Uzmanı 4.3 milyarlık gizemli paranın kaynağını açıkladı

Kayıtdışı ekonomi uzmanı Prof. Dr. Osman Altuğ, Şubat ayında ülkeye giren ve net hata noksan kalemi olarak anılan 4,3 milyar doların kaynağının ‘kara para’ olduğunu söyledi.

Uzmanı 4.3 milyarlık gizemli paranın kaynağını açıkladı

Kayıtdışı ekonomi ve kara para uzmanı Prof. Dr. Osman Altuğ, Şubat ayında ülkeye giren ve net hata noksan kalemi olarak anılan 4,3 milyar doların kaynağının ‘kara para’ olduğunu söyledi. Kara para ve kayıtdışı ekonomi konularında uzman isim olan Altuğ, “Net hata noksan palavra. Gider çoktu, kapayamadık ve kara para geldi.” dedi. 

Prof. Dr. Altuğ, “Kur dalgalanmalarının arttığı Şubat ayında Türkiye’ye 4,3 milyar dolar para girdi. Bu, 4,5 milyar dolar girişin olduğu Eylül 1998’den bu yana karşılaşılan en büyük miktar. Bu para Merkez Bankası ödemeler dengesi verilerine net hata noksan kalemi olarak geçti. Merkez Bankası’nın açıklamasına göre net hata noksan kalemindeki tutar; ithalat ve ihracat ödemelerinin ayrı bilanço dönemlerinde ele alınması, gümrüklerdeki beyanat hataları, muhtelif kalemlerden elde edilen gelirlerin atıl durumda bulunması, yolcu, bavul ticareti verilerinin anketlere dayanması ve hatalı olmasından kaynaklanıyor.” dedi. Altuğ, ‘net hata noksan’ın ekonomi adına sorun olduğuna işaret ederek, “Ekonomi ile ilgili rakamların tamamı, net hata noksan filan palavra. Yani gider çoktu kapayamadık, kara para geldi kapadık. Olay budur.” şeklinde konuştu. 

Ekonomide kayıt dışı oranı: yüzde 75

Ekonomide kayıt dışılığın oranının yüzde 75 olduğuna değinen Altuğ, “Kredi kartları ile kayıt altına alma çabaları var. Ama adamın biri öbür taraftan ‘kredi kartı faizini sileceğim’ diyor. Ama ‘kredi kartı borçlularının borçlarını erteleyeceğim’ diyor. Bu, balonu renkli hale getirmek bu. Böyle yaparsan banka sistemi ne olur? Aynı gün çöker, bunu dillendirmek dahi yeter.” diye konuştu.

YENİ ASYA
<< Önceki Haber Uzmanı 4.3 milyarlık gizemli paranın kaynağını açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER