TÜSİAD'dan 'özgür basın' çağrısı

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı, Ankara Sheraton Oteli'nde yapıldı. Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, hükümetten yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü konularındaki sıkıntıları süratle gidermesini beklediklerini söyledi.

TÜSİAD'dan 'özgür basın' çağrısı

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda konuşan Başaran, "Yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve adil yargılama konusundaki sıkıntıları süratle gidermemiz lazım. İfade ve basın özgürlüğü reformların en başında gelen alanlardır. Şeffaflık paketinin de yarın hemen hayata geçmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Adana'da durdurulan MİT TIR'larıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle haklarında soruşturma başlatılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül 27 Kasım'da tutuklanarak Silivri cezaevine gönderilmişti.

Tutuklama sonrasında çeşitli sivil toplum örgütleri protesto gösterileri düzenlemiş, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de basın özgürlüğü için endişeli olduklarını açıklamıştı.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan da Rusya ile yaşanan krize değinerek, "Rus jetinin düşürülmesinden sonra yaşanan gerilimden tedirginiz. Tansiyonun diplomatik mücadelelerle çözülmesini arzuluyoruz" dedi.

Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesinin ardından Moskova ile gerilim tırmanmış ve son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günü Türkiye'ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararını imzalamıştı.

Konsey toplantısında bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ise 64.hükümetin bir reform hükümeti olacağını söyledi.

Meclis dışındaki diğer partilerden de reformlara destek isteyen Elvan, "Sadece Anayasa değil, cemevlerine hukuki statü ve bilirkişi müesssesinin yeniden yapılandırılması da başlıca reform alanları" diye konuştu.

"BİRKAÇ HAFTA SONRA YENİ YILA GİRİYORUZ"

Cansen Başaran Symes, "Birkaç hafta sonra yeni yıla giriyoruz. Bugünün dünyasında, nesnelerin interneti, mobil teknolojiler, temiz ve verimli enerji teknolojileri, akıllı kentler…ile şekilleniyor. Sanayide 4.0 dönemine giriyoruz. Toplumlar, devletler değişiyor. Her yeni genç kuşak topluma farklı beklentiler ile katılıyor. Gerçeklikle, sanalı ayırmakta güçlük çekiyoruz. Bu sadece teknoloji ile değil tavır ve tutum ile ilgili" dedi.

TOPLUM OLARAK ÇOK GERİLDİK, ÇOK DA YORULDUK

Ayrıca TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, "Toplum olarak çok gerildik, çok da yorulduk. Gerilimlerin düşmesini doğal hayat tempomuza dönmeyi terörün değil, barışın, kaygıların değil geleceğe güvenin hakim olduğu bir ortamı arzuluyoruz." dedi.
<< Önceki Haber TÜSİAD'dan 'özgür basın' çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER