Uykuda periyodik hareket bozukluğu, unutkanlık yapıyor


Uykuda periyodik hareket bozukluğunun (UPHB) kronik yorgunluk, dikkat eksikliği, unutkanlık gibi yakınmalara sebep olduğu belirtildi. Hastalığın 65 yaşın üstündeki kişilerin yaklaşık yarısında görüldüğüne dikkat çekilirken, kahve tüketimi, stres ve zihinsel bozukluklarla ilişkili olduğu bildirildi.

Türk Toraks Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, uykuda periyodik hareket bozukluğu olan hastalarda uyku sırasında ayak ve bacaklarda, bazen de kollarda, belli aralıklarla tekrarlayan hareketler meydana geldiğini, hareketlerin ayak başparmağının, bilek, diz ve kalçanın aniden yukarı doğru bükülmesi şeklinde olduğu bildirildi. Bu hareketlerin hasta veya yakınları tarafından, tekmeleme veya sıçrama şeklinde tanımlanabileceğini, ancak huzursuz bacaklar sendromunun aksine, uyanıkken ve istirahat halinde olan bacaklarda rahatsızlık hissi ve sürekli hareket etme isteği yok olduğu ifade edildi.

Uykuda olan istemsiz hareketlerin uykuya dalma ve sürdürme güçlüğüne yol açabileceği vurgulanan açıklamada, bazı hastaların ise uyanmasalar bile derin ve dinlendirici bir uyku uyuyamadıkları için ertesi gün yorgun uyandığı veya gün içinde aşırı uykululuk hissettikleri kaydedildi. Uykusuzluk (insomni) çekenlerin yaklaşık yüzde 17'sinde ve gündüz aşırı uykululuğu olanların yüzde 11'inde ana nedenin uykuda periyodik hareket bozukluğu olduğu, kronik yorgunluk, dikkat eksikliği, unutkanlık gibi yakınmalara neden olabildiği ifade edildi.

65 YAŞ ÜSTÜNÜN YARISINDA GÖRÜLÜYOR

Uykuda periyodik hareket bozukluğunun her yaşta görülebilse de daha çok ileri yaşlarda görüldüğü, 65 yaşın üstündeki kişilerin yaklaşık yarısında uykuda periyodik hareket bozukluğunun olduğunun tahmin edildiği kaydedildi. Kadınlarda daha sık görüldüğü, kahve tüketimi, stres ve zihinsel bozukluklarla ilişkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, uykuda periyodik hareket bozukluğunun huzursuz bacak sendromu, obstrüktif uyku apne sendromu gibi diğer uyku bozukluklarına eşlik edebildiği, huzursuz bacaklar sendromu olan hastaların yüzde 80'inde uykuda periyodik bacak hareketi olduğu ifade edildi. Ayrıca anemi, demir eksikliği, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği ve bazı depresyon ilaçlarının uykuda periyodik hareket bozukluğu yapabildiğine dikkat çekildi. Tedavisinde kullanılan ilaçlar ile yakınmaların hafifletilmesi ve kesintisiz bir uyku sağlanması mümkün olduğu kaydedildi. CİHAN
<< Önceki Haber Uykuda periyodik hareket bozukluğu, unutkanlık yapıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER