Üniversite hayali kuran binlerce öğrenci sınav merkezlerine koştu


İZMİR (CİHAN)- Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de başladı. Üniversite hayali kuran binlerce genç sınav merkezlerine akın etti. İzmirli öğrenciler de erken saatlerden itibaren sınava girecekleri merkezlere geldi. Öğrencilerin sınava girdikleri merkezlerden biri de Bayraklı Özgür Azer Kurak Ortaokulu oldu.

YGS'yi giren öğrencileri, anne ve babaları yalnız bırakmadı. Velileriyle birlikte sınav merkezlerine gelen öğrencilere sınava ilişkin açıklamalar ve salonlara girişte uyulması gereken kurallar hatırlatıldı. Saat 09.30'dan itibaren ise öğrenciler sınav salonlarına alınmaya başlandı. Öğrencilerin sınav giriş belgeleri, nüfus cüzdanları ve üzerleri tek tek detaylı olarak arandı.

HEYECAN DORUKTAYDI

Üniversite adayları saat 09.30'dan itibaren aranarak sınav salonlarına alınırken, veliler de okul bahçesinde çocuklarının başarısı için dua etti. Sınava giren öğrenciler oldukça heyecanlı olduklarını, iyi hazırlandıklarını dile getirdi. Öğrenci velileri ise en az çocuklara kadar heyecanlıydı. Çocuklarının başarılı olması için dua eden veliler, uzun süre verilen emeklerin karşılığının alınması gerektiğini dile getirdi. YGS tek oturumda yapılıyor. Sınava, 2 milyon 126 bin 681 aday başvurdu. Saat 10.00'da başlayan sınav 2 saat 40 dakika sürecek.

KALEM, SİLGİYİ ÖSYM VERİYOR

Adaylar, yanlarında 2015-YGS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurmaları zorunlu. Üzerinde fotoğraf ve TC kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları kabul edilmiyor. Adaylara, sınav sırasında gerekli olan kalem, silgi, kalemtıraş, şekerleme ve peçeteyle sınavın yapıldığı her salona bir duvar saati ÖSYM tarafından veriliyor. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebildi. Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları da yasak. Bu yasaklara uymadığı belirlenen adayların sınavları iptal edilecek.

KİTAPÇIK HALİNDE TESTLER

YGS'de uygulanacak testler, bir kitapçık halinde olacak. Soru kitapçıkları adaylara, salon görevlileri tarafından kapalı poşet içerisinde dağıtıldı. Sınavda, öğrencilere Türkçeden 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak. YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakları olmayacak. Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecek. LYS'lere başvurular, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak.
CİHAN
<< Önceki Haber Üniversite hayali kuran binlerce öğrenci sınav merkezlerine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER