Uslu'dan ziraat odaları eleştirisi


Ünye Ticaret Borsası (ÜTB) Başkanı Mustafa Uslu, "Ziraat odası, 'benim mühendislerim var' diyor ama alakalı alakasız mühendisleri üretimle ilgileneceğine fiyat konuşuyor. Fiyat konuşması gereken bizken biz dahi konuşamıyoruz. Bizim dışımızda alakalı alakasız herkes fındık fiyatı konuşuyor. Ziraat odalarının asli vazifesi fiyat değildir." eleştirisinde bulundu.

ÜTB Başkanı Mustafa Uslu, Meclis Başkanı Ahmet Durak, Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Aydın ve Yüksel Öztaş'ın katılımıyla borsa binasında basınla kahvaltıda bir araya geldi.
Gündemi değerlendiren Uslu, "Ziraat Odaları Türkiye fındığının yarısını satın alan Ferrero firmasını protesto ediyor. Bu firmayı protesto yerine ödüllendirmek gerekir. Asıl problem fındığın islendikten sonra markete ve kuruyemişçilerde fahiş fiyata satılması. Ziraat odalarının imkanı da gücü de var. Belli noktalarda satış reyonu kursun, fındığı düşük fiyata satsın." dedi.

"ZİRAAT ODALARININ ASLİ VAZİFESİ FİYAT DEĞİLDİR"

Ziraat odalarının üreticilere iyi verimli tarımı anlatması gerektiğini kaydeden Uslu, şunları söyledi: "Ziraat odası, 'benim mühendislerim var' diyor ama alakalı alakasız mühendisleri üretimle ilgileneceğine fiyat konuşuyor. Fiyat konuşması gereken bizken biz dahi konuşamıyoruz. Bizim dışımızda alakalı alakasız herkes fındık fiyatı konuşuyor. Ziraat odalarının asli vazifesi fiyat değildir. Ama fiyat konuştular, mağdur oldular. Şimdi eylem yaparak işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Fındığın fiyatını her sene 15 TL diye sabitleyemezsin. Çünkü rekolte her sene farklı. Ferrero firmasına siyah çelenk bırakılıyor, Rekabet Kurulu'na şikâyet ediliyor. Ziraat odaları yanlış yolda gidiyor. Firmalar yıpratılıyor. Ziraat odalarının çalışmaları ve söylemleri üreticiyi daha da kötü duruma sokuyor. Fındığını indirme diyeceğine ihtiyacın kadar indir deseydin. 400 bin ton fındık indirilmiş. Nisan-mayıs ayında kozalak sayımı iyi giderse 100 bin ton devir olacak demektir. Bu sefer üretici hep mağdur olacak. Batı Karadeniz'de böyle bir şey yok. Çünkü üretici ihtiyacı olduğu kadar fındık indirip sattı."

Şili, İtalya ve Azerbaycan'ın fındık ürettiğini hatırlatan Uslu, "Bizim ihracatımızdaki yüzde 10 düşüşte ciddi zararlar yaşanır. İhracatçı zaten üzerine düşeni yapıyor. İhracatçı 150 ülkeye ihracat yapıyor." ifadesini kullandı.

"LİSANSLI DEPOCULUĞU ZİRAAT ODALARI YAPSIN"

Ünye olarak lisanslı depoculuğu yapamadıklarını dile getiren Uslu, "Bu konuda eleştiriliyoruz. Tamam, buyurun o zaman biz yapamadık eleştirenler yapsın. Ürünün sahibi üretici, üreticinin başında ziraat odaları. O zaman buyurun ziraat odaları yapsın. Lisanslı depoculuk işlev görmedi. Lisanslı depoya bırakılan üründe kalite olacaktı, kimsenin işine gelmedi. Bu nedenle Ünye'de lisanslı depoculuk tutmadı." sözlerini kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Uslu'dan ziraat odaları eleştirisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER