Urla Ovacık'ta RES eylemi


İzmir'in Urla ilçesi Ovacık köyü orman arazisinde, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bir grup, Haydar Sancak'ın başkanı olduğu Hassas Teknik Elektrik şirketinin yapacağı rüzgâr enerji santralleri (RES) için ağaç kesimlerinin son bulması için eylem yaptı.

Urla Kent Konseyi e sahipliğinde ve İzmir Kent Konseyleri Birliği öncülüğündeki eyleme CHP milletvekilleri Musa Çam ve Zeynep Altıok , Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve CHP İlçe Başkanı Bahri Yalaz'ın da aralarında bulunduğu birçok kişi destek verdi. "Doğal yaşam alanlarında RES istemiyoruz." diyen İzmir Kent Konseyleri Birliği üyeleri, Ovacık Köyü Avcılık ve Atıcılık Derneği'nde basın açıklaması yaptı. Birlik adına konuşan Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu, "Birinci derecede doğal sit alanı olan, koruma altında 60 çeşit canlı barındıran, aynı zamanda kuşların göç yolları üzerinde bulunan, yaşam alanlarının çok yakınında ve köylülerin arıcılık, besicilik, zeytin üreticiliği yaptığı, Urla'nın Ovacık, Yağcılar, Kuşçular, Demircili köylerini de içine alan ormanlık alana RES yapılmak istenmektedir. Konuyla ilgili davalar İzmir idare mahkemelerinde devam ederken şu ana kadar bin 300 ağaç kesimi gerçekleştirilmiştir. 19 Ocak 2016 tarihinde başlayan kesim işlemi, yürütmenin durdurulması kararıyla şimdilik durdurulmuştur." dedi.

'ENERJİ İHTİYACI İÇİN RÜZGARDAN YARARLANILMASINI DESTEKLİYORUZ AMA…'

Ülkenin enerji ihtiyacının farkında olduğunu söyleyen Boyacıoğlu, "Yenilenebilir, temiz enerji kaynağı olarak rüzgârdan yararlanılmasını da destekliyoruz ancak RES'ler için seçilen bölge, çevre katliamına neden olacak bir bölgedir. Burası, barındırdığı zengin flora ve faunanın yanısıra içerisinde nesli tükenmekte olan ve mutlaka korunması gereken türleri de içermektedir. Urla'nın ve içinde yer aldığı yarımadanın hassas doğal dengesinin korunması, bu nedenle de zorunludur. Dava dosyalarında, yaşam alanlarına neden bu tür santrallerin yapılmaması gerektiğine dair birçok bilimsel araştırma raporları mevcuttur. Bizler gelecek nesillere, doğaya, tüm canlılara karşı sorumluyuz. Ormanlarımızın, zeytinliğimizin, bitki ve hayvan topluluklarımızın yok olmasına izin vermiyoruz. Biz buraları dedelerimizden aldık ve torunlarımıza koruyarak teslim edeceğiz." diye konuştu.

'RES'E DEĞİL AMA YERLEŞTİKLERİ YERLERE KARŞIYIZ'

Başkan Uyar da doğaya sahip çıkmak için biraraya geldiklerini belirterek şunları söyledi: "Biz asla yenilenebilir enerjiye karşı değiliz ancak her zaman söylediğimiz gibi Urla, İzmir'in arka bahçesi. Nefes aldığımız yerler burası. Ormanlar sayesinde İzmir de nefes alıyor. Dolayısıyla bunları korumak istiyoruz. Anneannelerimizden, dedelerimizden aldığımız bu mirası, torunlarımıza bozmadan bırakmak için çalışıyoruz. Bugün buraya gelip bizlere destek veren herkese teker teker çok teşekkür ediyorum. RES'e değil ama yerleştikleri yerlere karşıyız."

Milletvekili Altıok da CHP olarak çağdaş dünyanın takip ettiği yenilenebilir enerjiyi desteklediklerini söyledi. Bu işi ranta döndürmek isteyen odakların, algı malzemesi yaparak kendilerini buna karşı göstermeye çalıştığını savunan Altıok, "Bu doğru değildir. Tüm dünyada olduğu gibi evrensel kriterlerle yaşam alanları dışında doğaya, hem insan sağlığına hem de doğadaki hiçbir canlının sağlığına, yaşam hakkına zarar vermeyecek şekilde düzenleme yapılması, ranta alet edilmemesi, sayıların bilimadamları tarafından yerleşim yerlerinin teknik koşullar gözetilerek seçilmesiyle her türlü desteği elbette veririz. Ovacık'taki direnişin bir parçası olmaya, hak aramaya, adalet için mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi.

Yarımada bölgesinin bir talan politikasıyla karşı karşıya olduğunu iddia eden Milletvekili Çam ise Karaburun, Çeşme, Urla ve Seferihisar bölgesinin tamamen bir çevre katliamına sahne olduğunu söyledi. Çam, "Biz balık çiftliklerine karşı değiliz. Biz taş ocaklarına karşı değiliz. Biz mıcır ocaklarına karşı değiliz. Biz rüzgâr güllerine yenilenebilir enerjiye karşı değiliz ama bunların doğru yerlerde ve doğru projelerle gerçekleştirilmesinden yanayız. O nedenle şu anda yarımada da yapılan tam bir katliamdır." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Urla Ovacık'ta RES eylemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER