Ukrayna'daki 6 milyon insan mayınlı alanda yaşıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ağustos 29 2025
Ukrayna'daki mayınlı ve patlamamış mühimmatla kirlenmiş alanlarda 6 milyondan fazla insan yaşıyor. Bu bölgelerin toplam büyüklüğü, Haziran 2025 itibarıyla 139 bin kilometrekareye ulaştı.
Samanyoluhaber.com - Moskova
Bu alan, İngiltere'nin toplam yüzölçümünden (130 bin kilometrekare) daha geniş bir bölüge denk geliyor. The Guardian gazetesinin, Uluslararası Siyasi Çalışmalar Enstitüsü (ISPI) kaynaklı haberine göre, Ukrayna'nın geniş toprakları, savaşın yarattığı mayın ve patlamamış mühimmatlar nedeniyle tehlike arz ediyor.
Mayınlar, tarım faaliyetlerini durma noktasına getirirken, sivil halkın günlük yaşamını da tehdit ediyor. Bu tehlikeli bölgelerde veya yakınlarında 6 milyondan fazla insan yaşıyor. Özellikle Harkov, Sumı ve Zaporijya bölgelerindeki tarım arazileri, mayınlar nedeniyle ciddi zarar görmüş durumda.
Ukrayna Acil Durumlar Devlet Servisi'nin verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana 359 kişi mayın ve patlamamış mühimmatlar nedeniyle hayatını kaybetti, yaklaşık 1000 kişi ise yaralandı. Kurbanlar arasında en az 18 çocuk bulunuyor.
BM: “Daha Önce Görülmeyen Ölçekte Bir Tehlike"
Birleşmiş Milletler'in (BM) mayın temizleme uzmanı Paul Heslop, Ukrayna'daki durumun daha önce görülmeyen bir karmaşıklık ve ölçekte olduğunu belirtiyor. Heslop, "Ukrayna'da bir milyondan fazla mayın dağıtıldı" diyerek, ülkenin karşı karşıya olduğu tehlikenin boyutunu vurguluyor.
Mayınların tarım arazilerini kullanılamaz hale getirmesi, ekonomik ve gıda güvenliğini tehdit ediyor. Ayrıca, sivil halkın güvenliğini sağlamak için acil mayın temizleme çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor. Ancak, geniş alanlar ve yüksek mayın yoğunluğu, temizleme çalışmalarını son derece zorlaştırıyor.
Ukrayna'daki mayın temizleme çalışmaları, ülkenin geleceği için kritik öneme sahip. Ancak, geniş alanlar, yüksek mayın yoğunluğu ve sürekli devam eden çatışmalar, temizleme sürecini yavaşlatıyor. Uluslararası
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Bir KHK'lı daha bilmediği işi yaparken iş kazası geçirdi, vefat etti2.İşte detaylar: Güllü'nün kızına ait uyuşturucu test sonucu çıktı3.Yenidoğan çetesine tahliye!4.Ne demek istedi? Bahçeli: ”Erdoğan, günümüzün Süleyman’ıdır”5.Erdoğan Hatay'da brandalarla kapatılan inşaatlar için: ‘Şu binaların güzelliklerine bak…’
6.İsrail Somaliland'ı tanıdı, Türkiye tepki gösterdi7.İşte amca yeğen Cebeciler! Saray danışmanı çıktı8.Japonya'da facia! 50 araç birbirine girdi: Ölü ve yaralılar var9.AKP'li gazeteciler birbirine girdi: “Ahmet Hakan’ın sicili bozuk, itibarı yok”10.İstanbul'da otobüs şarampole yuvarlandı: 4 ölü, 7 yaralı

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







