Uğur Mumcu'yu anma gecesinde "Basın ağır baskı altında" mesajı


Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'yu anma ödülleri töreninde konuşan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, Türkiye'de basının iktidarın ağır baskısı altında olduğunu belirterek, "İktidar karşıtı yazı yazan, eleştiren gazeteciler ya cezaevine konuyor, ya hakkında dava açılıyor. Türkiye'yi bu hale getirenleri, iktidarı lanetliyorum" dedi. Oğlu adına 'Demokrasi ödülü' alan Can Dündar'ın annesi Öznur Dündar ise, "Oğlumun sesini duyurmak için meydanlardayım. Kırgınım ama kararlıyız, dirençliyiz bugünleri de atlatacağız. Can'a, Erdem'e teşekkür ederim. Bizi bilen bilir, bilmeyen ise kendi bilir" diye konuştu.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi tarafından organize edilen Uğur Mumcu Anma Ödülleri, Atatürk Kültür Merkezi'nde sahiplerine verildi. 13 ayrı kategoride ödül verilen törende, yaptığı haberden dolayı Silivri Cezaevi'nde bulunan Gazeteci Can Dündar'ın gönderdiği mektup okundu. Mektubunda, Uğur Mumcu'nun gösterdiği yolda gazetecilik yapmayı sürdüreceğini belirten Dündar, Silivri'den çıktıktan sonra kendisine layık görülen demokrasi ödülünü almak için Eskişehir'e geleceğini kaydetti.

Uğur Mumcu'nun hayat hikayesinin anlatıldığı sinevizyon gösterisi sonrası ödüller sahiplerine teslim edildi. Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'e 'Demokrasi ödülü' verildi. Dündar'ın ödülünü annesi Öznur Dündar aldı. Sahneye bastonla çıkan Öznur Dündar oğluna layık görülen ödülü Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay'ın elinden aldı.

"BİZİ BİLEN BİLİR, BİLMEYEN İSE KENDİ BİLİR"

Oğlunun başarılarıyla övündüğünü ve iyi bir evladın annesi olduğunu anlatan Öznur Dündar, cezaevindeki gazetecilere verilen desteğin artırılarak sürdürülmesini istedi. Öznur Dündar, "Ortalarda görünmemin sebebi oğluma sahip çıkmak, destek vermek. Kararlıyız, dirençliyiz bugünleri de atlatacağız. Can'a ve Erdem'e teşekkür ederim. Bizi bilen bilir, bilmeyen ise kendi bilir. Tabii kırgınım, yardımlarınızı lütfen devam ettirin" şeklinde konuştu. Anne Dündar'ın 'Bizi bilen bilir bilmeyen ise kendi bilir' sözleri salonda uzun süre alkışlandı.

"TÜRKİYE'Yİ BU HALE GETİRENLERİ, İKTİDARI LANETLİYORUM"

ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay ise Türkiye'de basının iktidarın ağır baskısı altında olduğunu kaydetti. Abakay, şöyle konuştu: "İktidar karşıtı yazı yazan, eleştiren gazeteciler ya cezaevine tıkılıyor, ya hakkında dava açılıyor. Türkiye'de basın iktidarın ağır baskısı altında, gazeteciler cezaevinde. Basın özgürlüğü, tarihi ve cinayetler tarihi ve aynı zamanda bu cinayetleri de devletin derinliklerine kadar uzanan süreç. Varılan nokta şu, Tahir Elçi'nin eşi, 'Eşim cezaevinde olsaydı, hayata olacaktı bugün' dedi, Can Dündar'ın oğlu da, 'Babam cezaevinde ama can güvenliği var' diyor. Türkiye'yi bu hale getirenleri lanetliyorum, iktidarı."

13 ayrı dalda verilen ödüllerin bazıları şöyle: Yılın Siyasetçisi Ödülü, Meclis'te yolsuzlukla mücadele konusunda gösterdiği başarılı çalışmalarından dolayı CHP milletvekili Aykut Erdoğdu ve Özcan Purçu'ya verildi. Purçu, İzmir gibi Eskişehir'inde özgürlük ve demokrasi kokan bir şehir olduğunu kaydetti.

Yılın gazetecisi ödülleri: Deniz Zeyrek (Hürriyet), Sedat Bozok (Fox TV), Şaban Seviç (Halk TV), Tuluhan Tekelioğlu (serbest gazeteci), Muharrem Sarıkaya (Habertürk), Pınar Türenç (Basın Konseyi Başkanı) verildi. Türenç, gazeteciler için başlattıkları 'Silivri Nöbetinin' devam edeceğini belirtti.

Yılın bilim adamı ödülleri: Bilim dalında ise başarılı çalışmalarıyla Nobel Ödülü alan Prof. Aziz Sancar, Prof. Dr. Hikmet Hassa, Prof. Dr. Bülent Görenek'e verildi. Aziz Sancar, törene katılamadığı için ödülünü yeğeni Semih Sancar aldı. Yılın başarılı hukukçusu ödülü ise Avukat Ömer Kavili'ye verildi. CİHAN
<< Önceki Haber Uğur Mumcu'yu anma gecesinde "Basın ağır baskı altında"... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER