TÜSİAD Erdoğan'ın kararına isyan etti

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, "Piyasayı canlandırmanın yolunun maalesef sadece faizi düşürerek olamayacağını artık hepimiz görmüş olmalıyız" açıklamasında bulundu.

SHABER3.COM

Gazete Oksijen'den Elif Ergu Demiral'a açıklamalarda bulunan Simone Kaslowski, korona virüs salgını nedeniyle Türkiye ekonimisinin daralmadığını belirterek şunları söyledi: 

"2020 tamamında reel bazda yu¨zde 2 bu¨yu¨du¨k; bu yıl da reel yu¨zde 9 bu¨yu¨yecegˆimizi hesaplıyoruz. Bu performansta o do¨nem enflasyonu yu¨kseltmek pahasına, ucuz kredi sagˆlayıp, kredi arzını bollas¸tırmamız rol oynadı. Yan etkisi c¸ok yu¨ksek enflasyon ve azalan kredi arzı oldu. Bu sarmaldan c¸ıkamayıs¸ımızın temelinde, yu¨ksek bu¨yu¨me ugˆruna attıgˆımız ucuz kredi sagˆlama adımları rol oynuyor.

Her gec¸en gu¨n enflasyon ile mu¨cadelemiz zorlas¸ıyor. Faiz indirimi yapılsa dahi artık bu su¨rec¸ istedigˆimiz o¨lc¸u¨de uzun vadeli kredi faizine yansımamakta. Bu da bu¨yu¨menin su¨rdu¨ru¨lebilir olmadıgˆını, kaynak ihtiyacı oldugˆunu ve o kaynagˆın maliyetli oldugˆunu go¨steriyor. Esas mu¨him olan bu¨yu¨menin su¨rdu¨ru¨lebilir olması, istihdama katkı sagˆlaması ve hane halkına yansıması. Bu¨yu¨me olsa dahi bu her kesime es¸it yansımıyor ve kapsayıcı degˆil. Gelir dagˆılımı es¸itsizligˆi artıyor. Gu¨nu¨ kurtarmak degˆil uzun vadeye odaklanmak lazım." 

FAİZ İNDİRİMİ YORUMU

Türkiye'de enflasyon dinamiklerinin 2015 itibarıyla bozulduğuna dikkat çeken TÜSİAD Başkanı, "Bazı do¨nemler dogˆru politikalara do¨nme c¸abamız olsa da buralarda sabırlı davranamıyoruz. Su¨rekli olarak faiz indirimlerinde aceleci davranıyoruz. S¸imdiki su¨recin gec¸tigˆimiz 5-6 yıldan en o¨nemli farkı s¸u ki, artık du¨nyada da enflasyon var. Ru¨zga^r arkamızdan esmiyor. Bu mu¨cadelede o¨nu¨mu¨ze gelen her fırsatı kac¸ırdık maalesef." dedi.

Global kos¸ulların bizi c¸ok daha zorlu enflasyonist bir ortama soktuğunu ifade eden Kaslowski sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Fiyat istikrarı olmadan bu¨yu¨me sagˆlayamayız. Cu¨mlelerimizde fiyat istikrarı olsa da, buraya giden yo¨ntemlerimiz su¨rekli bas¸arısız olmakta. Bu da u¨lkemizde alım gu¨cu¨nu¨ belirgin du¨s¸u¨rmekte. Su¨rdu¨ru¨lebilir bir tu¨ketici talebinin alım gu¨cu¨nu¨n olmadıgˆı bir ortamda, yatırım ve u¨retim kararı almak ne kadar mu¨mku¨n olabilir? Piyasayı canlandırmanın yolunun maalesef sadece faizi du¨s¸u¨rerek olamayacagˆını artık hepimiz go¨rmu¨s¸ olmalıyız." 
<< Önceki Haber TÜSİAD Erdoğan'ın kararına isyan etti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER