Uzman diyetisyenden uyarı: Çay ve kahvenin yanını boş bırakın


Uzman Diyetisyen Işın Sayın, çay ve kahvenin yanında yenilen yiyeceklerle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu. Sayın, çay ve kahvenin yanında yenilen yiyeceklerin kalori getirdiğini vurgularken, "Gün içinde farkına varmadan neredeyse bir öğün kadar kalori alınan çay ve kahve yanını boş bırakma zamanı geldi de geçiyor." dedi.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, çay ve kahvenin yanında yenilen yiyeceklerle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu. Sayın, çayın ya da kahvenin yanında denilen yiyeceklerin en az çaydaki şeker kadar tehlikeli olduğunu dile getirdi. Sayın, içinde hem şeker, hem beyaz un, hem de margarin bulunabilen çikolata ve hamur işlerinin, oldukça yüksek enerjiye sahip olduğunu vurguladı. Sayın, pek çok kişinin, bunu aşmakta güçlük çektiğini ve uzun vadede bu hatalı davranışın önce alışkanlığa, sonra da bağımlılığa dönüştüğünü kaydetti. Sayın, "Bağımlılık, beyinde 'çay ya da kahveyi görünce; çikolata, hamurişi bul ve hiç acıma, derhal bitirene kadar gidip gelip ye' yönündeki komut, çok hızlı biçimde işler. Bu durumda kişi farkına bile varmadan çay ya da kahve ile birlikte yiyecek bir şeyler atıştırmaya başlar." diye uyardı.

Işın Sayın, bağımlılığın, karbonhidrat metabolizmasının bozulmasına yol açtığına vurgu yaptı. Sayın, uzun vadede bedelinin ruhsal, fiziksel ve zihinsel sağlığın kaybının olabileceğini açıklarken, şöyle konuştu: "Öyle ki; bu grup besini sık tüketenlerde, halsizlik, yorgunluk, ağır uyku hissi, tahammülsüzlük, duygusal hassasiyet, öfke nöbetleri, depresyon, sosyal ilişkileri yönetmede başarısızlık, unutkanlık, hafızada güçlük, kolay kilo alma, zor kilo verme, çikolata, hamurişini yedikçe yemeyi durduramama, bel çevresinde simitsi yağlanma, zayıflama diyetini sürdüremeyip bağımlılığa geri dönme, insulin direnci, reaktif hipoglisemi, diyabet, karaciğerde yağlanma, kalp hastalıkları, obezite, yüksek tansiyon ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkar."

ÇAY VE KAHVEYİ TEK BAŞINA İÇİN, YAŞAM KALİTENİZ ARTSIN

Sayın, her gün içilen çay ve kahveyi, tek başına ve şekersiz içilen içecekler olarak görmeye çalışılması gerektiğine dikkat çekti. Sayın, şu tavsiyelerde bulundu: "Hayır diyen kazanacak. Hayır diyebilmek başta zor olsa da; kararlı davrandığınızda, 3 haftanın sonunda bir parça yenmiş olacaksınız. 6. ayın sonunda 'Oh, nasıl da hafifledim' diyeceksiniz. 1 yılın sonunda beyninizde büyük oranda aştığınız bağımlılığınızdan dolayı kendinizi büyük bir özgüvenle tebrik edeceksiniz. 2. yılın sonunda ise 'çay ve kahve yanı' denilenlere duyarsızlığınızla hayret edilip, imrenilen kişi olacaksınız. Deneyin, yaşam kaliteniz artsın." CİHAN
<< Önceki Haber Uzman diyetisyenden uyarı: Çay ve kahvenin yanını boş... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER