Van'daki büyükbaş hayvanlara şap aşısı yapılmaya başlandı


Van'da, şap hastalığı ile ilgili yeni tip bir virüsün tespit edilmesi sonrası kente büyükbaş hayvan giriş-çıkışları yasaklandı. Bazı bölgelerde karantina uygulanırken, virüse karşı üretilen yeni aşılar da hızla hayvanlara yapılıyor.

Van'ın İpekyolu ilçesi Beyüzümü ve Karagündüz mahallelerinde 29 Eylül 2015, Türkiye'de daha önce görülmeyen A-Nepal tipi şap hastalığı tespit edildi. Virüs kısa sürede birçok ile yayılınca, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere il ve ilçelerdeki müdürlükler alarma geçti. Bakan Faruk Çelik paniğe gerek olmadığını belirtirken, ilk virüsün görüldüğü Van'da virüsün nereden geldiği konusunda yetkililer araştırmalarını sürdürüyor. Tedbirler en üst seviyeye çıkarılırken Van'a büyükbaş hayvan giriş çıkışları yasakladı. Tarım il ve ilçe müdürlüğü ekipleri başta büyükbaş hayvan işletmelerindeki hayvanlar olmak üzere virüse karşı yeni geliştirilen aşıları hızla uyguluyor. İlk etapta 5 bin hayvanın aşılanacağı belirtiliyor.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Van İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik de önceki günlerde meydana gelen sayısı 3'ü, 5'i geçmeyen büyükbaş hayvan ölüm vakalarının endişeye sebep olmaması hususunda A-Nepal tipi şap hastalığı ile ilgili bir açıklama yaptı.

Başkan Nihat Çelik, konu hakkında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de kamuoyuna gerekli açıklamayı zamanında yaptığını ve ilgililere gerekli talimatları verdiğini hatırlattı. Bu yıl olduğu gibi Türkiye genelinde belli bölgelerde kendini hissettiren şap hastalığının doğrudan Van iline mal edilmesinin Vanlı üreticiyi büyük bir vebal altında bırakacağını vurgulayan Çelik, yıllar itibarı ile özellikle çeşitli bölgelerinde ve sınır illerinde bu hastalığı tanımlayan vakalara rastlandığını ifade etti. Çelik, hızla yayılan bu virüs tipinin çift tırnaklı hayvanlarda çok şiddetli bir hastalık tablosu oluşturduğunu söyledi.

CİHAN
<< Önceki Haber Van'daki büyükbaş hayvanlara şap aşısı yapılmaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER