TÜSİAD'dan hukuk reformu talebi


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, yeni hükümetten hukuk reformunu önemle ele alınması talebinde bulundu. Derhal yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını arttıracak adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Symes, "Hukuk reformu en tepede yer alan konu olmalı. Hukuk devleti olmadan ekonomik ilerleme mümkün değildir." dedi.

Lütfi Kırdar Sergi Sarayı'nda yapılan 15. Perakende Günleri'ne konuk olan Cansen Başaran Symes, burada yaptığı konuşmada, yoğun ve gergin seçim döneminin ardından reformlara odaklanılması gerektiğini dile getirdi. Yeni hükümeti bilhassa hukuk ve eğitim alanına odaklanmaya davet etti ve şunları kaydetti:

"Hukuk reformu en tepede yer alan konu olmalı. Hukuk devleti olmadan ekonomik ilerleme mümkün değildir. Hukukun istikrarlı ve öngörülür olduğu, hakların teminata alındığı ortam ve girişim özgürlüğü yatırım için ön şarttır. Şu aşamada Türkiye'nin yargı bağımsızlığını, yargı tarafsızlığını arttıracak, süratini ve etkinliğini arttıracak reformlara gereklidir."

Makroekonomiye önem verilmesini ve bu anlamda yeni reformların ardından gidilmesini öneren TÜSİAD Başkanı, şöyle devam etti:

"Büyümede potansiyeli yakalayamıyoruz. Bunda dünyanın durumu rol oynuyor elbette. Ama Türkiye'nin büyüme potansiyeli yüzde 3'ün yukarısında. Reformlar ile bu potansiyel yakalanır. Burada makro reformlar önemli, onları vurgulamakta yarar var. Mali disiplin önemli, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı önemlidir. Yine kontrollü enflasyon ve tasarruf açığı ile ilgili adımlar bizi olumlu ayrıştıracaktır."

Cansen Başaran Symes, konuşmasında dijitalleşmenin önemine de değindi. Dijitalleşmenin sanayi ile uyumlu olması gerektiğini belirtti. Bu çerçevede Endüstri 4.0'ı önemli gören Symes,ileri tekniğin sanayiye adapte edilmesini savundu. Dijitalleşme gibi eğitimin de ekonominin ve sanayinin yararına olacağını anlatan Symes, "Eğitimin kalifiye olması, öğretmenlerin eğitilmesi gibi reformlar uygulanmalı. Matematik, fen ve mühendislik eğitimi mühim. Matematik, fen ve mühendislik birikimi olan gençler ileriyi şekillendirecek." ifadelerini kullandı.

15. Perakende Günleri; Harvard'da görev yapan Prof. Dr. Ricardo Hausmann, The Retail Revival adlı kitabın yazarı perakendeci Doug Stephens, fikir adamı Peter Hinssen, ilizyonist Marco Tempest gibi ünlü isimleri bir araya getiriyor.

CİHAN
<< Önceki Haber TÜSİAD'dan hukuk reformu talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER