Üniversite sınavında İmam Hatip fiyaskosu
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Ağustos 7 2019
243 bin 380 imam hatip mezunundan sadece 36 bin 256'sı üniversitelerin lisans bölümlerine yerleşebildi. Açıköğretimi en çok tercih edenler de imam hatipliler oldu.
ÖSYM, 2019-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemlerini tamamlayarak açıkladı. Tercih yapma hakkı olan öğrenci sayısı geçen yıla göre artsa da bu yıl sonuçlarından memnun olan ve tercih yapan aday sayısı azaldı. Açık öğretim fakültesine yerleştirilen öğrenci sayısı artmaya devam etti. Kontenjanları azalmasına karşın vakıf üniversitelerini tercih eden öğrenci sayısı ise yüzde 10 arttı. Üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümleri için başarı oranı en yüksek lise türü sosyal bilimler liseleri olurken, imam hatipliler yine sonda kaldı. İmam hatiplilerde lisans için başarı oranı yüzde 14'e kadar düştü.
Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre ÖSYM ve YÖK'ün üniversite yerleştirmelerine ilişkin açıkladığı verilerden dikkat çeken başlıklar şöyle:
ÜNİVERSİTE KAPISINDA YIĞILMA
ÖSYS'ye başvuran aday sayısı 2006'da 1 milyon 678 bin 383 iken, 2017'de bu sayı 2 milyon 265 bin 844'e, 2018 yılında 2 milyon 381 bin 412'ye, 2019 yılında ise 2 milyon 528 bin 31'e ulaştı. 2.5 milyon adaydan 1 milyon 761 bini tercih hakkı kazandı. Barajı aşan bu adaylardan da sadece 1 milyon 113 bini tercih yaparken, 647 bin 754 aday herhangi bir yere yerleşemedi.
40 BİN BOŞ KONTENJAN
Öğrencilerin üniversite hayalleri için bu yıl lisans-ön lisans, devlet-vakıf demeden tercihte bulunması dikkat çekti. Üniversite kontenjanları son 10 yılda katlanırken, YÖK birçok bölümde son 3 yılda kısıtlamaya gitti. Üniversite kontenjanları 2006'da 402 bin 155 iken, 2017'de 910 bin 671, 2018 yılında 839 bin 490, 2019'da da 824 bin 694 olarak açıklandı. 2019'da 1.1 milyon tercih yapan öğrenciden, 409 bin 587'si dört yıllık lisans bölümlerine, 343 bin 874'ü 2 iki yıllık önlisans bölümlerine, 150 bin 715'i de açıköğretim fakültesine yerleştirildi. Öğrencilerin 334 bin 119'u devlet üniversitele
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor2.Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamikaze dron saldırısı yapıldı!3.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi4.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'5.Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netleşti! İşte o anlar!
6.BİM Bank geliyor: Süreç resmen başladı7.Zelenski 20 maddelik barış planını kamuoyuna ilk kez açıkladı8.Mahkeme salonunu birbirene katmışlardı: Daltonlar'ın cezası belli oldu!9.Rusya cephesinden ilk açıklama: Rus İHA'larının Türkiye'de ne işi var?10.Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvara test yaptırmıştı!

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vi...

Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamik...

Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik kriz...

Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle...

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netl...


