Ukrayna'da Rus bombardımanı yoğunlaştı

Rusya'nın Ukrayna'da sivillerin yaşadığı bölgelere yönelik bombardımanı yoğunlaştırdığı ve stratejik liman kenti Herson'u ele geçirdiği yönünde haberler geliyor. Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Perşembe günü bir kez daha görüşmesi bekleniyor

SHABER3.COM

16.30: Rusya’nın ele geçirdiği ilk büyük Ukrayna şehri Herson’da hükümet binası işgal edildi. Facebook’tan duyuruda bulunan yerel yönetimin başındakiUkraynalı Hennadiy Lahuta yine de görevlerine devam edeceklerini aktardı.

16.15: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in görüşmede Macron’a Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonlarının amacının ülkenin silahsızlandırılması ve tarafsız bir statüye kavuşturulması olduğunu ilettiği belirtildi. Putin ayrıca Kiev’in müzakereleri geciktirmeye yönelik her girişiminin, Moskova’nın talep listesine yeni bir madde daha eklemesine neden olacağını ifade etti. 

16.00: Odessa'da Estonya'ya ait bir kargo gemisi battı. Geminin mayına çarparak battığı tahmin ediliyor. Reuters'ın haberine göre 4 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

14.57: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Ukrayna heyetinin Rusya ile görüşmelere katılmak için yola çıktığı ve iki saat içerisinde toplantının başlayacağı kaydedildi. Ukrayna delegasyonu, görüşmelerde "insani koridor"un tartışılacağını belirtti.

14.18: Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 90 dakikalık bir görüşme yaptığı bildirildi.

14.15: Rusya’nın Çernihiv bölgesindeki petrol rafinesi vuruldu.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, yerel saatle 08.10 sıralarında Rusya’nın petrol rafinerisini vurduğunu, çıkan yangına müdahale edildiğini bildirdi. 

13.45: Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitshcko, başkentte durumun “zor ancak kontrol altında” olduğunu söyledi.

13.40: Spotify, Rusya'daki ofisini süresiz olarak kapattı.

Online müzik platformu Spotify, Ukrayna'daki askeri harekata tepki olarak Rusya'daki ofisini süresiz olarak kapatma kararı aldı.

13.16: Ukrayan İçişleri Bakanı danışmanı, Mariupol şehrinin Rus askerleri tarafından kuşatıldığını duyurdu.

13.02 Baerbock: Rusya'nın insan hakları ihlalleri araştırılsın

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'yı ağır insan hakları ihlallerinde bulunmakla suçlayarak, Ukrayna'da yaşananların araştırılmasını istedi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin Cenevre'deki toplantısına görüntülü mesaj gönderen Yeşiller partili Dışişleri Bakanı Baerbock, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Ukrayna halkının özgürlüğüne ve temel haklarına yönelik bir saldırıdır" ifadelerini kullandı. Bunun "ağır insan hakları ihlalleri" olduğunu belirten Baerbock, Rusya'da muhalefete yönelik baskıyı da eleştirdi. Bu saldırılara karşı konması gerektiğini vurgulayan Baerbock, "Rusya'nın askeri saldırılarının başlamasından bu yana gerçekleşen insan hakları ihlallerinin araştırılması için" bir komisyon kurulmasını istedi. 


12.48 Harkov'da son 24 saat içinde 34 sivil hayatını kaybetti

Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkov'da, yerel yetkililerin verdiği bilgilere göre son 24 saat içinde 34 sivil yaşamını yitirdi. Ülkenin doğusundaki Donetsk oblastı yönetimi de liman kenti Mariupol'de elektriğin kesildiğini, kente su verilemediğini bildirdi. Mariupol, Rusya'nın ilk saldırdığı kentlerden biri olmuştu. Bu sabah İngiltere Savunma Bakanlığı yeni istihbarat bilgilerine dayandırdığı açıklamasında, Mariupol ile birlikte Harkov ve Çernihiv'in hâlâ Ukrayna'nın kontrolünde olduğunu duyurdu. Herson kentinde ise bazı Rus birliklerin bulunduğunu anacak askeri durumun henüz netlik kazanmadığı kaydedildi. Savunma Bakanlığının açıklamasında, Rus ordusunun geçen üç gün içinde pek ilerleme kaydedemediği belirtilerek, Rus askeri konvoyunun başkent Kiev'in merkezinden 30 kilometre mesafede bulunduğu, ancak Ukrayna'nın direnişi ve teknik arızalar nedeniyle ilerleyemediği ifade edildi. 

12.40 Dışişleri Bakan Yardımcısı: Batı Rusya'ya benzersiz bir şekilde saldırdı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov, AB ve ABD ile diğer ülkelerin Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımlarını eleştirdi. RBK televizyonuna konuşan Riyabkov, "Geçen günlerde gözlemlediğimiz, benzersiz bir şekilde gerçekleşen ekonomik, siyasi ve bilgi saldırıları oldu" dedi. Batı'nın "sınırsızca, çılgınca" Ukrayna'ya silah ve teçhizat gönderdiğini belirten Riyabkov, Batı'yı Rusya'nın güvenlik konusundaki endişelerini dikkate almamakla suçladı. Ribyakov, işgalin Rusya'nın Ukrayna'daki "askeri operasyonundaki" hedeflere tamamen ulaşıncaya kadar süreceğini de sözlerine ekledi. Riyabkov, aynı zamanda Rusya'nın diyaloğa hazır olduğunun da altını çizdi. İlişkilerde yeni bir sayfa açılabileceğine işaret eden Riyabkov, "Bunun için Batı'nın özellikle de ABD'nin siyasi iradesinin gerektiğini" söyledi. Riyabkov Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak görüşmelerin sonuç yaratacağına inandığını kaydetti.

12:35 UKRAYNA'NIN ÇERNİGİV KENTİNDEKİ YAKIT DEPOLARI VURULDU

Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeydoğusunda yer alan Çernigiv kentindeki yakıt depolarının Rus ordusunca vurulduğu ve depolarda yangın çıktığı bildirildi. Açıklamada, deponun 5 bin metreküplük dizel yakıt bulunan bölümünün yandığı, yangının söndürülmesi için çalışmaların sürdüğü bildirildi. 

12.29 LAVROV: İKİNCİ TUR GÖRÜŞMELER BUGÜN GERÇEKLEŞECEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya-Ukrayna temsilcilerinin bir araya geleceği ikinci tur görüşmeler bugün gerçekleşecek" ifadelerini kullandı. Ukrayna’daki duruma çözüm bulunacağına inandığını kaydeden Lavrov, Moskova'nın bu ülkeyle görüşmelerindeki koşullarının "oldukça küçük olduklarını" öne sürdü.

"Batı, Rusya’yı duyuyor, fakat dinlemiyor" diyen Lavrov, "Rusya, Ukrayna topraklarından kendisine doğrudan saldırı düzenlenmesi tehdidinin bulunmasına izin veremez" dedi.

11.25 Almanya'da Rus oligark Usmanov'un yatına el kondu

Rus oligark Alişer Usmanov'un 600 milyon dolar değerindeki yatına Almanya'da el kondu. Forbes'in haberine göre Dilbar adlı lüks yat, Hamburg Limanı'nda demirli bulunuyordu. Hamburg Limanı'nda zengin Rus iş insanlarına ait başka lüks yatların da bulunduğu belirtiliyor. Hamburg Eyaleti Ekonomi Bakanı Michael Westhagemann Hamburg Limanı'ndan Rusya'ya mal nakliyelerinin gümrükten özel izne tabi olduğunu açıkladı. Westhagemann "Bundan sonra limandan başka yatların dışarı çıkamayacağını varsayabilirsiniz" dedi.

11.05 Kremlin'i eleştiren radyo kapatıldı

Rusya'da Kremlin'i eleştiren yayınlarıyla popüler olan radyo kanalı Echo Moskvy (Moskova'nın Yankısı) Genel Yayın Yönetmeni Aleksey Venediktov, Yönetim Kurulu'nun radyonun ve internet sayfasının kapatılması kararı aldığını açıkladı. Echo Moskvy, Kremlin'in göz yumduğu liberal yayın kuruluşları arasında yer alıyordu. Radyo, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşını eleştiren yayınlar yapıyordu. 

Rusya'da savcılık Salı günü Echo Moskvy'nin yanı sıra Dozhd (Yağmur) televizyonunun haberlerine "bilerek yanlış bilgi yaydıkları" gerekçesiyle erişimin kısıtlanması talimatı vermişti. Rusya'daki medya izleme ve denetleme kurumu Roskomnadsor, Cumartesi günü yaptığı açıklama ile Rusya'daki bütün yayın kuruluşlarına Rusya'ya yönelik "askeri operasyonun," "saldırı," "işgal" veya "savaş ilanı" olarak nitelendirilmesini yasaklamıştı. 


10.33 İbrahim Kalın'dan "ölçüyü kaçırmama" çağrısı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Rus insanını ve kültürünü ötekileştirmeme" çağrısı yaptı. Kalın Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Rus insanını ve kültürünü ötekileştirmeden ve şeytanileştirmeden RF’nin (Rusya Federasyonu) hatalı politikalarını eleştirmek; kimsenin tahrikine gelmeden Ukrayna’nın egemenlik haklarını ve bağımsızlığını savunmak mümkündür. Savaş zamanı bile ölçüyü kaçırmayalım. Zira ‘haddini aşan zıddına döner’."


10:00 "Ukrayna'nın Herson kentinde durum tartışmalı"

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi Ukrayna'nın Herson liman kentini ele geçirdiklerini iddia etti. Ukrayna ordusuysa iddiayı yalanladı. Rusya savunma bakanlığı sözcüsü Igor Konaşenkov kentin Rus askerlerinin kontrolunda olduğunu ileri sürdü. ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkiliyse Rus güçlerinin Herson'u ele geçirdiğine ilişkin iddiaları gördüklerini ancak Ukrayna ordusunun iddiayı yalanladığını belirtti. Yetkili Herson kentinde şu an durumun tartışmalı olduğunu söyledi.


9:45 Rus ve Belaruslu sporcular Paralimpik Oyunları’na katılamayacak

Rus ve Belaruslu sporcular Paralimpik Oyunları’na katılamayacak. Uluslararası Paralimpik Komitesi, başta sporcuların ülkelerinden bağımsız bir şekilde yarışabileceğini açıklamıştı. Perşembe günü yapılan açıklamada ise Olimpiyat köylerindeki durumun savunması zor bir yere geldiği belirtildi. Komisyonun başında bulunan Andrew Parsons, oyuncuların hükümetlerinin kararlarının ‘kurbanları’ olduğunu aktardı.


9:25 Rusya’da döviz alım işlemlerine yüzde 30 komisyon uygulanacak

Rusya Merkez Bankası, vatandaşlarının ellerindeki rubleyi satmasını önlemek için döviz alışlarına yüzde 30 komisyon getirdi. Reuters’ın haberine göre kurum yorum taleplerine yanıt vermedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada rublenin değer kaybının önüne geçmek için Rusların yurt dışına para göndermesini engellemek gibi önlemler alacaklarını açıklamıştı.


8:11 Kazakistan: Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye rotasını kullanmayı düşünüyoruz

Reuters’ın haberine göre Kazakistan hükümeti, Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle ihracatta Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye koridorunu kullanmayı düşündüklerini açıkladı. Kazakistan Sanayi ve Altyapı Bakanlığı, Kazak ihracatçıların Rusya’nın St. Petersburg ve Novorossiysk limanlarını kullanırken engellerle karşılaşmaya başladığını duyurmuştu.


7:17 St. Petersburg’da savaş karşıtı gösteriler sürüyor


Vladimir Putin’in doğduğu yer olan Rusya’nın St. Petersburg kentinde göstericiler, gözaltılara rağmen savaşı protesto etmeye devam ediyor. Dün akşam da kentte bir savaş karşıtı protesto düzenlendi. Polis göstericileri gözaltına aldı. İşgal başladığından beri yüzlerce barış yanlısı gözaltına alındı. Cezaevinde tutulan Putin muhalifi Aleksey Navalni de Rusya’nın “bir korkaklar ulusu” olmaması gerektiğini söyleyerek her gün savaş karşıtı protestolar yapılması çağrısında bulundu.

7:13 Rusya’nın ‘Ukrayna Hint öğrencileri rehin aldı, canlı kalkan yapıyor’ açıklamasına Delhi’den yalanlama

Rusya’nın “Ukrayna Hint öğrencileri rehin aldı, canlı kalkan olarak kullanıyor” açıklamasına Delhi’den yalanlama geldi. Moskova, “Ukrayna Hint öğrencilerin Rusya’ya kaçmasını engellemek için elinden geleni yapıyor” iddiasında bulunmuştu. Konu hakkında bir açıklama yapan Hindistan Dışişleri Bakanlığı, “Rehin alındığını duyduğumuz tek bir öğrenci bile yok” ifadelerini kullandı. Açıklamada Hindistan’ın Ukraynalı yetkililerden, Hint öğrencilerin ülkelerine dönebilmesi için yardımcı olmalarını talep ettiği de yer aldı. Harkov kentinde binlerce Hint öğrencinin mahsur kaldığı aktarılıyor. Hindistan bir süredir bu öğrencileri çıkarmak için çaba gösteriyor.


6:57 Rusya: Kiev’i terk etmek isteyenlere insani koridor oluşturacağız

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenko, Kiev’i terk etmek isteyenler için insani koridor oluşturulacağını açıkladı. Konaşenko, Kievlilerin şehri güney yönünden terk ederek Vasilkiv kentine gidebileceğini söyledi. Fakat bu şehir de işgalin başından beri yoğun Rus bombardımanı altında. Konaşenko Pazartesi günü de benzer bir açıklama yapmıştı.


6:53 Rusya’da binlerce bilim insanı ve bilim muhabiri bildiri yayınladı: Ukrayna’nın işgali haksız ve anlamsız

Rusya’da binlerce bilim insanı ve bilim muhabiri, Rusya’nın işgaline karşı bir bildiri yayınladı. Ukrayna’nın işgalini “haksız ve anlamsız” olarak niteleyen bildiriye ülkenin önde gelen bilim insanları da imza verdi. İmzacıların 25’i, Rusya Bilimler Akademisi’nde yer alıyor.

Metinde Avrupa’da yeni bir savaş başlatılmasının sorumluluğunun tamamen Rusya’da olduğu, Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonların derhal sonlanması gerektiği, Rusya’nın eylemlerinin uluslararası bir izolasyona yol açtığı aktarılıyor: “Bu yüzden bilim insanları olarak işimize normal bir şekilde devam etmemiz artık mümkün değil. Başka ülkelerden meslektaşlarımızla işbirliği yapmadan bilimsel araştırmalara devam etmek imkansızdır.”


6:35 Almanya Rus oligark Usmanov’un 600 milyon dolarlık yatına el koydu

Almanya, Rus milyarder Alisher Usmanov’un Dilbar adlı 600 milyon dolarlık yatına el koydu. Forbes dergisinin haberine göre 156 metre uzunluğundaki yata Hamburg kentinde el konuldu. Metal sektöründe yatırımları olan Usmanov, Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde olan 25 Rus iş insanından biriydi. Avrupa Birliği’nde bulunan Rus milyarderlere ait yatların, ABD ile suçlu değişim anlaşması bulunmayan Maldivler’e doğru kaçırılmaya başlandığı aktarılıyor.


6:31 CBS kamerası, Kiev’deki büyük patlamaları kaydetti

Kiev’de dün gece yaşanan büyük patlamalar, CBS Muhabiri Charlie D’Agata’nın canlı yayınında kameralara yansıdı. Tecrübeli muhabir, arka tarafında ve uzaklarda gerçekleşen patlamayı önce bir şimşek sandı. Patlamanın sesinin yayın ekibine ulaşması saniyeler sürdü.

6:24 İsveç ordusu: Rus savaş uçakları hava sahamızı ihlal etti

İsveç Silahlı Kuvvetleri, dört Rus savaş uçağının Çarşamba günü İsveç hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. NATO üyesi olmayan İskandinav ülkesi, Pazartesi günü Rus uçaklarına hava sahasını kapamıştı. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan İsveç ordusu, Rus savaş uçaklarının “profesyonellik dışı ve sorumsuzca davranışlarını” kınadı. İsveç ordusu, Baltık Denizi üzerindeki bu ihlalin kısa sürdüğünü de ekledi.

6:20 Eski CIA Direktörü David Petraeus: Batı, Rusya’nın hava üstünlüğü planlarını suya düşürdü

Eski CIA Direktörü David Petraeus, “Batı işgal öncesi Ukrayna’ya hava savunma sistemleri göndermemiş olsaydı bugün Rusya Ukrayna’da hava üstünlüğünü kurmuştu” dedi. BBC’ye konuşan Petraeus “Rus hava kuvvetlerinin dilediği gibi uçabilmesi beklenirdi ama bu sistemler nedeniyle bunu başaramıyorlar” dedi. Petraeus, birden fazla Rus savaş uçağının düştüğüne dair doğrulanmış bilgilerin olduğunu, bu durumun Rusya’nın sahada büyük kayıplar verdiğini gösterdiğini söyledi.


6:16 Ukrayna lideri Zelenskiy: Düşmanın planlarını bir haftada bozduk, onları durdurduk

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Facebook hesabından yayınladığı videoda “Düşmanın planlarını bir haftada bozduk, onları durdurduk” dedi. Rus ordusunun neden Ukrayna’da olduklarını anlamadığını ve bir kısmının ülkelerine geri kaçtığını söyleyen Zelenskiy, Rus askerlerini “Moskova’daki liderleri tarafından kullanılan aklı karışmış çocuklara” benzetti. Ukrayna lideri Konotop, Baştanka, Energodar ve Melitopol kentlerinde Rus ordusunun ilerleyişine engel olan sivillere de teşekkür etti.

5:54 Dünya Bankası Rusya’daki tüm programlarını sonlandırdı, Fitch Rusya’nın kredi notunu düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, uluslararası yaptırımların ardından Rusya’nın kredi notu BBB’den B’ye düşürdü ve ülkenin görünümünü de negatife çevirdi. Dünya Bankası da Rusya ve Belarus’taki tüm programlarını, “Ukrayna halkına gösterilen düşmanca tavır” nedeniyle sonlandırdı.


5:52 Kiev metrosuna sığınanların sayısı 15 bine ulaştı

Kiev Metro İdaresi Müdürü Viktor Brahinski, Kiev’deki metro istasyonlarına sığınanların sayısının 15 bine ulaştığını açıkladı. Ukrayna basınına konuşan Brahinski, istasyonların 100 bin kişiye kadar kapasitesi olduğunu, istasyonlarda duş imkanının bulunduğunu, içerdekilere ilaç ve gıda temin edildiğini söyledi.

BBC Ukraynaca Servisi’nin aktardığına göre “Çok sayıda kişinin gidecek hiçbir yeri yok. Zemindeki birkaç metrekarelik battaniyeler evleri olmuş durumda” dedi ve ekledi: “İnsanların sıcak kıyafetler ve gıda getirmesini, etraflarında yardıma ihtiyacı olanları, özellikle de yaşlıları ve bebekli kadınları desteklemesini istiyoruz.”


5:20 Ukrayna ülkeyi terk etmek isteyen yabancı öğrenciler için telefon hattı açtı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’yı terk etmek isteyen öğrenciler için bir telefon hattı açtıklarını duyurdu. Son günlerde özellikle Afrikalı ve Asyalı öğrencilerin ülkeyi terk etmekte zorlandığına dair haberler basında yer almıştı. Kuleba tüm sınırlarda işlemlerin 7/24 sürdüğünü de ekledi.


5:20 ABD nükleer gerilimi azaltmak için kıtalararası balistik füze denemesini ertelediğini açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı, bu hafta yapılması planlanan Minuteman III kıtalararası balistik füze denemesinin ertelendiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü John Kirby, “Böylesi gergin bir anda nükleer sorumluluğumuzun farkında olduğumuzu göstermek için bu kararı aldık” dedi.

Rusya lideri Putin, hafta sonu Rusya’nın nükleer güçlerini alarm seviyesine geçirdiğini açıklamıştı. ABD’nin aynı adımı atarak karşılık vermediğini hatırlatan Kirby, Putin’in bu söyleminin yapıcı olmadığını ekledi. ABD’de her yıl birden fazla kıtalararası balistik füze denemesi yapılıyor. Bu füzelerin deneme takvimi genellikle birkaç yıl öncesinen belirlenmiş oluyor.


5:20 Binance: Birçok Rus savaşı desteklemiyor, kripto para platformlarına erişimlerini yasaklamayacağız

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance'in kurucusu ve yöneticisi Changpeng Zhao, Rus halkının platforma erişimini yasaklamayacaklarını açıkladı. BBC'ye konuşan Zhao "Pek çok Rus savaşı desteklemiyor" dedi.


5:20 BBC Ukrayna ve Rusya’da kısa dalga radyo yayını başlattı

BBC Ukrayna ve Rusya’nın sınır bölgelerindeki dinleyicilerine ulaşabilmek için yeni bir kısa dalga radyo yayını başlattı. Radyoda BBC Dünya Servisi’nin İngilizce yayınları günde dört saatliğine yer alacak. Yeni yayın yerel saatle 18:00-20:00 arasında 15735 kHz, 00:00-02:00 arasında ise 5875 kHZ frekanslarından dinlenebilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan BBC Genel Müdürü Tim Davie “Savaşça önce hakikat ölür derler” dedi ve ekledi: “Dezenformasyon ve propagandanın çok yaygın olduğu çatışmada, insanların güvenebileceği, bağımsız ve gerçeklere bağlı haberlere ihtiyaç olduğu aşikar. “Bu ihtiyacı gösteren önemli bir gelişme de Rusya’da milyonlarca kişinin haber için BBC’yi izlemeye başlaması. “Rus halkına gerçekleri ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız.”


5:20 FIFA 2022: Rus takımları oyundan çıkarıldı

Electronic Arts (EA) oyun şirketi Rusya milli takımı ve Rus kulüplerini, dünyanın en popüler bilgisayar oyunları arasında yer alan FIFA 22'den çıkardığını açıkladı.


5:20 ABD Dışişleri Bakanı Blinken Avrupa’da altı ülkeyi ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’nın işgalinin ardından altı günde altı Avrupa ülkesini ziyaret edecek. NATO ve AB liderlerinin yanı sıra Brüksel’de görüşecek Blinken, Polonya, Moldova, Litvanya, Estonya ve Letonya’ya da gidecek. Blinken yola çıkmadan önce Çarşamba akşamı yaptığı konuşmada Ukrayna krizinin hızla “Avrupa’nın istikrarına bir tehdide dönüştüğünü” söyledi.

Blinken Rusya’nın saldırılarını ve nükleer silahlar konusundaki söylemini kınadı ve “Bu Putin’in savaşı, Rus halkının değil… Rusların büyük kısmının bu savaşı istemediğini biliyoruz” dedi.


5:19 Uluslararası Ceza Mahkemesi, taraf ülkelerin başvurusunun ardından Ukrayna'daki savaş hakkında resmen soruşturma başlattı

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'da 2013 yılından bu yana işlenen savaş ve insanlığa karşı suçlar ile soykırım iddialarına ilişkin resmen soruşturma başlattı. Soruşturma, sözleşmeye taraf olan 39 ülkenin başvurusunun ardından açıldı.


5:19 Ukrayna, Kiev’deki büyük patlamanın düşürülen bir Rus seyir füzesinden kaynaklandığını açıkladı

Ukrayna, başkent Kiev’deki tren istasyonu yakınlarında dün akşam duyulan büyük patlamanın, hava savunma sistemleri tarafından düşürülen bir Rus seyir füzesinden kaynaklandığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Heraşçenko, füzenin enkazının ısıtma amacıyla kullanılan bir boru hattının üzerine düştüğünü söyledi. Facebook hesabından bir paylaşım yapan Heraşçenko, “Füze hedefine ulaşsa çok daha büyük bir yıkım yaşanacaktır” dedi. Patlama sonucu ölen veya yaralanan olup olmadığı bilinmiyor.

02:15 Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden soruşturma açıklaması

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) savcısı Ukrayna'da 2013'e kadar uzanan ve Rusya'nın işgaliyle başlayan çatışmaları da kapsayacak şekilde olası savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ya da soykırımı araştırmak üzere soruşturma açtı. Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Karim Khan, mahkemeye üye 39 devletin talebi üzerine soruşturma açıldığını belirtti. Savcı soruşturma kapsamında delil toplama çalışmalarının başladığını söyledi.

<< Önceki Haber Ukrayna'da Rus bombardımanı yoğunlaştı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER