İşgalin 9. gün: Rus birlikleri kritik santralı ele geçirdi

Ukrayna'da, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia'da yangın çıktı. Ukraynalı yetkililer yangının Rus saldırısı nedeniyle çıktığını açıkladı. Yerel yönetici Aleksandr Starukh, santralde güvenliğin sağlandığını duyurdu. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda.

Ukrayna'da, Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde yangın çıktı

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, bölgeden de sıcak haberler gelmeye devam ediyor.

Bölge ile ilgili olarak gelen ve Evrensel'de yer alan haberlere göre...

22:35 Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg Juravlyov, İdlib bölgesindeki Arnavut ve Kafkasya kökenli militanların, Ukrayna’daki çatışmalara katılmak üzere Avrupa’ya gittiğini belirtti.

22:07 Ukrayna işgali sonrası Rusya, devlet medyasına yasak getiren Facebook'a 'karşılık' verdi. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'nun (Roskomnadzor) aldığı kararla ülkede Facebook yasaklandı.

21:08 Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Temsilcisi Gennady Gatilov, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye'de bir araya gelmesini desteklediklerini bildirdi.

20:11 BM, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini belirterek, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısı yaptı.

BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırısının ardından acil toplandı. BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, "Nükleer santraller ve diğer kritik sivil altyapılar etrafındaki askeri operasyonlar kabul edilemez ve son derece sorumsuzca. Nükleer santrallere yapılan saldırılar uluslararası insani hukuka aykırı" ifadesini kullandı.

14.30 BM, Ukrayna'daki ihlaller için soruşturma komisyonu kuruyor

Merkezi Cenevre'de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sırasında iddia edilen hak ihlallerini kınayan ve bunları araştırmak üzere bir soruşturma komisyonu kuran bir karar lehinde oy kullandı.Rusya, Ukrayna'da sivilleri hedef aldığı yönündeki iddiaları reddediyor 14.05 Ukrayna: Mıkolayiv'de Rus birliklerin ilerlemesi durduruldu
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin askeri danışmanı Oleksiy Arestoviç, ülkenin güneyindeki Mıkolayiv kentinde Rusların ilerlemesinin durdurulduğunu açıkladı. Arestoviç'in açıklamasından kısa bir süre önce yerel yetkililer ise Rus birliklerinin kentteki tersaneye girdiğini duyurmuştu. Arestoviç, "Düşmanın saldırılarının geleceğine ilişkin temkinli bir iyimserlik içinde olabiliriz, diğer bölgelerde de durduracağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.  13.17 UAEK: Zaporijya nükleer santralinde reaktör hasar görmedi
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Grossi, Ukrayna'daki Zaporijya nükleer güç santrali tesislerindeki bir binanın vurulmasının ardından reaktörlerin hasar görmediğini söyledi. Grossi, Cuma günü düzenlediği basın toplantısında nükleer tesislerin Rus füzesi ile vurulduğuna inandığını da sözlerine ekledi.  Grossi, Ukraynalı personelin nükleer tesislerin faaliyetini sürdürmesini sağladığını ancak santral kontrolünün Rus güçlerinde olduğunu kaydetti. Grossi, ayrıca Ukrayna'daki Zaporijya nükleer tesislerine giderek incelemelerde bulunmaya da hazır olduğunu bildirdi. Bu konuda Ukraynalı ve Rus yetkililerle temasta olduğunu belirten Grossi, çabalarını siyasi bir arabuluculuğu hedeflemediğini, sadece Ukrayna'daki nükleer santrallerin güvenliğine odaklandığını ifade etti. 
13:11 Almanya Başbakanı Scholz: "NATO Ukrayna'da Çatışmaya Dahil Olmayacak" Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna saldırısıyla ilgili gelinen noktaya dair değerlendirmelerde bulundu. Almanya Başbakanı Scholz "NATO, Ukrayna'daki çatışmalara askeri olarak dahil olmayacak" ifadelerini kullandı.
13:10 Rus Birlikleri Mıkolayiv Şehrine girdi
Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki liman şehri Mıkolayiv'e Rus askerlerinin girdiği açıklandı. Yerel yetkililer askerlerin şehirde olduklarını açıkladı. Bölge valisi Vitaliy Kim yaptığı açıklamada, şehrin belirli bölgelerinde çatışmaların halen daha sürdüğünü söyledi.
12:44 "Saldırıdan Reaktör Etkilenmedi" Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Ukrayna'da saldırıya uğrayan ve yangın çıkan nükleer santralde reaktörün yangından etkilenmediğini söyledi. Grossi, santraldeki durumun yakından takip edildiğini ve konunun son derece hassas olduğunu dile getirdi. Santralde şu an herhangi bir sızıntı olmadığı ve yüzde 60 kapasiteyle santralin çalışmaya devam ettiği belirtildi.
12.42 Zelenskiy: Şimdiye kadar 9 bin 200 Rus askeri öldürüldü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, şimdiye kadar 9 bin 200 Rus askerinin öldürüldüğünü söyledi. Rusya'dan Çarşamba günü yapılan açıklamada ise çatışmalarda 498 Rus askerinin öldüğü belirtilmişti.  Ukrayna Devlet Başkanı televizyondan yayınlanan konuşmasında doğrudan Rus halkına seslenerek, Zaporijya nükleer güç santraline yönelik saldırının ve santrale Rus güçleri tarafından el konulmasının protesto edilmesi çağrısında bulundu. Zelenskiy, "Rus halkı, size seslenmek istiyorum: Bu nasıl mümkün oluyor? 1986 yılında Çernobil felaketine karşı birlikte mücadele etmiştik" şeklinde konuştu. 
Ukrayna'da uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısını yineleyen Zelenskiy, sadece uçuşa yasak bölgenin Rus ordusunun nükleer tesisleri bombalamasını engelleyebileceğini söyledi. Zelenskiy, Rusya'nın kasten alt yapıyı ve yerleşim yerlerini bombaladığını öne sürdü. 

12.38 Çernihiv'deki saldırılarda can kaybı 47'ye çıktı Ukrayna'nın Çernihiv kentinde yönelik Rusya'nın dün düzenlediği hava saldırılarında Ukraynalı yetkililerin verdiği bilgilere göre 47 kişi yaşamını yitirdi. Dün yapılan açıklamalarda ülkenin kuzeyindeki kentte hayatını kaybedenlerin sayısı 33 olarak bildirilmişti.  12.20 Rusya devletine bağlı haber ajansı RIA, ülkede BBC Rusça servisine erişimin kısıtlandığını açıkladı Rusya'da haber kurumları üzerindeki baskı büyüyor. Bu hafta Rusya'nın son bağımsız haber kanallarından olan ve bir süredir Ukrayna işgali haberleriyle baskı altındaki TV Rain, operasyonlarını durduracağını açıkladı. Dozhd adlı haber kanalı da benzer şekilde yayına devam etmeyeceğini belirtti.  Öte yandan bugün Rusya'da 'Yalan bilgi yaymayı' suç sayan ve beraberinde 15 yıl kadar hapis cezası getiren yeni bir yasa tasarısı onaylandı. 12.16 Rus polisi insan hakları merkezi Memorial'ın bürolarında arama yaptı Rus emniyet güçleri, Aralık ayı sonunda yasaklanan insan hakları kuruluşu Memorial'ın bürolarında arama yaptı. Memorial'ın Telegram kanalından yapılan açıklamada, kuruluşun Moskova'daki iki bürosunun arandığı belirtildi. Aramanın neden yapıldığına dair bilgi verilmedi. Rusya'nın geçen hafta Ukrayna'ya saldırılara başlamasından bu yana Rus hükümeti, Kremlin muhaliflerine yönelik tutumu sertleştirdi. Memorial, uluslararası protestolara rağmen geçen Aralık ayının sonunda mahkeme kararı ile yasaklanmış, insan hakları merkezinin kapatılması talimatı verilmişti. Memorial, eski Sovyet liderlerinden Stalin dönemindeki insan hakları ihlallerine ilişkin araştırmalar yapıyordu. 
12.01 Blinken: Rusya ile çatışma aramıyoruz  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada transatlantik ittifakın savunma amaçlı olduğunu vurgulayarak, Rusya için herhangi bir tehdit oluşturmadığını söyledi. "Biz çatışma aramıyoruz" diyen Blinken, "Fakat çatışma bize gelirse, bunun için hazırız ve NATO topraklarının her karışını savunuruz" ifadelerini kullandı. Blinken, Rusya'nın Ukrayna'da sivillere yönelik saldırılarını da kınadı. Blinken, "Ve gece boyunca nükleer güç santraline saldırı düzenlendiğine dair haberler olduğunu gördük. Bu, savaşın ne kadar dikkatsizce yürütüldüğünü, savaşın sona ermesi gerektiğini, Rusya'nın tüm birliklerini geri çekmesinin önemli olduğunu ve diplomatik çabalar için iyi niyetle gayret göstermesi gerektiğini gösteriyor" şeklinde konuştu. 

11.02 Ordu hakkında "yalan haber" yayanlara ceza öngören düzenleme kabul edildi Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da Rus silahlı kuvvetleri hakkında "yalan haber" yayanlar hakkında hapis cezası verilmesini öngören yasal düzenleme kabul edildi. Duma'da Cuma günü kabul edilen yasal düzenlemeye göre ordu hakkında "kasıtlı olarak yanlış bilgiler" yayanlar hakkında para cezasının yanı sıra 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. 10.53 Almanya Dışişleri Bakanı: Putin kendi ülkesini de yıkıma sürüklüyor
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Brüksel'e hareketinden önce yaptığı açıklamada, "Ukraynalıları kaderlerine terk etmeyeceğiz" dedi. Yeşiller partili Bakan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya  yönelik savaşı ile "kendi ülkesini de yıkıma" sürüklediğini belirtti. Baerbock, Putin'in "ortak tutumun süreceğini ve Rusya'nın dünyada yalnızlaşacağını" göz önünde bulundurması gerektiğini altını çizdi. Baerbock, Brüksel'de NATO, G7 ve Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının toplantılarına katılacak.  10.34 Rusya, Deutsche Welle'nin internet sayfasına erişimi engelledi
Rusya medya denetleme kurumu Roskomnadsor Cuma günü yaptığı açıklamada Almanya'nın uluslararası yayın kuruluşu Deutsche Welle'nin yanı sıra İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngilizce-Rusya yayın yapan online gazete Medusa ve Radio Free Europe/Radio Liberty'nin Rusça servisinin yayınlarına erişimin "kısıtlandığını" duyurdu. Rus hükümetinin, Ukrayna'ya yönelik saldırıları başlattığından beri eleştirel ve muhalif yayınlara yönelik tutumunu sertleştirdiği dikkati çekiyor.  10.15 Türkiye'deki yazar, gazeteci ve sanatçılardan ortak açıklama
Türkiye'de 130'dan fazla yazar, gazeteci ve sanatçı, Ukrayna'daki savaşa karşı bir bildiri yayınladı. Ahmet Tulgar, Ahmet Ümit, Aslı Erdoğan, Buket Uzuner, Gün Zileli, Haydar Ergülen, Latife Tekin, Karin Karakaşlı, Metin Uca, Orhan Alkaya, Şükrü Erbaş, Tuğrul Eryılmaz, Tuna Kiremitçi, Umay Umay, Vedat Sakman gibi isimlerin de imzaladığı bildiride şu ifadelere yer verildi:"Biz, Türkiye'den yazar ve sanatçılar, Rusya'nın, Ukrayna topraklarındaki emperyal istila girişimini, "ama"sız bir kararlılıkla kınıyor ve reddediyoruz.Yeryüzünü savaş aygıtlarının boyunduruğu altına almaya çalışan bütün devlet ittifaklarına karşı, halkların dayanışma kudretini önceliyoruz.  Direnen Ukrayna halkı nezdinde savaş lanetini ve ortak kültürel değerlerimize yönelen ırkçı saldırganlığı tereddütsüz reddeden insanlığı kucaklıyoruz."

10.04 Ukrayna: Nükleer santralde Rus askeri güçler kontrolü sağladı Ukraynalı yetkililer, ülkenin güneydoğusundaki Zaporijya nükleer güç santralinin Rus askeri güçlerin eline geçtiğini duyurdu. Yerel yetkililer tarafından Facebook üzerinden yapılan açıklamada, nükleer santral çalışanlarının reaktörlerdeki durumu takip ettiği, Avrupa'nın en büyük nükleer güç santralinin güvenliğin gerektirdiği şekilde faaliyetini sürdürmesi için çaba gösterildiği ifade edildi. Ukrayna, Rus birliklerinin cuma sabah erken saatlerde nükleer santrale saldırması sonucu beş katlı eğitim binasında yangın çıktığını, ancak yangının kısa süre içinde söndürüldüğünü bildirmişti. 

9:13 Rusya birliklerinin Zaporizhia nükleer santralini ele geçirdiği açıklandı

Ukrayna yetkilileri, Rusya birliklerinin Zaporizhia nükleer santralini ele geçirdiğini açıkladı. Reuters'a göre yetkililer sosyal medyadan, "Santraldeki personel güç ünitelerinin durumunu izlemeye devam ediyor" duyurusunu yaptı. Açıklamada yetkililer santralin genel güvenliliğinin kontrol edildiğini ekledi.

Ukrayna’da dün gece Avrupa'nın en büyük santrali olan Zaporizhia nükleer santralinde çıkan yangının ardından güvenliğin sağlandığı açıklanmıştı, yerel yönetici Aleksandr Starukh Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda santralde güvenliğin sağlandığını aktarmıştı. Ukrayna, Rusya birliklerinin santrale sabah erken saatlerde saldırı düzenlediğini ve ateşe verdiğini bildirdi.

8:55 Rusya'nın bağımsız haber kanalı TV Rain kapanmadan Kuğu Gölü'nü gösterdi

Rusya'nın son bağımsız haber kanalı TV Rain, Ukrayna işgalinden yayınladığı haberlerden dolayı baskı yaşıyordu ve bu yüzden operasyonlarını durduracağını açıkladı. Rusya'nın telekomünikasyon denetleyici kurumu hafta başında TV Rain'e erişimi engelledi. Buna gerekçe olarak "Aşırılığı kışkırttıklarını, halkın sükuneti ve güvenliğinin bozulmasına neden oldukları ve protestoları teşvik ettiklerini" gösterdi.

Televizyon kanalı dün son programını yayınladı. Kanalın kurucularından Natalia Sindeyeva, çalışanları canlı yayında stüdyodan ayrılırken "Savaşa hayır" dedi ve ardından Çaykovski'nin Kuğu Gölü balesi gösterildi. Kuğu Gölü, 1980'lerde Sovyet döneminde radyo ve televizyonlarda çeşitli liderlerin ölümünü ve ardından 1991'de Birliğin dağıldığı dönemi işaretlemek için kullanılırdı.

8:21 Airbnb Rusya ve Belarus’taki faaliyetlerini sonlandırdı

ABD merkezli konaklama şirketi Airbnb, Belarus ve Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırdığını açıkladı. Rusya’ya yönelik yaptırımlar, Batılı şirketlerin ülkede ticaret yapmasını imkansız hale getirdi. Son günlerde çok sayıda şirket, Rusya ile ticareti sonlandırdığını açıkladı.
8:04 Rusya’da Moskova Borsası yaptırımların ardından beşinci iş gününde de açılmadı

Rusya Merkez Bankası, Moskova Borsası’nın bugün de işlemlere açılmayacağını duyurdu. Borsa, geçen hafta sonu Rusya’ya getirilen ekonomik yaptırımların ardından işlemlere kapatılmıştı. Borsada hisse alım satımı yapılamasa da yabancı borsalarda işlem göre Rus şirketlerinin değerleri, yüzde 90’ı aşan oranlarda değer kaybetmiş durumda. Bloomberg, borsanın beş gündür açılmamasının Rusya'nın yakın tarihindeki en uzun süre olduğunu aktarıyor.
7:57 Bir Estonya şirketine ait kargo gemisi, Ukrayna açıklarında patlama sonrası battı

Ukrayna açıklarındaki bir kargo gemisinin, bir patlamanın ardından battığı açıklandı. Estonya merkezli Vista Shipping Agency şirketine ait Panama bandıralı Helt adlı gemideki altı mürettebatın Ukraynalı yetkililer tarafından kurtarıldığı duyuruldu. Gemi Odesa yakınlarındaki Çornomorsk kentindeki limanı terk ettikten sonra, birkaç gündür Ukrayna açıklarında demir atmış bir şekilde bekliyordu. Patlamaya neyin neden olduğu henüz tespit edilemedi. Bir Baltık ülkesi olan Estonya, NATO’ya üye ve Rusya ile kara sınırına sahip. Ukrayna, Rus ordusunun amfibik çıkarma araçlarıyla, önemli bir liman kenti olan ve bir milyon nüfusa sahip Odesa’yı işgale hazırlandığını aktarıyor.
7:50 Rusya BBC'nin internet sitesine erişimi kısıtladı
Rus devlet ajansı RIA, Rusya’daki yetkililerin BBC’nin internet sitesine erişimi kısıtladığını açıkladı. Sosyal medya kullanıcıları da BBC’nin sitesine girmeye çalıştıklarında sitenin açılmadığını aktarıyor. Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerindeki internet sansürlerini inceleyen Globalcheck sitesine göre BBC’nin Rusya’daki trafiği yüzde 83 oranında azalmış durumda.

BBC Rusça Servisi’nin haftalık trafiği, savaşın başlamasının ardından üçe katlanmıştı. BBC’nin İngilizce sitesinin trafiği de aynı süreçte 2,5 katına çıkmıştı. BBC bu hafta, Ukrayna ve Rusya’nın sınır bölgelerinde kısa dalga radyo yayınına başladığını açıklamıştı. Radyoda günde dört saat BBC Dünya Servisi’nin İngilizce yayınları yer alacak.

6:29 Energodar Belediye Başkanı Dmitro Orlov: Nükleer santral civarındaki çatışma durdu
Ukrayna’daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali’nde çıkan yangının ardından, Energodar Belediye Başkanı Dmitro Orlov, bölgedeki çatışmanın sonlandığını söyledi. Ukraynalı yetkililer, çatışma nedeniyle nükleer tesisteki bir binanın üç katında yangın çıktığını açıklamıştı.

5:02 İngiltere Başbakanı Johnson: Putin’in pervasız eylemleri Avrupa’nın güvenliğini doğrudan tehdit edebilir

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in pervasız eylemleri tüm Avrupa’nın güvenliğini doğrudan tehdit edebilir” dedi. Zaporizhzhia nükleer santralinde çıkan yangının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüşen Johnson, durumun endişe verici olduğunu söyledi ve Rusya’yı santral çevresindeki saldırıları durdurmaya davet etti.
5:02 İngiltere Başbakanı Johnson: Putin’in pervasız eylemleri Avrupa’nın güvenliğini doğrudan tehdit edebilir

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in pervasız eylemleri tüm Avrupa’nın güvenliğini doğrudan tehdit edebilir” dedi. Zaporizhzhia nükleer santralinde çıkan yangının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüşen Johnson, durumun endişe verici olduğunu söyledi ve Rusya’yı santral çevresindeki saldırıları durdurmaya davet etti.

4:54 Ukrayna’daki nükleer santralde 'güvenlik sağlandı'

Ukrayna’da dün gece yangın çıkan Zaporizhia nükleer santralinde güvenliğin sağlandığı açıklandı. Yerel yönetici Aleksandr Starukh Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda santral yönetimiyle görüştüğünü ve güvenliğin sağlandığını öğrendiğini aktardı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da Ukrayna yönetiminin kendilerine ilettiği bilgiye göre santraldeki ana ekipmanların işlemeye devam ettiğini duyurdu.

4:25 Intel Rusya ve Belarus’a çip sevkiyatını durdurdu

Çip üreticisi Intel, Rusya ve Belarus’a çip gönderimini durdurdu. Şirketten yapılan açıklamada “Intel Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınıyor” ifadeleri yer aldı. Intel, Ukraynalılara yardım için 1,2 milyon dolar topladığını da açıkladı. Rusya büyük bir elektronik üreticisi olmadığı için yurtdışından çip alımına ihtiyaç duyuyor.


3:55 Suudi Arabistan, Kiev ile Moskova arasında arabuluculuk teklif etti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Rusya ve Ukrayna liderleri ile temasa geçerek “taraflar arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu” söyledi. İki liderle de ayrı ayrı telefon görüşmesi yapan Selman, siyasi bir çözümü desteklediğini iletti. Selman Zelenskiy ile görüşmesinde, ülkedeki Ukraynalı turistlerin ve oturum izni sahiplerinin vizelerini üç aylığına uzattığını söyledi. Suudi basınına göre Putin ile görüşme ise Putin’in araması sonucu gerçekleşti, Selman Putin’e savaşa dair görüşlerini tekrar iletti.

Görüşmeye dair bir açıklama yapan Kremlin de iki liderin enerji sektöründeki son durumu konuştuğu ve OPEC+ blokundaki ortaklarla birlikte hareket etmeye devam edeceklerini teyit ettiğini belirtti. Kremlin’in açıklamasında, Putin’in küresel enerji arzını ilgilendiren konuların politikaya alet edilmemesi gerektiğini söylediği de yer aldı.


3:49 Derecelendirme kuruluşu S&P, Rusya’nın kredi notunu bir haftada ikinci defa indirdi

Derecelendirme kuruluşu Standard and Poors, Rusya’nın kredi notunu BB+’dan CCC-‘ye çekti. Açıklamada “Yaptırımlar Rusya’nın temerrüde düşme ihtimalini ciddi oranda artırdı” ifadeleri yer aldı. Bu, S&P’nin bir hafta içindeki ikinci not indirimi oldu.

Çarşamba günü de Moody’s ve Fitch de Rusya’nın kredi notunu düşürmüş, önümüzdeki süreçte yeni düşüşlerin de gelebileceği uyarısında bulunmuştu. Böylece üç büyük derecelendirme kuruluşu da Rusya’nın kredi notunu yatırım yapılmaması tavsiye edilen seviyeye çekti. Rus rublesi de bu hafta büyük değer kaybetti.


3:38 ABD Savunma Bakanlığı, Rusya ile özel bir telefon hattı kurdu

ABD Savunma Bakanlığı, “yanlış hesaplamaların, gerginliğin ve askeri vakaların önüne geçmek için” Rusya Savunma Bakanlığı ile özel bir telefon hattı kurulduğunu açıkladı. Reuters’a bilgi veren bir kaynak, hattın 1 Mart itibarıyla hayata geçtiğini söyledi. ABD ile Rusya daha önce Suriye savaşında da bu tür bir telefon hattı kurmuştu.


3:35 Marks & Spencer, Türk şirketi Fiba tarafından işletilen Rusya’daki mağazalarına ürün göndermeyi sonlandırdı

İngiliz perakende şirketi Marks & Spencer, Rusya’daki mağazalarına ürün göndermeyi bıraktı. Rusya’daki mağazaları Türk şirketi Fiba işletiyor. Çoğu Moskova’da olmak üzere Rusya’da 40’tan fazla şubesi bulunuyor. M&S’ten önce Apple, Jaguar, H&M ve Burberry gibi pek çok şirket Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırmıştı.


3:29 Rusya’nın en büyük ikinci petrol üreticisi Lukoil, savaşa son verilmesi çağrısında bulundu

Rusya’nın en büyük ikinci petrol üreticisi olan Lukoil şirketi, internet sitesinden yaptığı bir açıklamayla Ukrayna’daki savaşa son verilmesi çağrısında bulundu. Şirket, “Ukrayna’daki trajik olayları” kaygıyla izlediğini ve çatışmaların sonlanması için müzakereleri desteklediğini duyurdu. Şirketin yönetim kurulunun imzasıyla yapılan açıklamada “Silahlı çatışmaların derhal durmasını ve diplomatik yollardan müzakerelerin devam etmesini istiyoruz” ifadeleri yer aldı. Lukoil, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı açıklama yapan ilk büyük şirket oldu.


2:46 Ukrayna Dışişleri Bakanı: Rus saldırısı sonucu Avrupa’nın en büyük nükleer santralinde yangın çıktı, patlama gerçekleşirse Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak

Ukraynalı yetkililer, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia’da yangın çıktığını açıkladı. Yakınlardaki Enerhodar kentinin Belediye Başkanı Dmitro Orlov, “Santralin bombardımana tutulması nedeniyle yangın başladı” dedi, itfaiyenin çatışmalar nedeniyle yangına müdahale edemediğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da “Rus ordusu nükleer tesise her yönden ateş açıyor. Yangın çıktı. Bir patlama gerçekleşirse Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak. Rusya derhal ateşi kesmeli, itfaiyelere izin vermeli” dedi. Nükleer santralin sözcüsü Andriy Tuz, yangının büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Tuz, yangının çıktığı reaktörün yenileme çalışmaları nedeniyle kapalı tutulan bir reaktör olduğunu fakat içinde nükleer yakıt bulundurduğunu da ekledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da Twitter hesabından, nükleer santralin bombalandığına dair haberleri aldıklarını, Ukraynalı yetkililerle temas içinde olduklarını paylaştı.

BBC’ye konuşan Open Nuclear Network adlı sivil toplum kuruluşundan Laura Rockwood, savaşın Ukrayna’nın elektrik altyapısına hasar verebileceğini söyledi.

Santral etrafındaki çatışmaların nükleer tesise iki ayrı risk teşkil ettiğini belirten Rockwood, bunlardan birinin tesisin altyapısının veya personelinin zarar görmesi, ikicisinin ise tesise doğrudan hasar vererek nükleer çekirdeğin erimesi olduğunu aktardı. Bu santral Ukrayna'nın elektrik ihtiyacının dörtte birini üretiyor. Rus güçleri Enerhodar'a girip nükleer tesisi ele geçirmeye çalışsa da dirençle karşılaşmıştı. Ukrayna’da dört aktif nükleer santral bulunuyor.


1:20 Rus ordusunun bombardımana tuttuğu Kiev'in 60 km kuzeybatısındaki Borodyanka'daki yıkım drone ile görüntülendi

Rus ordusunun bombardımana tuttuğu Kiev'in 60 km kuzeybatısındaki Borodyanka'daki yıkım drone ile görüntülendi. Yetkililer Rus saldırısını püskürttüklerini açıkladı.


1:17 Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar’dan Ukrayna seyahat acentelerine: TÜRSAB ile çalışmayın


Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ni (TÜRSAB) eleştirdi. Bodnar, hem kendileriyle hem Rusya ile görüşen TÜRSAB Başkanı Firüz Bağlıkaya’ya “ikiyüzlü” dedi, “saldırgan Rusya ile kendini savunan Ukrayna’ya eşit yaklaştığını” ve bunun suça ortak olmak anlamına geldiğini söyledi.

Bodnar, Ukrayna’daki seyahat acentelerini TÜRSAB ile çalışmaya davet etti. Bağlıkaya ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda iki büyükelçi ile görüşmelerinde turizmin dilinin barış olduğunu ve yaşananların bir an önce sona ermesi gerektiğini söylediğini aktardı. Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan TÜRSAB da “Rus halkı ile süregelen dostluk ilişkilerimizde olduğu gibi Ukrayna ve Ukrayna halkı ile olan dostluğumuz da asla değişmeyecektir” dedi.


00:07 ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman Türkiye’ye gidecek

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın Türkiye’ye gideceği açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Sherman’ın 4-11 tarihleri arasında Türkiye, İspanya, Faz, Cezayir ve Mısır’a gideceğini duyurdu. Reuters’ın aktardığı habere göre Sherman, Türkiye ve İspanya’daki yetkililerle Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini görüşecek. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine altı gün sürecek bir ziyaret gerçekleştiriyor.
<< Önceki Haber İşgalin 9. gün: Rus birlikleri kritik santralı ele geçirdi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER