Sahne fena karıştı

UNESCO Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) Hırvatistan Merkezi, Devlet Tiyatroları Genel Müdürvekili Necat Birecik ile İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Zafer Kayaokay’ı Türkiye’ye şikayet etti. Birecik, iddiayla ilgili "Bu metin bir algı operasyonudur. Bahsi geçen etkinliki Hırvatların Nisan 2015’te düzenlediği bir tanıtım organizasyonudur" dedi. Kayaokan, "Bizi orada hiç ağırlamadılar. Biz de bu durumu kendi makamlarımıza aktardık" diye konuştu.

Sahne fena karıştı

FOTOĞRAFLI YANIT
Sözcü'ye açıklamada bulunan Necat Birecik şunları söyledi:  “Bu metin bir algı operasyonudur. Bahsi geçen etkinliki Hırvatların Nisan 2015’te düzenlediği bir tanıtım organizasyonudur. Davete icabet etmiş, gorada gereken ilgiyi görmediğimiz halde oyunlarına ve etkinliklerine katılmışızdır. Söylemlerin tümü yalandır. Anna Karenina adlı oyuna katıldığımız görseller ülkemizdeki haber ajanslarında mevcuttur. Bu organizasyonu tertip eden yetkililerle üç kez görüşme yapmak istediğimiz halde üçünde de ötelendik. Oraya Türkiye’den misafir giden bizleri karşılayacak bir temsil göremedik. Kırıldığımız halde katıldığımız bu etkinliğin üzerinden 13 ay geçmiş olmasına rağmen bu kadar saf bir Türkçe ile, içimizden biri tarafından yazılşmışçasına kurgulanmış bu metin ancak bir algı operasyonu ve provokasyon olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Tabiri caizse, Devlet Tiyatrosu’nun içine nasıl çomak sokarız diye düşünülmüş ve yazılmış bir yazıdır”

KAYAOKAY: BİZİ HİÇ AĞIRLAMADILAR
İstanbul Devlet Tiyatroları Müdürvekili Zafer Kayaokya ise, “Bizi orada hiç ağırlamadılar. Biz de bu durumu kendi makamlarımıza aktardık. Onlar da üzüldü. Bize bir mihmandar verdiler. Biz de o mihmandar eşliğinde oyunlara ve aktivitelere katıldık” dedi. Kayaokay, mektupta yazılanların aksine oyunlara ve aktivitelere katıldıklarını da savundu.
OLAY

Türkiye'nin uluslararası itibarını yerle bir eden skandal UNESCO ITI Başkanı Zelijka Turcinoviç'in yazdığı resmi belgeyle ortaya çıktı. Turcinoviç'in yazdığı belgeye göre UNESCO Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) Hırvatistan Merkezi, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Nejat Birecik ile İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Vekili Zafer Kayaokay'ı Zagreb'de düzenlenen Tiyatro feztivaline davet etti. Davete olumlu yanıt veren Nejat Birecik ve Zafer Kayaokay'ın masrafları ITI tarafından karşılandı. Zagreb'e giden iki isim tiyatro ve senimere katılmak yerine turist gibi şehri gezdi. Dil bilmedikleri gerekçesiyle de Türk Büyükelçiliği'nden rehber talebinde bulundu.




"Türkiye devletinin itibarını zedeleyen bu beyler..."

Zelijka Turcinoviç'ın , ıslak imzalı ve yaşananları detaylı bir şekilde anlattığı kınama mektubu şu şekilde bitiyor:



"Birecik ve Kayaokay'ın Kültür ve sanat alanında işbirliği adımları atmak yerine turistik amaçla gelmiş olduklarını esefle belirtir, Tükiye devletinin itibarını zedeleyen bu beylerin durumunu takdirlerinize sunarım"

Tarık Günersel köşesine taşıdı 

Birgün yazarı Tarık Günersel de Türkiye'nin iitibarını yerle bir eden skandalı "Tiyatrı cenneti" başlıklı yazısıyla gündeme getirmişti. 27 Nisan tarihli köşe yazısında şöyle yazmıştı:

"21-24 Nisan günlerinde Zagrep tam bir tiyatro cennetiydi. Hırvat Ulusal Tiyatrosu 125 yaşında, Mareşal Tito Caddesi’nde. Nikola Tesla Müzesi, Naiv Resim Müzesi, Biten Aşklar Müzesi gezilebilecek pek çok müze arasında. Her biri koru niteliğinde olan parkların yanı sıra.

İki gün erken gittiğimiz için rahatça gezebildik. Davetli olarak masrafları ödendiği halde
oyunları izlemek yerine “şehri gezen” (?!), sonra da Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Hırvat Merkezi Başkanı Sayın ’in aleyhine iftira savuran bazı zatlar gibi yapmak yerine."

“Yüksek mevki” düzey/sizlik için renkli bir tuzaktır.



Kaynak: Cumhuriyet

<< Önceki Haber Sahne fena karıştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER