Ukrayna, Çernobil'i Avrupa'nın en büyük yeşil enerji merkezine dönüştürmek istiyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Ekim 8 2023
Bir zamanlar çevresel yıkımın simgesi olan Çernobil, temiz enerjinin sembolü haline gelebilir mi? Eğer Ukrayna'nın planı yolunda giderse, dönüşmemesi için hiçbir neden yok.
Rusya ile savaşına devam eden Ukrayna, bir yandan da Çernobil’in kalıntılarını çevreleyen çorak araziden yararlanmak için basit ama zekice bir plan üzerinde çalışıyor. Ülke, bölgeyi dev bir rüzgar çiftliğine dönüştürmek ve bölgeyi yeşil enerjinin merkezi haline getirmek istiyor.
Alman NOTUS Energy şirketi kısa bir süre önce Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Çernobil Hariç Tutma Bölgesi’nde rüzgar enerjisi geliştirme olasılığını araştırmak için bir anlaşma imzaladı. Toplantıya, Rus işgalinden bu yana dördüncü kez Ukrayna’da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da katıldı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı bir gönderide, “Dışişleri Bakanı Baerbock’un ziyaretinin odak noktalarından biri, özellikle önümüzdeki kış döneminde Ukrayna’nın halka enerji tedarikini sağlamak ve korumak için aldığı önlemler olacak” dedi.
Bakanlık gelecekte kurulabilecek rüzgar santrali hakkındaki yazısına “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan savaşının ortasında, neredeyse kırk yıl önce nükleer kazadan etkilenen bölge, bu sayede Kiev’e yeşil elektrik sağlayan temiz, iklim dostu enerjinin sembolü haline gelebilir” cümlelerini de ekledi.
Eğer bu plan gerçeğe dönüşürse, Çernobil, Avrupa’nın en büyük karasal rüzgar santrallerinden biri haline gelebilir.
NOTUS tarafından kısa bir süre önce yapılan araştırmaya göre bölge, Çernobil’e yaklaşık 150 kilometre uzaklıktaki Kiev’deki yaklaşık 800.000 haneye elektrik sağlamaya yetecek 1.000 megavatlık rüzgar enerjisi pompalama potansiyeline sahip.

Bu kurulum, fosil yakıtlardan uzaklaşmaya yardımcı olmanın yanı sıra, Ukrayna’nın enerji taleplerinde d
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı2.Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzluk iddiasıyla istifa etti3.Boydak ailesinden Elif Boydak Bozdağ da cezaevine konuldu4.550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... İran'da durum ağırlaşıyor5.Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 25 kişilik ünlü listesi var
6.Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenekler var, harekete geçmemiz gerekebilir'7.Skandal iddia: Diyanet 1400 TÜGVA üyesinin umre masraflarını ödedi8.AKP'ye katılan milletvekili bu sefer Erdoğan'ın fotoğrafına asker selamı verdi9.Kara Kuvvetleri'nde ihale soruşturması: Askerler dahil çok sayıda kişiye gözaltı!10.Ukrayna savaşında tarafların uzlaşmaz tutumları: 2026 yılında barış olur mu?

TÜRKMEN TERZİ

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı

Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzlu...

Boydak ailesinden Elif Boydak Bozdağ da cezaevine ...

550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... ...

Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 2...


