Ukrayna'ya yapılan askeri yardımlar 95 milyar euroya ulaştı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Eylül 9 2023
Ülke bazında bakıldığında ABD 42 milyar dolar taahhüt ederken, ABD'yi Almanya (17.1 milyar) ve Birleşik Krallık (6.6 milyar) takip ediyor.
Ukrayna'nın Rusya tarafından Şubat 2022'de işgal edilmesinden bu yana Kiev'e Avrupa Birliği ve NATO ülkeleri tarafından taahhüt edilen ve teslim edilen askeri yardım miktarı 95 milyar euroya ulaştı.
Kiel Enstitüsü'nün temmuz ayı sonunda derlediği rakamlara göre İngiltere ve Norveç'in de dahil edildiği Avrupa, 50.6 milyar euro taahhüt ederek ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 42.1 milyar euroluk taahhüdünü aştı.
Ancak Avrupa'nın taahhütleri birkaç yıla yayılırken, ABD'nin taahhütlerinin tamamı ya zaten teslim edildi ya da bir yıl içinde teslim edilecek.
Ülke olarak bakıldığında ABD'yi Almanya (17.1 milyar) ve Birleşik Krallık (6.6 milyar) takip ediyor.
Küçük silahlardan füzelere
Çatışmanın başlangıcında hızlı Rus ilerleyişini durdurabilmek için Ukrayna'ya acil olarak 40 binden fazla hafif silah, 17 bin taşınabilir kara-hava savunma sistemi ve ekipman (kasklar, kurşun geçirmez yelekler, vb.) gönderildi.
Rus ordusu Mart 2022 sonundan itibaren saldırılarını Donbass ve güney bölgelere yoğunlaştırınca, nisan ayında düşman hatlarının gerisini vurabilecek obüsler, çoklu roketatarlar, savaş helikopterleri ve insansız hava araçlarının teslimatına başlandı.
Tanklar ve uzun menzilli füzeler
Washington, dünyanın en iyileri arasında gösterilen Abrams tanklarını, Londra Challenger 2'leri ve Berlin Leopard 2'leri duyurdu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e göre nisan ayı sonuna kadar 230 tank ve bin 550 zırhlı araç teslim edildi. Daha önce Ukrayna ordusu sadece Sovyet yapımı tanklara sahipti.
F-16'lar
Fakat Beyaz Saray yönetimi uça
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor2.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''3.Habertürk'ün eski GYY Veyis Ateş adliyeden uyuşturucu testine gönderildi!4.Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasyon!5.ESK Müdürü'ne suç duyurusu

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







