TÜSİAD o pazarlığa sert çıktı

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, AB müzakereleri için yapılan pazarlıkları yadırgadıklarını belirterek sert tepki gösterdi. Symes, 'Türkiye göçmenlere karşı AB’nin tampon bölgesi veya kapı bekçisi olamaz' dedi

TÜSİAD o pazarlığa sert çıktı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinin, mülteciler konusu başta olmak üzere başka işbirlikleri için pazarlık konusu yapılmasını yadırgadıklarını belirtti.

AB'nin kapı bekçisi olamayız

"Gümrük Birliği'nde Yeni Dönem ve İş Dünyası" raporunun tanıtıldığı toplantıda konuşan Symes, Türkiye'nin AB'nin en dış çemberinde veya kıyısında köşesinde duran, Birliğin gerekli gördüğü zaman işbirliği yapmak zorunda kaldığı, demokrasisindeki gerilemelere kısa vadeli ödünler için göz yumduğu bir ülke olmadığını vurguladı. Symes, "Türkiye göçmenlere karşı AB'nin tampon bölgesi veya kapı bekçisi olamaz. AB'nin gelecekte tam üyesi olmasını planladığı bir ülkeyle arasındaki fiziki ve manevi duvarları bazı küçük siyasal ve mali ödünler karşılığında güçlendirecek bir süreç bizim açımızdan son derece kaygı vericidir" dedi.

Yeni oluşacak siyasi tablo

"Türkiye'nin üyelik sürecinde elde etmesi gereken hakları yeni işbirliği koşullarına bağlayan yaklaşımları da tutarlı bulmuyoruz" diyen TÜSİAD Başkanı, "Katılım müzakereleri başlıklarının başka tür işbirliklerinin pazarlık kozu haline gelmesi fazlasıyla yadırgatıcı bir durumdur.Seçimler sonrası oluşacak yeni siyasal tabloda bu kaygılarımızı gözeten ve üyelik sürecini yeniden canlandıracak bir anlayışın hâkim olmasını ve AB tarafıyla masaya bu kaygıları dikkate alacak şekilde oturulmasını umut ediyoruz" diye konuştu.

Ortaklık sadece ekonomiyle olmaz

Symes, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin sadece teknik kriterler ve ekonomide değil, demokratik siyasal değerlerde de mümkün olabilecek en uygun ortaklığı yakalama süreci olduğunu söyledi. Symes, AB ile yürütülen görüşmelerin haricinde Türkiye ekonomisi için en stratejik meselelerden birinin de ABD ve AB arasındaki Trans Pasifik Ortaklığı'na taraf olmak olduğunu belirtti.

Avrupa mültecilerden kurtulmak istiyor

Su­ri­ye'den mül­te­ci akı­nı ile kar­şı kar­şı­ya ka­lan AB son dö­nem­de çö­züm ara­yış­la­rı­nı ve Tür­ki­ye ile ko­nu­ya iliş­kin mü­za­ke­re­le­ri­ni hız­lan­dır­dı. Al­man­ya Baş­ba­ka­nı An­ge­la Mer­kel haf­ta so­nun­da­ki İs­tan­bul zi­ya­re­tin­de Tür­ki­ye'ye göç­men akı­şı­nı ya­vaş­lat­ma­sı ve Av­ru­pa ta­ra­fın­dan red­de­di­len mül­te­ci­le­ri ge­ri al­ma­sı kar­şı­lı­ğın­da AB'ye ka­tı­lım sü­re­ci­ni hız­lan­dır­mak için dest tek­lif et­ti.

BUGÜN GAZETESİ

<< Önceki Haber TÜSİAD o pazarlığa sert çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER