Uluslararası Tıbb-ı Nebevi Kongresi Adana'da başladı


Adana Valiliği, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Tıbb-ı Nebevi Derneği ile Çukurova Kalkınma Ajansı'nın ortaklaşa düzenlediği 'Adana 2015 Uluslararası İslam & Tıp / Tıbb-ı Nebevi Kongresi' başladı. 17'si yurt dışından 143'ü yurt içinden 160 bilim insanının 97 bildiri sunacağı organizasyon açılışı ÇÜ Kongre Merkezi'nde saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kocatepe Cami İmam Hatibi İsmail Coşar'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle yapıldı. ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, programdaki konuşmasında kongrenin çok önemli bilimsel buluşmalara ev sahipliği yapacağını hatırlattı. İslâm dininin buyruklarının akıl ve bilimle çelişmediği yakından görüleceğine dikkat çeken Kibar, "Kongremizin vurgulanması gereken en önemli özelliği; dini tabu olarak nitelendiren; bu nedenle dini, akıl ve bilimin ilgi alanından çıkarmak isteyen tutum ve yaklaşımların aksine; her disiplinden bilim adamlarının seçkin ilahiyatçı akademisyenlerimizle buluştuğu bilimsel bir platform oluşturmasıdır. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik, ziraat, su ürünleri ve ilahiyat alanındaki bilim adamlarımızın aynı noktada buluştukları gözlemlenecek, bilimin ortaya koyduğu gerçeklerle hurafeler birbirinden ayrılacaktır." dedi.

Oturumlarda, Kur'ân-ı Kerîm ve Peygamber Efendimiz (sav)'in kişi ve toplum sağlığı konusundaki evrensel buyruk ve mesajlarının ortaya konulmaya çalışılacağını dile getiren Kibar, "Yüce dinimiz İslâm'ın, kişi ve toplum hayatını kuşatıcılığına paralel olarak, kongremizde sunulacak olan bildiriler de insan hayatını doğrudan ilgilendiren konuları içermektedir. İslam göre, insan; en değerli varlıktır. Çünkü o, yaratılmışların en mükemmelidir. Bu nedenle, yeryüzünde Allah'ın halifesi olarak yaratılmış ve her şey onun emrine sunulmuştur. Bu özelliği sebebiyle, yaratılmışlar içerisinde insanın önceliği vardır. İnsan, mükerrem ve saygın bir varlıktır. Bu yüzden, Yüce Kitabımızın ve Sevgili Peygamberimizin, insan onurunu koruyan çok önemli buyrukları vardır. İslâm'ın ortaya koyduğu buyruklara göre; insan hayatı kutsal ve vazgeçilmez niteliktedir. İnsanın canı ve bedeni korunmuştur." diye konuştu.

Vali Mustafa Büyük, alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in toplumun ruh ve beden sağlığı konusunda örnek bir şahsiyet olduğunu ifade etti. O'nun örnek hayatının bu konunun ortaya çıkmasını sağladığını belirten Büyük, "Bilim ve aklın ışığında toplum huzurunu, dünyaya nizam veren bir çalışmayı; güzel ahlaklı insan hedefinden uzaklaşamadan, diğer konularda da verdiği tavsiyelerin önemini kavramamızı sağlayacak bir kongreyi gerçekleştirmiş olacağız." şeklinde konuştu.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, modern dünyanın değişik buluşlarıyla karşı karşıya olunduğuna işaret ederek, hayatın daha rahat ve konforlu hale geldiğini kaydetti. Ünüvar, şöyle devam etti: "Çok daha rahat yiyeceklere ulaşıyoruz. Kolay bir yerden bireye ulaşıyoruz. 14'üncü kattan zemine 20 saniyede iniyoruz. Fakat bu rahatımızı arttırdığı ölçüde huzuru artırmıyor. Huzurla ilgili mutlaka eksik kalan bir yönümüzün oluğunu hep hissediyoruz. Devasa hastaneler yapıyoruz. Çok ileri teknolojiler ve iyi yetişmiş hekimler, sağlık çalışanları koyuyoruz. Yine de eksik kalan bir şeylerin olduğunu fark edebiliyoruz. Bütün gelişmelere rağmen o manevi tatmin noktasındaki eksikliğimizi kimi zaman hissediyoruz. Manevi tatmin noktasındaki eksikliği giderme adına insanların başvurduğu birinci yol dindir. Din sadece ahirete dair şeyler söylemiyor. Dünyaya ait şeyler de söylüyor. Tıbb-ı nebevi denildiğinde toplumda insanların aklına aktarlar, bitkiler ve basit tarifler geliyor. Ama tıbb-ı nebevi bunun ötesinde bir şey."

Kongrenin açılış sunumunu yapacağı duyurulan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu'nun cuma günü Adana'ya gelmesi bekleniyor.

Ç.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Süleyman Tuna'nın ney dinletisiyle renk kattığı kongrede İslam tıbbı, minyatürü ve hat; İslam tıp aletleri; Türk-İslam tıp elyazmaları; Türk-İslam el sanatları sergileri; ebru sanat ile Türk sanat müziği ve sema gösterisi; Tarihte Adana–Adana'da Tarih gibi sunum, sanatsal etkinliklerden oluşan zengin bir sosyal etkinlikler yer alıyor.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Adem Ersoy, Kanuni Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Osman Serindağ, AKP Adana Milletvekilleri Talip Küçükcan, Fatma Güldemet Sarı, çok sayıda bilim adamı ve öğrencilerin katıldığı kongre 10 Ekim Cumartesi günü tamamlanacak.
CİHAN
<< Önceki Haber Uluslararası Tıbb-ı Nebevi Kongresi Adana'da başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER