Ukrayna-İran arasında İHA gerilimi

Ukrayna, İran yönetimini ülkesini işgal eden Rusya’ya İHA satmakla suçladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bunun için İran’a karşılık vereceklerini açıkladı. İHA satışını doğrulayan İran yönetimi ise, satışın savaş başlamadan önce gerçekleştiğini savundu.

SHABER3.COM

İran ve Ukrayna arasında insansız hava araçları (İHA) gerilimi yaşanıyor. Tahran yönetimini Rusya’ya İHA tedarik etmekle suçlayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Biz de karşılık vermeye hazırlanıyoruz” dedi.

Tahran yönetimini Rusya’ya insansız hava aracı tedarik etmekle suçlayan Zelenski, “İran’ın silah tedariki olmasaydı şimdi barışa daha yakın olurduk” dedi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ile görüştüğünü aktaran Zelenski, AB’nin Ukrayna’ya makro-finansal destek sağlaması konusunu ele aldıklarını söyledi. Leyen ile İran’a yönelik suçlamaları da görüştüğünü belirten Zelenski, “Biz de karşılık vermeye hazırlanıyoruz” açıklamasında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı ise Rusya’ya İHA gönderildiğini kabul ederek, bu sevkiyatların tamamının Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinden önce gerçekleştiğini öne sürdü. İran resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre, Tahran yönetimi Rusya’ya İHA gönderdiğini kabul etti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, sınırlı sayıda İHA’nın, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinden önce Rusya’ya gönderildiğini söyledi.

İranlı Bakan, “Ukrayna Dışişleri Bakanı’yla geçen hafta yaptığımız telefon görüşmesinde Moskova’nın İran yapımı İHA’ları kullandığına ilişkin kanıt varsa bu kanıtları bize temin edeceğine ilişkin mutabık kaldık” diye konuştu. Bakan, Kiev’in sözünü tutup bu kanıtların kendilerine ulaştırması halinde önümüzdeki günlerde konuyu masaya yatıracaklarını ve kanıtları değerlendireceklerini sözlerine ekledi. Abdullahiyan, Rusya’ya füze temin ettikleri yönündeki iddiaların ise “tamamen gerçek dışı” olduğunu öne sürdü.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri, Rusya’yı Ukrayna’ya düzenlediği saldırılarda İran yapımı İHA’ları kullanmakla suçlamıştı. Tahran, iddiaları reddetmişti. Washington Post, Tahran’ın Moskova’ya füze gönderme hazırlığında olduğunu da öne sürmüştü. Geçen ay Reuters’a konuşan iki üst düzey İranlı yetkili ve iki üst düzey diplomat da, İran’ın Rusya’ya daha fazla İHA’nın yanı sıra, satıhtan satha füze sistemlerinden gönderme teminatı verdiğini söylemişti.

Kiev, yaklaşık 400 İran yapımı İHA’nın Ukrayna’da sivil halka karşı saldırılarda kullanıldığını ve Moskova’nın bu silahlardan yaklaşık 2 bin adet sipariş ettiğini açıklamıştı. Ukrayna geçen haftalarda sivil altyapıya yönelik bir dizi Rus saldırısında da İran yapımı Şahid-136 tipi insansız hava muharebe aracı kullanıldığını duyurmuştu. Rusya ise birliklerinin Ukrayna’da İran yapımı İHA ve SİHA kullandığını yalanlıyor.

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık, söz konusu iddialar üzerine İranlı generallere ve silah şirketlerine karşı yeni yaptırımları devreye sokmuştu. Kiev ise Tahran’la diplomatik ilişkilerini azaltma kararı almıştı.
<< Önceki Haber Ukrayna-İran arasında İHA gerilimi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER