Uyuşturucuya karşı yürüdüler


Türkiye'de giderek artan uyuşturucu kullanımına dikkat çekmek için bir araya gelen kuruluşlar, Şişli'de yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

İstanbul Valiliği'nin koordinasyonunda Yeşilay, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün katılımıyla düzenlenen yürüyüş Şişli Camii'nden başlayarak Cevahir AVM önüne kadar devam etti. Yürüyüşe vatandaşlar ve kuruluş çalışanları ile birlikte Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz ve narkotik polisleri katıldı. "İnsanlığın en temel düşmanı uyuşturucudur, bağımlılıktan kurtulmak için farkında ol, bilgilen, duyarlı ol, bir kereden bir şey olmaz deme uyuşturucuya hayır de" yazılı pankartlar taşıyan yürüyüş katılımcıları, bando eşliğinde Cevahir AVM önüne geldi. Yürüyüş sırasında Büyükdere Caddesi bir süre trafiğe kapatıldı.

AVM önündeki alanda uyuşturucuya karşı bilinç oluşturmak için graffiti çalışması örnekleri ve reklam panoları hazırlandı. Aynı uyarıcı görsellerin İstanbul'un farklı noktalarında da sergileneceği belirtildi.

SENTETİK UYUŞTURUCU KULLANMA 2011'E GÖRE 17 KAT ARTTI

İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce, 2014 yılına ait Türkiye uyuşturucu raporunda sentetik uyuşturucu kullanma miktarlarının 2011 yılına göre artış 17 kat artış gösterdiğini belirtti. 2012 yılından 2013 yılına kadar uyuşturucu bağlantılı ölüm oranlarının da yüzde 43 oranında bir artış gözlendiğini ve vaka sayısının da 232'ye yükseldiğini anlattı. Aile ortamlı riskler, psikiyatrik bozukluklar, güvensiz çevre ve önleyici faktörlerin yeterli olmamasının sıralanabileceğini anlatan İnce, "Esrar kullananlarda şizofreni sıklığı 7 kat daha fazla görülüyor. Psikiyatrik rahatsızlıklarda intihar eylemleri 20 ile 30 kat daha fazla artıyor. İnsanlar kendine daha çok zarar verme davranışı gösteriyor. Şiddet 16 kat artabilmektedir. Yani bütün boyutları ile çok ciddi bir halk sağlığı sorunudur." dedi.

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz da, meseleye toplumsal bir tavır ile bakış açısı kazandırılmasına çalıştıklarını söyledi. Uyuşturucunun Türkiye'deki gençler için önemli bir risk teşkil ettiğini anlatan Yılmaz, "Genç nüfus ülkemiz için önemli bir avantaj. Ama biz gençlerle ilgilenemez, hayatlarındaki boşlukları güzel şeylerle dolduramazsak bu avantajımız çok büyük bir dezavantaja dönüşebilir." şeklinde konuştu.

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden Başkomiser Uğur Evcin ise, Birleşmiş Milletler'in yaptığı açıklamalarla uyuşturucu kullanımının artışına bağlı olarak devletlerin daha fazla mücadele etmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiğini anlattı. Emniyet ve güvenlik kuruluşları operasyonel çalışmalarla bunu desteklemeye çalıştığını ancak sorunun sosyal bir sorun olduğunu ve mücadele için arz ile mücadele yanında talep azaltımı konusunda da mücadele etmeyi gerektirdiğini kaydetti.

CİHAN
<< Önceki Haber Uyuşturucuya karşı yürüdüler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER