Vali Bektaş: Manisa'nın verimli arazileri projelerle koruma altına alınmalı

Vali Bektaş: Manisa'nın verimli arazileri projelerle koruma altına alınmalı

Vali Erdoğan Bektaş, Manisa'nın Türkiye'nin en avantajlı bölgesi olduğunu, verimli tarım arazilerinin geliştirilecek projelerle koruma altına alınması gerektiğini söyledi. SNS Fuarcılık tarafından düzenlenen Teknotarım'15-9. Manisa Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı. Bu yıl 132 firmanın katıldığı, Manisa Fuar Merkezi'nde fuarın açılışına Vali Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Burada bir konuşma yapan Vali Bektaş, Manisa tarımını bekleyen tehlikelere dikkat çekerek, bu tehlikelerin uygulanacak projelerle bertaraf edilebileceğini kaydetti. Bektaş, "Manisa'da ciddi bir tarım potansiyeli var. Bu tarımın avantajları var ama tehditleri de var. Bu tehditlere karşı tarımın korumaya alınması gerekiyor." dedi. Gelişmelerin bir baskı ve tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek, "Bütün bunlara baktığımızda gerçekten bölgemizin ciddi, verimli, yüksek kapasiteli tarım kabiliyetinin, tarım potansiyelinin bir baskı altında olduğunu ve korunmaya ihtiyacı olduğunu söylemek zorundayız. Gerçekten de bu ülkemizin en önemli, en verimli ovalarından, en çok tarım ürünü ihracını bize mümkün kılan ovalarından birini nasıl bu gibi gelişmelere kurban etmeden geleceğe, torunlarımıza taşımayı başaracağız? Bunun için iki formül geliştirdik ve ifade ettik. Artık seçimleri arkamızda bıraktığımızı ve uzun vadede istikrarlı bir hükümete ulaştığımızı varsaydığımızdan yola çıkarak, projemizin hayata geçmesinin biraz daha kuvvetlendiğini ifade edebiliriz. Nedir bu proje? Proje, Manisa ovasında kapalı devre basınçlı sulama sistemi, beraberinde arazi toplulaştırması ile çağdaş tarıma geçmek. Yeni dönemde Manisa bunu başarmak zorunda. Bir diğer projemiz de organik tarım projesi. 600 bin hektar alanın tamamını hedefleyen bir büyük organik tarım projesi başlatmış durumdayız. Bu iki projeyi gerçekleştirdiğimizde, yarısını gerçekleştirdiğimizde, gerçekleştirme yoluna girdiğimizde otomatik olarak biz tarım potansiyelimizde yer alan arazilerimizi korumaya almış olacağız." diye konuştu.

'BAŞKALARININ IRGATI OLURUZ'

Manisa'nın OSB'lerinin çoğunun dolduğuna ve yenilerinin açıldığına dikkat çeken Vali Bektaş, Manisa'da istihdam yükü ağır sanayi arayışında olmadıklarını belirtti: "İhtisas OSB'lerle yüksek teknolojik karakterli bir sanayi, katma değeri yüksek bir sanayi, ürün üreten bir sanayi, ihracat kapasitesi yüksek bir sanayi ihtiyacındayız, hevesindeyiz, isteğindeyiz. Türkiye, eski Türkiye değil. Manisa, eski Manisa değil. Manisa'nın şartları, Türkiye genelinin şartlarından çok daha fazla bize avantajlar, imkanlar sunuyor. Bu avantajları, imkanları değerlendirmeyi bilemezsek, başaramazsak kabahat bizimdir, başkasının değil. Kimseye bir şey söylememize gerek yok. Biz bu işi, benim söyleyebildiğim iki proje, iki de siz söyleyin ve biz bu işi başaralım. Bilinçli, planlı, projeli, stratejisi olan, hareket planı olan, yol haritası olan işler olarak yapmamız lazım. Yoksa aldığımız sonuçlar bizi ırgatlıktan, bizi başkalarının markalarına boğaz tokluğuna çalışmaktan kurtaramaz. Bu iş, profesyonel bir iştir. Bu iş, uzmanlık isteyen bir iştir. Bu iş kafa yorma, ter akıtma, emek verme, işbirliğiyle gitme ihtiyacı olan bir iştir."

Konuşmalarından ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuar açıldı. Teknotarım'15-9. Manisa Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 8 Kasım 2015 Pazar akşamına kadar her gün saat 10.00-19.00 arasında gezilebilecek. Manisa Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçeden kaldıracağı otobüslerle üreticileri fuara ücretsiz taşıyacak. CİHAN
<< Önceki Haber Vali Bektaş: Manisa'nın verimli arazileri projelerle koruma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER