Uluslararası Edirne Film Festivali'nin en iyileri belli oldu


Bu yıl ilk kez düzenlenen ve geçen hafta cuma günü start alan Uluslararası Edirne Film Festivali sona erdi. Değerlendirme sonucu ödüller sahiplerini buldu.

Uzun süren hazırlık çalışmalarının ardından film festivali, 20 Kasım Cuma günü başladı. Festivalin Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'ndeki açılış töreni sönük geçti. Kongre merkezindeki koltukların önemli bir bölümü boş kaldı. Açılışın ardından 7 ülkeden 76 film, Edirne'deki özel bir alışveriş merkezi sinemalarında gösterime girdi.

2 bin engellinin ücretsiz izlediği filmleri bir hafta boyunca toplam 6 bin kişi izledi. Jüri üyelerinin bir hafta boyunca yaptığı değerlendirme sonucunda festivalin en iyileri belirlendi.

Festivalde;
En iyi film: Kar Korsanları
En iyi yönetmen: Abluka filmiyle Emin Alper
En iyi erkek oyuncu: Abluka filmiyle Mehmet Özgür
En iyi kadın oyuncu: Çekmeceler filmiyle Tilbe Saran
En iyi senaryo: Sesime Gel filmiyle Hüseyin Karabey
En iyi görüntü yönetmeni: Kuzu filmiyle Feza Çaldıran seçildi.
Festivalin jüri özel ödülünü ise Emine Emel Balcı-Nefesim Kesilene Kadar, Feride Gezer-Sesime Gel filmiyle aldı.
En iyi kısa film ödülünü ise Wong Kar Wai Üzerine Bir Kısa Film aldı.
SİYAD- En İyi Film Ödülünü ise 'Abluka' filmi aldı.

FESTİVAL AKSİLİKLERLE BAŞLADI

Bu yıl ki düzenlenen Uluslararası Edirne Film Festivali'nde bazı aksilikler yaşandı. Festivalin jüri başkanlığını yapacak olan dünya ünlü Fransız Yönetmen Tony Gatlif, ülkesinde meydana gelen terör saldırısında 129 insanın yaşamını yitirmesi ve yüzlerce insanın yaralanması nedeniyle festivale katılamadı. Yas tutmaları nedeniyle festivale katılamayan ünlü yönetmenin videolu mesajı, festivalin açılışında ve kapanışında gösterildi.

Fransa'daki terör saldırısı nedeniyle Edirne'nin ilk film festivali böylece jüri başkanı olmadan başladı.

Açılış töreninde beklenen ilginin olmadığı festivalin kapanış töreninde de aynı manzaranın yaşanmaması için önlemler alındı. Belediye hoparlörlerinden gün boyu anonslar yapıldı.
Vatandaşların festivalin kapanış törenini izlemeleri için şehrin farklı noktalarından ücretsiz araçlar kaldırıldı. Öte yandan Trakya Üniversitesi öğrencileri de festivalin kapanışına yoğun katılım gösterdi.

EDİRNE VALİSİ'NİN İNGİLİZCE KONUŞMASI SALONU KAHKAHAYA BOĞDU
Kapanış konuşmasını yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, festivalle ilgili şunları söyledi: "Sanat ve kültür evrenseldir, sınır tanımaz. İşte biz de burada Balkanlar'dan 7 ülkenin 70'in üzerindeki filmlerini burada göstererek onların kültürlerinden örnekler sunduk. Biz diyoruz ki; Edirne, batının ve doğunun birleştiği bir noktadır. Batının ve doğunun kültürünün buluştuğu bir noktadır. Edirne, bu festivali düzenlemekten onur duyuyor diyoruz."

Konuşmanın ardından sunucu İlker Kurt, Vali Şahin'den konuşmasını İngilizce olarak yapmasını rica etti. Bunun üzerine yeniden mikrofona geçen Şahin, Türkçe konuşmasını bu kez İngilizce yaptı. Valinin sempatik İngilizcesi salonu kahkahaya boğdu.

Programın kapanışı için sahneye çıkan yetkililer, festival komitesi, jüri ve ödül alan oyuncular, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Programın sonunda Vali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan, programda yaşanan sıkıntılarla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Şahin, "Buna, 'no commant' desem daha güzel olur mu? Biz çok samimi başladık. Ama olur aslında. Ne yapalım. Ben bir şey demiyorum. Edirne için bu bir güzellik. Artısı eksisi ile Edirne için çok büyük bir güzelliktir. Biz kıvılcımı yaktık. Ateşi inşallah önümüzdeki yıllarda göreceğiz." dedi.

Gürkan ise her başlangıçta eksiklerin olabileceğini belirterek önemli olanın niyetin olduğunu ifade etti. Gürkan, "Asıl olan gemiyi hedefe götürüp götürmediğinizdir. Yoldaki fırtınaların önemi yok. Olur bunlar. Arkadaşlar sizi seviyoruz. İyi akşamlar." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Uluslararası Edirne Film Festivali'nin en iyileri belli oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER