Ukrayna'da Kurban Bayramı coşkusu


Ukrayna'daki Müslümanlar, Bayram namazını kılmak üzere günün ilk ışıklarıyla birlikte başkent Kiev'deki Ar Rahma Camii'ne akın etti.

Bayram namazını, Ukrayna Müftüsü Şeyh Ahmed Tamim kıldırdı. Müftü Tamim bayram hutbesinde, Hz. İbrahim'in (as) kısası ve İslam dininde kurban kesmenin faziletleri hakkında bilgi verdi. Bayram namazının eda edilmesi akabinde cemaat cami içinde halka oluşturdu ve kucaklaşarak bayramlaştı.

Ar Rahma Camii imamlarından Rüstem Gafuri, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada; "Ukrayna Müslümanları olarak Kiev'den bütün dünyadaki Müslümanların Kurban Bayramı'nı tebrik ediyoruz. Allah (cc) hepimize; ferahlık, eminlik, güzellik, ahlak, namus nasip eylesin. Anne ve babalarımızı unutmayalım inşallah. Onları da kardeşlerimizi gidip ziyaret edelim. Hastalarımızı, yetimleri gözetelim. Kurbanları dağıtalım. Bu günleri güzel işlerle dolduralım. Gerçek bayram, Allah'ın emirlerini eda etmektir. Bugünlerde çok ibadet edilmeli, Kur'an okunmalı iyi münasebetler kurmalı." dedi.

"YURİY İDİM YUSUF OLDUM"

Daha önce, Hıristiyanlık, Budizm ve Hinduizm ile ilgilenen ve dinleri araştırırken İslam'ı kabul eden Yusuf (Yuriy) Skalinskiy, Cihan'a yaptığı açıklamada bütün dünya Müslümanlarının Kurban Bayramı'nı kutladı. Yusuf daha önce Yuriy iken Yusuf olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Müslüman olduktan sonra ismini değiştirmek istediğini kendisiyle birlikte İslam'ı kabul eden iki kız kardeşine de yurt dışındaki bir âlimin isim gönderdiğini böylece Yusuf adını aldığını belirtti. İslam'dan kendisini en çok bütün sorularının cevaplarının olması etkilediğini, kafasındaki bütün sorulara cevabı İslam ile bulduğunu bu sayede Müslüman olduğunu belirten Skalinskiy, bu sayede Hz. Âdem'den, Hz. Muhammed'e (sva)kadar olan bütün peygamberlere Hz. Musa'ya, Hz. İsa'ya da iman ettiğini belirtti.

CAMİ ÖNÜNDE PANAYIR KURULDU

Cami önündeki bayram kutlama programı düzenlendi. Kurulan platformda Kırım Tatarları ve Ukraynalı Müslümanlar çeşitli şarkılarla bayrama coşku kattı. Cami önündeki panayır alanında cemaate İslam ülkelerinin mutfaklarından çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Hatice (Marina) Prasinyuk ise Cihan'a "Sabah bayram namazı için camiye geldik. Namazın akabinde burada konser programımız oldu. Bayram çok coşkulu geçiyor. Gün boyu misafirliğe gideceğiz. Akraba yakınlarımızla bayramlaşıyoruz. Bayramı ne iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Camin yakınındaki bir alanda ise kurbanlık koyunlar satıldı. İsteyenler burada kurbanlarını kesme imkânı buldu. Bayram namazını eda eden cemaatin bir kısmı da Müslüman mezarlıklarını ziyaret ederek geçmişlerinin ruhuna Kur'an'dan ayetler okudu. CİHAN
<< Önceki Haber Ukrayna'da Kurban Bayramı coşkusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER