Ukrayna'dan yeni 'tahıl sevkiyatı' açıklaması
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Kasım 2 2022
Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesine rağmen Ukrayna limanlarından tahıl yüklü 12 gemi daha hareket etti. Milli Savunma Bakanı Akar ise, tahıl girişiminin devamı için Türkiye'nin gayretini sürdüreceğini bildirdi.
DW'nin haberine göre, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesine rağmen Ukrayna bugün de tahıl sevkiyatının sürdürüldüğünü açıkladı. Ukrayna Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tahıl yüklü 12 geminin Karadeniz kıyısındaki limanlardan ayrıldığı belirtildi. Birleşmiş Milletler'den (BM) alınan bilgilere göre, gemiler buğday, soya fasulyesi ve bezelye ile yüklü.
Ancak gıda yüklü gemiler için Karadeniz'de güvenli bir koridor oluşturulmasını öngören tahıl anlaşmasından çekilen Rusya, sevkiyatın güvenliği için garanti veremeyeceği konusunda uyarıda bulundu. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden diğer ülkelere sevkiyatını sağlayacak anlaşmanın pek "yürütülebilir" olmadığını belirten Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Rusya'nın bu sevkiyatların güvenliğini sağlamayı garanti edemediğini" söyledi.
Akar: İnisiyatifin devamı için gayret göstereceğiz
Türkiye ise Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından, Ukrayna limanlarındaki gemilerle tahıl sevkiyatına devam edilebilmesi için çabalarını sürdürüyor.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devamının sağlanması için akşam saatlerinde Rus mevkîdaşı Sergey Şoygu ile bir telefon görüşmesi yaptı.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından görüşme ile ilgili yapılan açıklamada, Akar'ın Şoygu'ya, "küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan ve tüm sorunların iş birliği ve diyalogla çözülebileceğini gösteren tahıl girişiminin sürdürülmesinin büyük önem taşıdığı, çatışma koşullarından ayrı tutulması gereken ve tamamen insani bir faaliyet olan tahıl sevkiyatı inisiyatifinin askıya alınması kararının yeniden değerlendirilmesinin beklendiğini" aktardığı belirtildi.
Bu görüşme öncesinde, Deniz Kuvvetleri Karargahı'nda yurt içi ve sınır ötesindeki birliklerin komutanları ile video konferans toplantısında savunma ve güvenlik konularına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, bu inisiyatifin askıya alınmasının "tü
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Süper Kupa Fenerbahçe'nin oldu2.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları3.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı4.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi5.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ








