Uzmanından Türkiye'ye kötü haber: Eylül sonundan itibaren ölümler artabilir

Dünya çapında yeniden yükselişe geçen koronavirüs pandemesi Türkiye'de hızlı yayılıyor.

SHABER3.COM

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yeni tip Koronavirüs (Covid-19) Kurulu üyesi Prof. Kayıhan Pala okullar, salgının kontrol altında olduğu bir süreçte açılması gerekiyor. Fakat mevcut koşullarda okulların açılmasının feci sonuçları olabilir.

Pala’ya göre sonbahar-kış mevsiminde vak'a ve ölüm sayılarında artış olabileceği gibi, sağlık sisteminde de ciddi bir zorlanmayla karşı karşıya kalınabilir.

"Son birkaç haftalık verilere baktığımızda, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerle sahada yaşananlar arasında bariz bir uyumsuzluk var." diyen Pala, söyle dedi: "Sadece TTB’ye gelen bilgiler değil, bazı illerde sağlık müdürlerinin veya milletvekillerinin yaptığı açıklamalar da bu uyumsuzluğu teyit ediyor. Örneğin Malatya, Erzurum, Rize valilerinin yaptığı açıklamalar, Sağlık Bakanlığı’nın verileriyle uyuşmayan rakamların olduğunu gösteriyor."

BAKANLIK VERİLERİ İLE İLLERDEN GELEN VERİLER UYUŞMUYOR

Pala, "Sağlık Bakanlığı İstanbul dışında il bazlı açıklama yapmıyor. Ancak günlük açıklanan rakamlarla demin bahsettiğim çeşitli il valilerinin açıklamaları arasında ciddi farklar var. Ayrıca bakanlık, sahada gözlenen sayıları topluma duyurmadığı için ciddi bir güven bunalımı yaratmış durumda." dedi.

15 Ağustos günü, dünya genelinde salgından ölümlerin en fazla yaşandığı günlerden biri olarak tarihe geçtiğine işaret eden Prof. Kayıhan Pala şunları söyledi: "Sıcağın ve yaz mevsiminin beklenilen olumlu etkisinin olmadığını gözledik. Bizde hava sıcaklığı düşükken, sıcaklığın yüksek derecede olduğu örneğin Brezilya gibi ülkelerde salgının seyri değişmiyordu. Şu an hastalığın en fazla olduğu ülkelerden biri Rusya. Türkiye kapılarını açtı ve her gün Rusya’dan binlerce insan tatil için buraya geliyor. Sıcaklık 26 derecenin altına düştüğünde, ilaveten virüsün daha uzun süre hayatta kalma gücü artacak ve daha kolay hasta edebilecek. Üstüne mevsimsel grip, hava yoluyla bulaşan diğer hastalıklar da eklenecek. Maalesef bu seyre baktığımızda, Eylül sonundan itibaren çok daha fazla olgu, çok daha fazla ağır hasta ve ne yazık ki çok daha fazla ölümle karşı karşıya kalma ihtimalimiz var."

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA VAK'A SAYISI ARTIYOR

Gazete Duvar'a mülakat veren Prof. Pala, sağlık çalışanları ve hekimler açısından durumu şöyle özetledi "Bu hafta içinde beş doktorumuzu kaybettik. Hekimler, sağlık çalışanları maske takmadıkları için, tedbir almadıkları için mi hastalığa yakalanıyor, hayır! Sağlık çalışanları açısından tek başına maske takmak yetmiyor. Çalışma şartları, aile sağlığı merkezleri ve hastanelerdeki düzenlemelerdeki eksiklikler ve vak'a yoğunluğu maalesef sağlık çalışanları açısından ölümcül sonuçlar yaratıyor."
<< Önceki Haber Uzmanından Türkiye'ye kötü haber: Eylül sonundan itibaren... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER