Vakıf üniversitelerine kayyım rektör

Üniversitelerin ve eğitimcilerin bütün itirazlarına rağmen vakıf üniversitelerine devlet tarafından el konulmasını kolaylaştıran yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Vakıf üniversitelerine kayyım rektör

YÖK’ün 26 Ekim-3 Kasım 2015 tarihleri arasında öğretim üyelerinin görüşleri için askıya çıkardığı yeni ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği’ uygulamaya geçti. Yönetmelikle ‘üniversite yöneticilerinin ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemleri’ tespit edilirse üniversite doğrudan kapatılabilecek.

ÜNİVERSİTE ÜÇ AŞAMADA BUHAR OLACAK!

Artık YÖK üç aşamada üniversite kapatabilecek. Buna göre ilk aşamada YÖK’ün üniversiteden istediği belgeler zamanında YÖK’e ulaşmazsa yeni bölüm açma talebi karşılanmayacak. İkinci aşamada, YÖK’ün taleplerini zamanında yerine getirilmemeye devam edilirrse, öğrenci kontenjanı bir-iki yıl süre ile yüzde 40 oranında azaltılacak ya da öğrenci alımı durdurulacak. Son aşamada ise YÖK’ün istediği rapor ve belgeleri üniversite zamanında ulaştırılmazsa bu kez 1 yıl kapatma devreye girecek. Üniversite 3 yıl peş peşe kapatma cezası alırsa yönetimi ve mallarına devlet tarafından el konulacak.

YENİ KAYYIM REKTÖR!

Kapatılan üniversitenin yönetimi devlet üniversitesine devredilirken, YÖK tarafından faaliyet izni kaldırılan üniversitenin mütevelli heyeti başkanı, üyeleri ile rektörü veya müdürünün görevleri ise sona erecek. Yönetimi devralan devlet üniversitesinin rektörü kapatılan üniversitenin geçici mütevelli heyeti başkanı olacak.

ÜNİVDER: DEMOKLESİN KILICI GİBİ

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Tahsin Yeşildere, “Bu yönetmelik, yapılan değişikliklere rağmen vakıf yükseköğretim kurumları üzerinde demoklesin kılıcı gibi durmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

MALİ KRİTER DE KAPATMA SEBEBİ

Yine yeni yönetmelikte vakıf üniversitelerinin kapatılması için ortaya konan sebeplerden biri de mali kriter. Buna göre, üniversitenin mali durumunun eğitim öğretim faaliyetini sürdürmeye yeterli olmadığı gerekçe gösterildiği takdirde YÖK Denetleme Kurulu'nun raporlarıyla üniversitenin 1 yıl süre ile faaliyeti durdurulabilecek.

DARBE DÖNEMİNDE YOKTU

Yeni yönetmelikle YÖK'e darbe dönemlerinde verilmeyen yetkiler verilmiş oldu. Yeni yetkilerle akademik bağımsızlığa ve özerkliğe sahip olan vakıf üniversiteleri YÖK'ün akademik, idari, mali ve ekonomik vesayeti altına girecek. Bu konular gerekçe gösterilerek üniversitenin hakları askıya alınıp ağır cezalar verilebilecek.

MALLARINI DEVLET ÜNİVERSİTESİ KULLANACAK

Yine faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumunun taşınır ve taşınmaz malları ile tüm ayni ve nakdi hakları devrolunan devlet üniversitesi tarafından kullanılacak. Diğer yandan kapatılan özel üniversitenin akademik ve idari personelinin hizmet sözleşmeleri yasal hakları ödenmeden sonlandırılabilecek.


Meydan 
<< Önceki Haber Vakıf üniversitelerine kayyım rektör Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER