Ukrayna Rusya arasında Kırım gerginliği

Rusya'nın Ukrayna'yı Kırım'a özel harekât timleri göndermekle suçlamasının ardından iki ülkeden de yeni askeri adımların atıldığı yönünde açıklamalar geldi.

Ukrayna Rusya arasında Kırım gerginliği


Kremlin'i yeni bir operasyon hazırlığında olmakla suçlayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda ve 2014'te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım çevresindeki askeri varlığı artırma emri verdi.
Poroşenko, birliklere 'teyakkuza geçmelerini' de söyledi.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü ise Çarşamba gününden bu yana, önceden planlanmış olan askeri tatbikatların icra edildiğini açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tatbikatlara tepki göstermiş ve Kiev yönetimini 'terör taktikleri' kullanarak Kırım'da tansiyonu yükseltmekle suçlamıştı.

Ukraynalı özel harekatçılar iddiası
Dün Rusya'nın istihbarat birimi FSB, hafta sonu Ukrayna ordusuna bağlı özel harekâtçıların yanlarındaki patlayıcılarla Kırım'a sızmaya çalıştığını, çıkan çatışmalarda bir Rus askerinin ve bir de FSB ajanının öldürüldüğünü iddia etmişti.
Ukrayna iddiaları reddederken, ABD de Rusya'nın iddialarını destekleyecek yönde herhangi bir bulgu olmadığını ifade etmişti.
Ancak FSB'nin yaptığı açıklamaların ardından bir güvenlik zirvesi düzenleyen Putin, 'Kırım halkının ve bölgedeki altyapının güvenliğinin sağlanması için ilave tedbirler alınması' yönünde talimat verdi.
Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada "Terörle mücadele tedbirleri ve olası senaryolar dikkatli biçimde gözden geçirildi" denildi.

'Tehlikeli oyun'
Putin ise bir Rus askeri ve bir FSB ajanının öldürüldüğü iddialarını hatırlatarak "Elbette bu olayların göz ardı edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu tehlikeli bir oyun" dedi.
Rusya gelecek ay ülkede düzenlenecek olan genel seçimler öncesinde Ukrayna'nın Kırım'daki istrikrarı bozmak istediğini iddia ediyor.
Ukrayna ise Rusya'nın Kırım'da tansiyonu yükselterek yeni bir askeri harekâtın ön hazırlığını yaptığını savunuyor.
2014'te Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı isyancılar ve Ukrayna ordusu arasında çatışmalar başlamış ve bir yılı aşkın süre devam eden olaylarda 90 bin civarında kişi hayatını kaybetmişti.
ABD ve Avrupa Birliği, Moskova'yı Ukrayna'daki isyancılara destek vermek ve askeri çatışmalara dahil olmakla suçluyor ve Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar uygulamaya devam ediyor.
<< Önceki Haber Ukrayna Rusya arasında Kırım gerginliği Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER