Üniversite 'KHK'li akademisyenler katılıyor' diye programdan çekildi

Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, dekanlığın 'KHK'li akademisyenler katılıyor' itirazı nedeniyle 42. Dünya Şehircilik Günü etkinliğinden çekildi.

SHABER3.COM

Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'nın 'Etkinliğe KHK ile ihraç edilen akademisyenler de katılıyor' itirazı üzerine TMMOB'a bağlı Şehir Plancıları Odası'nın (ŞPO) Kasım'da düzenleyeceği ve üç gün sürecek Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu etkinliğinden çekildi.

Şehir Plancıları Odası tarafından her yıl düzenlenen Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu'nun 42'ncisi, bu yıl İzmir'de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi'ne (DEÜ) ait DESEM'de yapılması planlanıyordu. Bu çerçevede DEÜ'ye bağlı Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün Kolokyumun İzmir'de düzenlenmesi adına, sorumluluk üstlenmesi ve ev sahipliği yapmayı kabul etmesi ile birlikte, yönergeye uygun olarak süreç ilerletildi.

HER ŞEY TAMAM DERKEN…

Çağrı Metni Yürütme Kurulu tarafından hazırlanarak yayımlandı. Sonrasında verilen takvime uygun olarak iletilen bildiriler Bilim Kurulu tarafından değerlendirilerek program taslağı oluşturuldu. DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde Kolokyum Programı gündemli bir toplantı daha yapılarak, program Yürütme Kurulu tarafından büyük ölçüde kararlaştırıldı. Çerçeve sunum, açılış oturumu ve program sonunda yer alan kapanış paneli için öneriler alınarak ve sürece dair her adım bölüm başkanı ile paylaşılarak program son halini aldı ve kamuoyuna duyuruldu.

'PROGRAMDA KHK'Lİ AKADEMİSYENLER VAR, ÇIKARIN'

Ne olduysa bundan sonra oldu. Bölümün bağlı olduğu Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından program dahilinde Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen akademisyenler bulunmasının Rektörlük tarafından kabul edilemeyeceği ve bu haliyle programın Rektörlüğe sunulamayacağı Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'ne bildirildi. Devamında, Yürütme Kurulu'nda yer alan akademisyenlere ilerde sıkıntı yaratacağı öne sürülerek, KHK ile ihraç edilmiş olan akademisyenlerin programdan çıkarılması, aksi halde Kolokyumdaki tüm görevlerden çekilmek durumunda kalınacağı bölüm tarafından Şehir Plancıları Odası'na iletildi. Oda ise ihraç edilen akademisyenleri programdan çıkarmayacağını ileterek bu talebi reddetti. Bunun üzerine dekanlık, Şehir Plancıları Odası tarafından düzenlenen etkinlikten çekilme kararı aldı.

DEKANLIK İSTEDİ ŞPO REDDETTİ

Bu iş birliğinin iptal olması üzerine etkinliğin yapılacağı yer de değişti. Etkinliğin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde gerçekleştirileceği duyruldu.

Yaşanan sürece ilişkin Artı Gerçek'e bilgi veren Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Ayhan Erdoğan, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin programdan çıkarılmasıyla ilgili kendilerine talebin önce sözlü iletildiğini, ardından yazılı iletildiğini belirterek kendilerinin de KHK ile ihraç edilen akademisyenleri öğrencilerle buluşturmak adına programdan çıkarmayacaklarını ilettiklerini ifade etti.

ETKİNLİĞİN YAPILACAĞI YER DE DEĞİŞTİ

Erdoğan, "Bu yanıtımız üzerine Dekanlık yazıyla, programdan çekilme kararı aldığını bildirdi. Ardından düzenleme kurulundan ve oturum başkanlığından çekildi. Bu yazının ardından bir yazıyı da Rektörlüğe yazdılar ve çekildikleri Kolokyum'un düzenleneceği DESEM talebini de geri çektiklerini bildirdiler" dedi.

Erdoğan, etkinliğin düzenleneceği mekanın yaşanan bu olaydan sonra değiştiğini ve etkinliğin yeni yeri ile ilgili bilgiyi kamuoyuyla paylaştıklarını da dile getirdi.
<< Önceki Haber Üniversite 'KHK'li akademisyenler katılıyor' diye programdan... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER