Uzunkaya ve Gülcü'ye önce ceza sonra beraat


Kendisini muhbir ve MİT görevlisi olarak tanıtıp çok sayıda kişiyi dolandırdığı iddia edilen İrfan Erbarıştıran ile birlikte İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanarak, 'örgüte yardım etmek' suçlamasıyla 3 ay 10'ar gün hapis cezası alan İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, Yargıtay'ın bozma kararının ardından bu kez beraat etti. 2013 yılında mahkeme, Gülcü ve Uzunkaya'yı, 'soruşturmanın gizliliğinin ihlal' suçundan 5 gün hapis cezasına çarptırmış, ceza 100 lira para cezasına çevrilmişti.

Uzunkaya ve Gülcü'nün yargılanıp ceza aldığı ancak kararın bozulmasının ardından beraatla sonuçlanan soruşturma, 2009'un Mayıs ayında, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar mektubuyla başlamıştı. İhbarı yapan kişi, Uzunkaya ve Gülcü'nün isimlerini kullanan İrfan Erbarıştıran'ın kendilerini dolandırdığını iddia etmişti. Daha sonra AK Parti'den milletvekili seçilen dönemin Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ise Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Yanç'a idari soruşturma açılması talimatını vermişti. Savcılık tarafından başlatılan soruşturmanın ardından şebekenin elebaşısı olduğu iddia edilen İrfan Erbarıştıran, Tahir Saraç ve Cem Gülbeyoğlu ile birlikte toplam 5 kişiyi gözaltına alınmıştı. Emniyet müdürleri Gülcü ve Uzunkaya ise şüpheli olarak verdikleri ifadenin ardından serbest bırakılmıştı.

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ve 2013 yılında sonuçlanan yargılama sonunda mahkeme heyeti sanıklardan İrfan Erbarıştıran'ı 9 yıl 1 ay 5 gün, Cem Gülbayoğlu'nu 4 yıl 9 ay 15 gün, Fuat Çiriş ve Ergün Arar 2 yıl 2'şer ay, 20'şer gün, Gülcü ile Celal Uzunkaya'yı, 'örgüte yardım etmek' suçundan 3 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırıp, cezayı ertelemişti. Ayrıca iki emniyet müdürüne, 'soruşturmanın gizliliğini ihlal' suçundan 5'er gün hapis cezası verip, bu ceza 100 liraya çevrilmişti.

Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar kararı temyiz etmiş, ardından Yargıtay da kararı bozmuştu. Yargıtay'ın bozma kararından sonra 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar hakim karşısına çıkan Uzunkaya ve Gülcü için beraat kararı çıktı. Diğer sanıklar Cem Gülbeyoğlu, Fuat Çiriş ve Ergün Arar hakkında da beraat verildi. Tahir Saraç ise başka dolandırıcılık iddiasından dolayı verilen 10 ay hapis cezası, 2 bin 500 TL adli para cezasına çevrildi. Sanık İrfan Erbarıştıran'ın 2014 yılında hayatını kaybetmesi nedeniyle dava düşürüldü.

Celal Uzunkaya, "2009'da başlayan bir yargılamada bugün çok şükür beraat ettik." dedi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, suçlandıkları zaman olayın gerçeğini araştırmamaları nedeniyle basın mensuplarına kırgın olduğunu söyleyip açıklama yapmadı. CİHAN
<< Önceki Haber Uzunkaya ve Gülcü'ye önce ceza sonra beraat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER