Uluslararası Gazeteciler Derneği (İJA) büyük tehditleri gözler önüne serdi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Kasım 4 2025
Paylaş
X Post
Uluslararası Gazeteciler Derneği (IJA), 3 Kasım 2025 tarihinde yayımladığı ikinci politika raporunda dijital çağda basın özgürlüğüne yönelik yeni tehditleri gözler önüne serdi.
“Susturulan Sesler, Dijital Direniş” başlıklı raporda, devlet baskısının teknoloji devleriyle iç içe geçtiği ve algoritmalar aracılığıyla gazetecilerin dijital olarak silindiğine dikkat çekildi. Platform otoriterliği olarak adlandırılan bu yeni baskı biçiminin, ifade özgürlüğünü engelleyen küresel bir tehdide dönüştüğü belirtilen rapor; gazetecilerin dijital varlıklarının sistematik biçimde yok edilmesini, etik sorumluluklar ve uluslararası hukuk çerçevesinde ele alarak çözüm önerileri sunuyor.
International Journalists Association’un raporu şöyle:
“Algoritmik Yasaklar İnsanları Dijital Olarak Yok Ediyor!“
Susturulan Sesler, Dijital Direniş: Basın Özgürlüğü Mücadelesinde Yeni Zorluklar
International Journalists Association (IJA), küresel politika raporu serisinin ikinci sayısını yayımladı: Susturulan Sesler, Dijital Direniş: Basın Özgürlüğü Mücadelesinde Yeni Zorluklar. Rapor, devlet baskısının büyük teknoloji şirketlerinin sessiz iş birliğiyle birleştiği yeni bir sistem olan “platform otoriterliği” olgusunu ortaya koyuyor.
Gazetecilere Yönelik Suçlarda Cezasızlığa Son Verme Günü’nün hemen ardından yayımlanan rapor, gazetecilerin artık dijital olarak okunup, listelenip, silindiğini gösteriyor — bu durum, baskının ve psikolojik şiddetin yeni bir biçimi olarak tanımlanıyor. Sosyal medya platformları, giderek daha fazla devlet kontrolünün uzantılarına dönüşürken, ifade özgürlüğü alanı daralıyor.
Rapor kapsamlı ve kanıta dayalı bir analiz sunuyor:
Otoriter rejimlerde devlet kaynaklı içerik kaldırma emirleri ve algoritmik sansür uygulamaları,
Teknoloji şirketlerinin uluslararası insan hakları hukukuna göre etik ve hukuki yükümlülükleri,
Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Adalet Bakanı'nın tapu kayıtlarını sorgulayan müdür tutuklandı2.Yatırım altın ve konuttan, faiz ve borsaya kayıyor3.Muhittin Böcek birşeye mi zorlanıyor? Akın Gürlek, ‘Konuşacak’ demişti4.Dogalgaz ve Elektiriğe Nisan ayında zam yolda mı?5.ABD paraşütçü birliklerin Ortadoğu'ya doğru yola çıktığını doğruladı
6.BM'den uyarı: Ortadoğu'da savaş kontrolden çıktı7.Nürnberg’de ırkçılığa karşı haftalar: FISEM’den insan hakları odaklı belgesel dizisi8.Altın ve Gümüş'ün yönü ne olacak? İşte dünya devlerinin tahminleri!9.NATO’nun ABD’ye savaş desteği AB’yi rahatsız etti10.Trump “anlaşıyoruz” demişti, İran’dan yanıt geldi

ORHAN KESKİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

TÜRKMEN TERZİ

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Adalet Bakanı'nın tapu kayıtlarını sorgulayan müdü...

Yatırım altın ve konuttan, faiz ve borsaya kayıyor

Muhittin Böcek birşeye mi zorlanıyor? Akın Gürlek,...

Dogalgaz ve Elektiriğe Nisan ayında zam yolda mı?

ABD paraşütçü birliklerin Ortadoğu'ya doğru yola ç...





