Uzm. Dr. Karapınar: Alzheimer fobisi aldı başını gidiyor


Nöroloji uzmanı Dr. Nevin Karapınar, her meslekten ve yaştan insanın, çeşit çeşit uyaranların ablukası altında yoğun dikkat dağınıklığı yaşadığını ve kayıt yapamadığını söyledi. Kayıt yapamamayı kişilerin unutkan olarak değerlendirdiğini belirten Karapınar, "Bir şeyi unutmamanız için dikkatinizi vermeniz gerek. Odaklanma yok, sonra da herkes, 'Ben alzheimer oldum' diyor. Toplumda ciddi bir alzheimer fobisi var. Hayatımızı sadeleştirmezsek bundan kurtulamayız." dedi.

Uzm. Dr. Karapınar, gün geçtikçe unutkanlıktan şikayet edenlerin sayısının arttığını söyledi. Yakın çevresinde nöroloji uzmanı olduğunu öğrenen, mahalle bakkalından manavına, gittiği kuaföre, spor hocasına kadar pek çok meslekten kişinin, alzheimer olduğu korkusu yaşadığını belirten Karapınar, şunları söyledi: "Şu anda insanları çok uyaran var. Hayatı sakinleştirmek lazım. Bunu benim de ideal yaptığım anlamında söylemiyorum. Bir yandan maillerimi açıyorum, telefon geliyor cevaplıyorum, bir yandan kitap okumaya çalışıyorum. Kendimize yardımcı olması için yaptığımız pek çok şeyin kölesi oluyoruz. Telefon hani başta iyi gibi geliyor ama beş dakika onsuz kalmaya dayanamıyoruz. Facebook örneğin; sonradan hepsi yük oluyor. Bakmıyorum, arkadaşım güceniyor. Herkes doğum günü kutluyor, siz kutlamamış oluyorsunuz. Bunların hepsi girip çıkıyor hayatımıza. Bizden ne, ne kadar götürüyor, soru işareti. Bir gruba giriyorsun, mail geliyor, dikkatin dağılıyor. Bir şeyi unutmamanız için dikkatinizi vermeniz lazım. Dikkat etmediğimiz şeyi unuturuz. Bir şeyi kaydetmek için dikkatimizin dağınık olmaması gerekiyor. Hem bizim, hem çocuklar için. Hayatımızı sadeleştirmediğimiz sürece bu dağınıklıkta hepimiz alzheimer fobisiyle yaşamaya mahkumuz."

'HER UNUTKANLIK ALZHEİMER DEĞİL'

Nörolog Nevin Karapınar, unutkanlığın günlük işlevselliği aksatmaya başladığında sıkıntı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Unutkanlık günlük işlevselliği aksatır hale geldiği zaman durup bakmak lazım. Unutkanlık eşittir alzheimer değildir. Spor hocam 20 yaşında; bana, 'Alzheimer mıyım?' diye soruyor. Biz o kişinin unuttuğunu yadsımıyoruz. Yaptığımız şey, altında ne var, onu araştırıyoruz. Acaba bir sıkıntı, stres mi var, B12 ya da troid hormonu mu eksik? Şimdi yapılan bir büyük yanlış da unutkanım diyerek eczaneden B vitamini alıp içmek. Herkesin tek sorusu, 'Ben alzheimer mıyım?' Bu durumun ironik tarafı, gerçek alzheimerlı, alzheimer olduğunu kabul etmez. Gerçek alzheimer hastasına sorarsınız, unutuyor musunuz diye. unuttuğunu da unutur, kabul etmez ki." CİHAN
<< Önceki Haber Uzm. Dr. Karapınar: Alzheimer fobisi aldı başını gidiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER