Salgınla mücadele için para yok!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Mart 31 2020
Türkiye'de ek ekonomik önlemler alması beklenirken Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halktan yardım istemesi şaşkınlıkla karşılandı. İktisatçılara göre kefen parasını geçen yıl harcayan hükümetin elinde kaynak yok.
Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadelede sağlık tedbirleri hemen hemen her gün güncelleniyor. Diere taraftan bedave kolonya ve 500 bin liralık konut kredisinde peşinat oranının yüzde 20'den yüzde 10'a indirilmesinin harcinde somut bir maddenin yer almadığı yardım paketi hayal kırıklığına yol açtı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın toplumun en kırılgan kesimlerine yeni bir sosyal paket açıklaması beklenirken 30 Mart Pazartesi akşamı kabine toplantısı sonrasında başlattığı yardım kampanyası şaşkınlıkla karşılandı.
HAZİNE'DE PARA YOKSA YARDIM DA YOK!
Salgına Türkiye ekonomisinin zorda yakalandığını belirten ekonomist ve yazar Mustafa Sönmez'e göre diğer ülkeler gibi sosyal paket açıklamak için maliyenin müsait olması gerekir.
Sönmez, "Bütün dünya bunu göze alırken AKP bunu niye yapmıyor? Çünkü AKP, 2018-19’da barutunu tüketti. 2018’deki kriz daha derinleşmesin diye Hazine kaynakları tüketildi." diyor.
Hükümetin şimdi yapabileceği tek şeyin yeniden bütçe açığını göze almak olduğunu söyleyen Sönmez, devam ediyor: "Bunun için borçlanmak, tahvil çıkarmak ve çıkardığı tahvilleri Merkez Bankası’na vermek lazım. Merkez’in de karşılığında para basması gerekir. Bundan öte çıkar yol yok."
TÜRKİYE YÜKSEK BORÇ VE İŞSİZLİK ORANI İLE YAKALANDI
Türkiye salgına çift haneli enflasyon, yüzde 13,7 gibi Cumhuriyet tarihinin ikinci büyük işsizlik oranı, yüzde 3'lük bütçe açığı, 172 milyar dolarlık borç geri ödemesi ve düşük Merkez Bankası rezervleriyle yakalandı.
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hayri Kozonoğlu, Koronvirüs salgını ekonomiyi tehdit eden boyuta ulaşmadan önce de Türkiye ekonomisinin makro göstergelerinin, özell
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bu kez İzmit'e İHA düştü.3.KHK'lıları ilgilendiren önemli haber: AİHM başvuru kriterlerini değiştirdi işte detaylar!4.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!5.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var
6.İtirafçı, Mehmet Akif Ersoy soruşturmasında Soylu'nun adını da verdi!7.Kahramanmaraş'ta yürekleri ağızlara getiren deprem!8.Gökçek mahkeme zoruyla tahliye edildi, şimdi de anahtarları vermiyor!9.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!10.Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran hakkındaki suçlamalar belli oldu: 'Geliyorum' dedi

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







