Utanç şantajı

AKP Milletvekili Burhan Kuzu’nun vize muafiyetiyle ilgili “AP yanlış bir karar verirse mültecileri göndeririz” şeklindeki tweeti, ‘şantaj’ tartışması başlattı. Siyasiler ve aktivistler, mültecilerin vize için pazarlık konusu yapılamayacağını söyledi

Utanç şantajı

AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu eski Başkanı Burhan Kuzu'nun önceki gece Suriyeli mültecilerle ilgili attığı tweet, ortalığı karıştırdı. Kuzu, “Avrupa Parlamentosu, yarın Türk Vatandaşlarına Avrupa yolunu vizesiz açacak raporu görüşecek. Yanlış bir karar verirse mültecileri göndeririz!” mesajını yazdı. 



PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ

Mesaja AKP'ye yakın bazı yazarlar dahi tepki gösterirken ‘şantaj' tartışması başladı. Siyasiler ve aktivistler, mülteciler meselesinin vize muafiyeti için pazarlık konusu    yapılamayacağına vurgu yaptı.

‘İNSAN OLDUKLARI UNUTULUYOR'

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi ve CHP Milletvekili Ali Şeker, Suriyelilerin insan olduğunun unutulduğunu söyledi. “İnsan değil de bir sürüymüş psikolojisiyle yaklaşıyorlar” diyen Şeker, facia tarafın düşünülmediğine dikkat çekti. 

Şunları söyledi: “Bunlara bakmamız karşılığı para veriyorsunuz gibi nahoş bir yaklaşım söz konusu. Anlaşmadan sonra dahi bot faciaları tam bitmedi. Azalsa da bu ölümler devam ediyor. Ama mültecilerin bir şantaj ve tehdit olarak kullanılması insanlık dışı bir davranış. Bu süreçte bu tavırla müzakere yürütmek mümkün değil.”

'KUZU'NUN SÖZLERİ ÇAĞ DIŞI BİR KAFA'

4 Nisan'da yürürlüğe giren Türkiye ve AB arasında imzalanan “Geri Gönderme Anlaşması”nın uygulamasına başlanmasıyla Eğe'deki faciaların Akdeniz'e taşındığını belirten CHP Milletvekili Veli Ağbaba, bu işin gerçek çözüme kavuşturulamadığına dikkat çekti. 

Suriyeli mültecilerin AB yolunda bir koz olarak kullanıldığına vurgu yapan Ağbaba şunları söyledi: “Burhan Kuzu'nun sözleri çağ dışı bir kafa. Bu kafa, bu mültecilerle ilgili gerçek yüzlerini ortaya koyuyor. Şimdiye kadar mültecilere insan olarak yaklaştıklarını düşündüler ama biz baştan beri söylüyoruz. Mültecileri Avrupa'ya bir şantaj malzemesi olarak kullanıyorlar. ‘Uçaklara, otobüslere doldurup göndeririz' açıklamasıyla aynı düşünce.”

'SEVİMSİZ, UTANÇ VERİCİ VE ÇOK AYIP BİR ŞEY'

AB Uzmanı Cengiz Aktar, ‘Eğer bize vize muafiyeti vermezseniz mültecileri salarız üzerinize' demenin ‘şantaj' olduğunun altını çizdi. Aktar, “Bu insanlar zaten ölümü göze alarak gidiyor. Canını kurtarmak için gelen insanların pazarlık konusu edilmesi, sevimsiz ve utanç verici. Bu hakikaten büyük bir ayıptır” dedi. Cengiz Aktar, Avrupa ülkerindeki kamuoyunda vize meselesiyle ilgili ciddi bir muhalefet olduğunu da sözlerine ekledi.


Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER