Üşümezsoy: Kuzey Ege'de 6,5-7'lik deprem oluşabilir


Ege Bölgesi'nde de hissedilen 4.9 büyüklüğündeki deprem sonrası açıklama yapan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kuzey Ege'de 6,5 - 7 büyüklüğünde bir deprem oluşabileceği uyarısında bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün, merkezi üssünü Sakız Adası olarak saptadığı deprem, saat 11.12'de meydana geldi. Yerin 5 kilometre altında meydana gelen deprem, kısa süreli paniğe neden oldu.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy bölgedeki depremler ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Üşümezsoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bu fay sisteminde devamlı 5 civarında depremler olmakta, kuzeydeki ana kolların odaklandığı yerler Midilli çukurlarındaki tarihsel depremleri özetlersek Kuzey Ege'de risk taşıyan alan olarak bu bölgede 6,5 7'lik bir deprem oluşabilir. Geçen yıl Gökçeada'da yırtılan bir faydan sonra Kuzey Ege'de başlayan hareketliliğin Güney Ege'de yani Midilli fay sisteminde risk yaratacağını belirtmiştim.

Kuzey Ege fay sistemi, Güney Ege yanal atımlı fay sistemi (kırmızı), Midilli-Foça Çukuru fay sistemi ve bu faylar üzerinde oluşan depremler Midilli gibi Kuzeyde olursa olacak depremde Midilli Ayvalık fay hattının güneyinde olursa Karaburun, Foça, Mordoğan etkilenir. Bu çalışan faydan oluşan deprem İzmir'i etkilemez; kaynaktan 50 km'den uzak, şiddeti düşük olur, sulu dolgu alanlarında fazla hissedilir. Foça, volkanik kayalar üzerinde olduğu için daha az hissedilir, sulu zeminlerde daha fazla hissedilir." CİHAN
<< Önceki Haber Üşümezsoy: Kuzey Ege'de 6,5-7'lik deprem oluşabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER