UNESCO Azerbaycan'ın tarihi bakır sanatını 'Kültürel Miras' listesine aldı


Azerbaycan'ın Lahıc kasabasında icra edilen bakır sanatı, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne alındı.

Hükümetlerarası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi Namibya'nın başkenti Windhoek'te toplandı. Komite, Lahıc bakır sanatının yanı sıra Avusturya, Bulgaristan, Kamboçya ve Kolombiya'ya ait 5 varlığı listeye aldığını açıkladı.

UNESCO'dan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın başkent Bakü'den sonra en yoğun turist alan yerlerinden olan İsmayıllı şehrinin Lahıc kasabası, özellikle gravür desenlerle süslenmiş bakır mutfak eşyaları yapımıyla ünlendiği belirtildi. Lahıc Bakır Sanatı'nın geleneksel bir sanat dalı olduğu ve Lahıc bakırlarının kullanıldığı aktarıldı. Lahıc'ın babadan oğula geçen bu sanatta marka bir yer olduğuna vurgu yapıldı.

UNESCO'dan yapılan açıklamada, Azerbaycanlıların günlük hayatta kullanmak üzere Lahıc'a gelerek bakır ürünlerini satın aldığı ve bakır kullanımının sağlık açısından daha faydalı olduğuna inandıklarına da atıfta bulunuldu. Ayrıca sanatkarlar tarafından bunun önemli bir gelir kaynağı olduğuna da dikkat çekilirken bakırcılık sanatının Lahıc'da aile bağlarını daha da güçlendirdiğine değinildi.

1 Aralık'ta başlayan Hükümetlerarası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi toplantılarının Cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber UNESCO Azerbaycan'ın tarihi bakır sanatını 'Kültürel... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER