Ünye Ziraat Odası Başkanı: Fındıklar patladı


Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındıkların gözeneklerinin oluştuğunu, yaprak açmak için gözeneklerin patladığını belirterek, dolayısı ile bu zamandan sonra kar yağışı ve akabinde don olmasının üretici için büyük bir tehlike olacağı konusunda uyardı.

Başkan Sarıkaraman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Fındıklar patladı. Dün akşam kar yağışında inkur'u aradım. İnkur'u aradığımda saat 22:00 gibiydi ve sıcaklık ise 0 dereceydi. Ama gördük ki ayaz-don olmadı. Eğer önümüzdeki süreçte ayaz olmaz bu şekilde devam ederse bu tehlikeyi atlatırız.

FINDIKLAR ÇOK BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA

Eğer 0 derecenin altına düşer, ayaz yapar, don olayı gerçekleşirse bu fındık yanar. Fındık yanabilecek vaziyette şuanda. Fındığımızın don tehlikesi an meselesi. Dua edelim ki fındık yanmasın. Don felaketinin bu bölgede nelere mal olduğunu hep beraber yaşadık gördük. Allah'tan dileğimiz böyle bir durum olmasın. Şu anda fındık tehlikeyle karşı karşıya; çünkü ayaz, don olduğu zaman yanacak durumda şuanda fındık. İnşallah donmaz 2004 ve 2014 yıllarındaki felaketleri bir daha yaşamamızı temenni ediyorum.

ATEŞ YAKARAK, BUĞU YAPARAK ÖNLEM ALABİLİRİZ

Don tehlikesine karşı ise bunların kimyasal ve biyolojik önlem alma tekniği teknolojisi yok. Sadece daha büyük yerlerde buhar makinaları var büyük araziler için fanlı çok büyük derecede püskürtme ve buhar yapan makinalar var. Ama siz bu coğrafyada gelin görün bu makinaları kullanımını nasıl yaparsınız işte bizim coğrafyamız maliyetli bir coğrafya o yüzden fındığın kilogramınızda maliyetini zaman zaman 7 liranın üzerinde dediğimiz zaman bize gülüyorlar. Bu maliyetli bir ürün başka bölgelerde değil ama Karadeniz bölgemizde çok yüksek maliyeti olan bir ürün bizim burada yapabileceklerimiz saman yakmak, lastik yakmak, buğu yapmak olabilir. Bahçelerimizin üzerine sadece kendi bahçemizin üzerine değil komşularımızla beraber yapmalıyız. Köyün üzerine belki şemsiye gibi bir buğu haline getirebileceğimizi ve böylelikle önlem alabileceğimizi düşünüyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Ünye Ziraat Odası Başkanı: Fındıklar patladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER