Usta gazeteci Bedii Faik, son yolcuğuna uğurlandı


Hayatını kaybeden usta gazeteci Bedii Faik Akın, (94) Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Bir çok ünlü ismi bir araya getiren cenaze töreninde, Akın ailesi taziyeleri kabul etti. Cenazeye katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bedii Faik, Menderes döneminde müthiş muhalifti, Demirel döneminde de taraftardı. Bu çizgi insanı belki o zaman şaşırtıyordu ama doğru olduğunu şimdi tarih gösterdi." dedi.

Önceki gün hayatını kaybeden gazeteci Bedii Faik Akın'ın cenazesi namaz için Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cenazeye sanat, siyaset ve medya dünyasından birçok ünlü isim katıldı. Namaz öncesi Akın'ın eşi Pırlanta Akın, oğlu Faik Akın ve diğer aile üyeleri taziyeleri kabul etti. Ayakta durmakta zorlanan Pırlanta Akın, yakınlarının desteği ile gelenlerle ilgilendi. Öğle vakti Bedii Faik Akın'ın cenaze namazı kılındı. Namazın ardından Akın'ın tabutu sevenleri ve dostlarının omuzlarında cenaze aracına taşındı. Akın'ın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cenazeye katılan pek çok ünlü isim ise Bedii Faik'le ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

Eski Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay: "Ben Tercüman'da çalışırken o fıkra yazıyordu ama o z aman tanışamamıştık. Genel Müdürlük görevim sırasında tanışma imkanı bulduk. Sözü sohbeti önemli bir isimdi, Türk basın tarihinin kilometre taşlarından biriydi. Necip Fazıllarla olan polemiklerinden tutun da günümüzdeki siyasilere kadar muhalif duruşları, sert yazıları ile inanılmaz bir adamdı. Türk edebiyat ve basın tarihi yazılacaksa mutlaka ihmal edilmemesi gereken insanlardan biriydi."

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç: "Kendisiyle değil ama oğlu Faik Akın ile uzun yıllarla Milliyet'e birlikte çalıştık. Duayen bir gazeteciydi. Basın dünyasına adını altın harflerle kazıyan ünlü kalemlerden biriydi. En son iki yıl önce bir konferansta kendisini dinlemiştim. Dimağı o kadar açıktı ki '90 yaşında bir çınar da ancak böyle olmalı' diye içimden geçirmiştim. Ölümünü de duyduğumda çok üzüldüm."

Oğlu Faik Akın: "Babam hem benim için büyük bir babaydı hem de mesleğin bir çok inceliğini ondan öğrendim. Hayatım boyunca da hep onun izinden devam ettim. İnsan kendi babası hakkında konuşması zor ama bütün gazeteci dostlarımızın onun hakkında söylediklerine ben de katılıyorum. O da rahmetli oldu Süleyman Demirel'in çok iyi arkadaşıydı. Kader onları öteki tarafta aynı gün birleştirdi. İnşallah öbür tarafta memnunlardır. İkisine de rahmet diliyorum.

Tarihçi İlber Ortaylı: "Kendisiyle ancak bir kaç kere görüşebildim. Tabii çok çok etkilenmiştim kendisinden. Bir kere çok zeki bir adam, büyük esprisi var. Böyle benzeyen adam Türkiye'de ancak bir iki tane vardı. Herşeyden önce Türkçesi çok iyiydi. O Türkçeyi konuşan adam artık kalmadı. Bu yaşta bir adama özlem duyacaksak geride kalan gazetecilerin bu ayarda olmamaları, lisanı bilmemeleri. Bedii Faik, Menderes döneminde müthiş muhalifti, Demirel döneminde de taraftardı. Bu çizgi insanı belki o zaman şaşırtıyordu ama doğru olduğunu şimdi tarih gösterdi. Demek ki o, zekası ve kültürü ile o çizgiyi yakalamıştı."

Ergin Konuksever: "Bedii hoca hepimizin üstadı idi. Gerek kalemi, gerekse görüşleri ile bize çok faydası dokunmuştur. Onun kıvrak kaleminden faydalanmak için çok uğraşmışızdır. Ona benzemeye çalıştığımız da olmuştur. Mesleğini seven, meslektaşlarını da çok seven biriydi. Bu yüzden hapislere de girip çıkmıştır Menderes döneminde. Şimdi . Herkes Menderes'i şimdi çok methediyorsa da Bedii Faik usta o zaman çok haklıydı kalemini kullanmakta. İnşallah yetiştirdiği insanlar bizler o yolda yürüyebilirsek ne mutlu bize."

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş: "Bedii Faik gazeteciliğin en büyük meslek örgütünün ilk genel sekreteriydi. Bizim toplantılarımıza da çok sık gelirdi. Türkiye'de basın tarihini ondan dinlemek çok anlamlıydı. Kitabı basılmadan yasaklanan Türkiye'de ilk gazeteciydi. Türkiye bu anlamda çok mesafe kat edilemedi. Çok önemli bir gazetecilik ustasını kaybettik. Tam bir İstanbul beyefendisiydi ve ölene kadar Türkiye'de gazetecilerin örgütlü olması gerektiğini ve dayanışma içinde olmaları gerektiğinin altını özenle çizdi. Son röportajında şunu söyledi: "Gazeteciler geçmişte çok daha yoksuldu ama basın özgürlüğü açısından bu kadar sıkıntı yaşamıyorlardı. Şu an olanakları çok daha iyi ama haber yapmaları açısından çok daha sıkıntılı bir sürece tanıklık ediyorum. Bunun üzüntüsü içindeyim' demişti.

CHP Milletvekili Oktay Ekşi: "Çocukluk yıllarımdan itibaren tanıdığım, sonra da patronum olan gazeteciliğin önemli isimlerinden biriydi. Özellikle 1946-60 arasında özgürlük açısından hukuk devleti kurma, yazıları keskin, kısa ve önemli eleştirileri kamuoyunu yapar, günlük yazılarını 'Bedii Faik bugün ne yazdı' diye birbirine sorduğu bir kalemdi. Dünya Gazetesi'nden Falih Rıfkı Atay ile birlikte yakın çalışma arkadaşlarıydı. Bedii Bey, gazeteciliğin onurunu koruma konusunda özellikle 46-60 arasında çok büyük hizmetler verdi diye düşünürüm. Cesaret kaynağı ve örneğiydi."

CİHAN
<< Önceki Haber Usta gazeteci Bedii Faik, son yolcuğuna uğurlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER