Ukrayna’ya NATO Dışı Koalisyon Yapılanması
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Kasım 26 2025
Paylaş
X Post
Ukrayna’ya NATO çatısı altında olmayan, hükümetler arası bir koalisyon gücü planlanıyor. Yaklaşık 20 ülkenin askeri güçlerinden oluşacak koalisyon yapılanması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından iddia edildi.
Samanyoluhaber.com - Moskova
Macron, bu planda kara, hava ve deniz bileşenlerinin tümünde aktif katılım öngörüldüğünü ifade etti.
Emmanuel Macron, RTL radyosuna verdiği demeçte, Ukrayna'da bir barış anlaşması imzalanması durumunda bölgeye "güvence güçleri" konuşlandırılabileceğini açıkladı. Macron, bu güçlerin Kiev veya Odessa gibi şehirlerde ya da çevre şehirlerde bulunabileceğini belirtti.
Fransız lider, söz konusu güçlerin Fransız, İngiliz ve Türk askerlerinden oluşacağını ifade ederken, bu birliğin temel görevinin Ukraynalı güçlerin eğitilmesi ve güvenlik konularında destek sağlanması olacağını vurguladı.
ABD'nin Barış Planına Eleştirel Yaklaşım
Fransız Cumhurbaşkanı, ABD tarafından hazırlanan barış planını eleştirerek, planın sadece Rusya'nın çıkarlarını yansıttığını iddia etti. "Ukraynalıların hangi toprak tavizlerine hazır olduğuna başkaları karar veremez" diyen Macron, Cenevre'deki müzakerelerde Kiev'in çıkarlarının da dikkate alındığını söyledi.
Rusya'ya Yönelik Sert Mesaj
Macron, "Rusya'nın Avrupalılarla stratejik bir çatışma içinde olduğunu" öne sürerek, "Bize tehdit oluşturan bir güç karşısında savunmasız olmadığımızı göstermeliyiz" ifadelerini kullandı. Tek "kırmızı çizgi"nin Moskova'nın talepleri olduğunu belirten Macron, diplomasiye rağmen güçlü bir savunma postürü sergilemenin önemine işaret etti.
Bu açıklamalar, Ukrayna krizine çözüm arayışlarının karmaşık dinamiklerini ortaya koyarken, Batılı müttefikler arasında da farklı yaklaşımlar olduğunu gösteriyor. Macron'un Türkiye'yi de içeren üçlü yapı önerisi, Ukrayna sonrası güvenlik mimarisi tartışmalarında yeni bir perspektif sunuyor. Uluslararası gözlemciler, bu planın
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Lavrov’dan Arap büyükelçilere sert yanıt: “ABD ve İsrail’i hiç kınadınız mı?”2.Halkbank davasında kritik dönemeç: ABD ile “ertelenmiş kovuşturma” anlaşması3.ABD’den dikkat çeken Tayvan uyarısı: Çin işgali için kritik tarih 20274.15 Temmuz duruşmasında şok iddialar: TOMA’lara benzin doldurulmuş, Genelkurmay hedef alınmış5.Silivri’de İmamoğlu davasında gergin anlar: Savcıyla tartıştı, salondan çıkarıldı
6.İran’ın füzesi sonrası Ankara’da diplomatik kriz: Büyükelçi Dışişleri’ne çağrıldı7.New York Belediye Başkanı Mamdani’nin konutunun önünde bombalı saldırı paniği8.ABD ve İsrail’in İran’a karşı operasyonun Rusya’ya bakan yönü9.Rüşvet ve yolsuzlukla gündeme gelmişti: Eski DHMİ bürokratı Cemil Acar tahliye edildi10.Denizli'de deprem: Çevre illerden de hissedildi!

ABDULLAH AYMAZ

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ARİF ASALIOĞLU

HÜSEYİN ODABAŞI

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Lavrov’dan Arap büyükelçilere sert yanıt: “ABD ve ...

Halkbank davasında kritik dönemeç: ABD ile “ertele...

ABD’den dikkat çeken Tayvan uyarısı: Çin işgali iç...

15 Temmuz duruşmasında şok iddialar: TOMA’lara ben...

Silivri’de İmamoğlu davasında gergin anlar: Savcıy...



