Uzmanlar uyarıyor: Masalların yerini bilgisayar almamalı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Kasım 27 2023
Günümüzde masalların yerini artık teknoloji aldı. Uzun süreli teknoloji kullanımı çocukların dilbilişsel ve sosyal gelişiminde sorunlara yol açıyor. Uzmanlar, ‘‘Hem hane hem çocuk üzerinde medya planı oluşturulmalı’’ diyor.
Son yıllarda çocuklar için masalların ve fiziksel oyunların yerini teknoloji almaya başladı. Uzun süre internet ve ekran kullanımını da kapsayan teknoloji kullanımı küçük yaşlardaki çocuklarda dilbilişsel ve sosyal gelişiminde önemli sorunlara yol açabiliyor. Uzun süreli ekran kullanımı çocuklarda ileri dönemlerinde sosyal çevre ve akran ilişkilerinde sorun olarak çıkabiliyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner ile teknolojinin çocuk ve ergenler üzerindeki etkisini konuştuk.
Prof. Dr. Özgür Öner, BirGün gazetesinnden Deniz Güngör’ün sorularını yanıtladı.
Günümüzde çocuklar artık masallar ve oyunlar yerine teknoloji ile büyüyor. Teknolojiyle olan ilişkinin artması çocukların gelişim döneminde yaratacağı etkiler nelerdir?
Hangi yaşta, hangi sürede ve hangi bağlamda olduğuna göre değişiyor. Özellikle 3 yaş öncesinde, 3 saat ve üstünde ekran maruz kalan çocuklarda bilişsel gelişime ilişkin sorunlar doğuyor. Ağustos'ta yayımlanan bir çalışmada çocukların sadece teknolojik aletlerle geçirdiği saatin önemli olmadığı aktarılmış. Sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik değişkenler önemli. Çünkü bunları ele aldığınızda aslında değişkenlerin etkisi azalıyor. Aynı zamanda anne babanın çocukla ne kadar ilgilendiği, ekonomik ve eğitim durumu birbirine korelasyon gösteren şeyler. Eğitim düzeyi daha düşük, kendisi aktivite bulmakta zorlanan ve çocuğuyla az vakit geçiren ailelerde ekranda geçirilen süre hem daha uzun hem de etkisi daha yüksek. Bu nedenle ekrana maruz kalmak dezavantajlı gruplarda en kötü etkiyi yapıyor gibi görünüyor.
Yemek saatlerinde seyredilen veya maruz kalınan ekran en kötü etki yaratıyor. 1 saatten fazla herhangi bir şeyi seyretmenin olumsuz etkisinden 10 kat daha fazla bir etkiden söz ediyoruz. Çocukla konuşmanın beklendiği zamanlar var ve bunlardan bir tanesi yemek saatidir. Sofrada insanların birbirlerine konuşması, ekrana ba
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı2.Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 25 kişilik ünlü listesi var3.550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... İran'da durum ağırlaşıyor4.Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzluk iddiasıyla istifa etti5.Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenekler var, harekete geçmemiz gerekebilir'
6.Boydak ailesinden Elif Boydak Bozdağ da cezaevine konuldu7.Skandal iddia: Diyanet 1400 TÜGVA üyesinin umre masraflarını ödedi8.AKP'ye katılan milletvekili bu sefer Erdoğan'ın fotoğrafına asker selamı verdi9.Bunaltıcı sıkıntılar10.Kara Kuvvetleri'nde ihale soruşturması: Askerler dahil çok sayıda kişiye gözaltı!

TÜRKMEN TERZİ

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı

Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 2...

550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... ...

Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzlu...

Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenek...


