Umre ve hacı adaylarının hediyelik eşya masrafları da arttı


BURSA (CİHAN)- Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hac seyahatinde Euro'dan dolara geçmesi nedeniyle bin 400 TL fazla para ödemek zorunda kalan umre ve hacı adayları, bu kez de hediyelik eşya fiyatlarının artmasından endişe ediyor.

Çağrı Hac ve Umre Malzemeleri Sorumlusu Ferda Durmaz, hediyelik eşya fiyatlarında dolara endeksli ürünlerde az da olsa fiyat artışı yaşandığını ifade etti. Sektörde bir durgunluk yaşandığını ancak firma olarak bundan fazla etkilenmediklerini belirten Durmaz, umreler nedeniyle satışların normal düzeyde olduğunu kaydetti.

Durmaz, şu bilgileri verdi: "Hac döneminde yığılma oluyor ama umre sezonu hiç bitmiyor, sürekli devam ediyor. O yüzden satışlarımız var. Hac ve umre müşterisinin tercih ettiği ürünlerin başında, seccade, tespih, takke, koku oluyor. İhtiyaca göre giyim başta olmak üzere başka satış da yapıyoruz. Fiyat artışı oldu ama biz yapmadık. Dolara bağlı ürünlerde artış oluyor ancak bunu müşteriye yansıtmamız da çok zor oluyor. Çünkü hac müşterisi genelde yaşlı olduğu için çok pazarlık yapıyor, bizim sıkıntımızı anlayamayabiliyor. Doların artışını çok anlatamıyoruz. Onların nabzına göre gidiyoruz. Sektörde Çin malı çok var. Biz almamaya gayret ediyoruz. Ama maliyeti ucuz olduğu için her firmada Çin malı tercih ediliyor. Dolarla birebir bağlı olduğu için fiyatları da artıyor tabi ki."
Durmaz, hac sezonunun yaklaşmasıyla dolara bağlı olarak fiyatlarda artış yaşanabileceğini sözlerine ekledi.

Umreden gelen annesi için alışveriş yaptıklarını belirten Hakan Keskin, "Hediyelik almaya geldik. Yüzük, şal gibi hediyelik şeyler almaya çalışıyoruz, bütçemize göre. Fiyatlar uygun sayılır. Fakat bize ağır geliyor. Bir de ürünlerin hepsi Çin malı. Türk malı bir şey göremedim. Bu yüzden sıkıntı var." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Umre ve hacı adaylarının hediyelik eşya masrafları da arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER