Van'ın kalp hastanesi yıkılıyor


Van'da 1999 yılında faaliyete geçen, açıldığında Türkiye'de 4 emsali bulunan, 2012 yılında gerekçe gösterilmeden kapatılan Edremit sahilindeki Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi binası yıkılıyor. Hastanenin yerine Sağlık Bakanlığı tarafından eğitim ve sosyal tesis yapılacağı belirtildi.

Van'ın merkez ilçelerinden Edremit'te bulunan Yüksek İhtisas Hastanesi binasının hurda karşılığı yıkımı ve enkaz alanına nakliye ve istif işinden çıkabilecek malzemeler karşılığında yıkım işi ihalesinin gerçekleştirileceği öğrenildi. Pazarlık usulü ve açık artırma yolu ile yapılacak olan ihale, Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü toplantı salonunda 5 Şubat tarihinde yapılacak.

Türkiye'de sayılı hastanelerden biri olan ve yıllarca sadece Van değil tüm bölge illerine hizmet sunan Yüksek İhtisas Hastanesi, 2011 yılında kentte meydana gelen iki büyük depremin ardından hizmetlerini bu binada askıya aldı. Binanın, hasarlı olduğu gerekçesiyle boşaltılması ve bu hastane hizmetlerinin Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde verileceğinin açıklanması kamuoyunu tatmin etmemişti. Hastanenin kapatılacak olması nedeniyle o dönem birçok kesim tarafından durum eleştirilmiş, konu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşınmıştı. Hastanenin kapatılma gerekçesi binanın hasarlı olması olarak gösterilse de o dönem hastanenin zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmak istendiği ve depremin de bunun bahanesi olduğu öne sürülmüştü.

Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van'da hizmet verdiği süre içerisinde yüzbinlerce hastayı ağırlamış, on binlerce hastaya anjiyo uygulamış, çok sayıda hastayı da ameliyat ile sağlığına kavuşturmuştu. Koroner kalp hastaları için yoğun bakım ünitesi bulunan hastanede neştersiz, dikişsiz, narkozsuz ameliyatlara imza atılmıştı. Söz konusu hastaneden Türkiye genelinde 4 tane bulunuyordu.

Kurulduğunda Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Enfeksiyon ve Diş Polikliniği'nden oluşan Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, aynı zamanda üç adet modern ameliyathane, son sistem Anjiyografi cihazı, dijital (CR) röntgen birimi, 2 adet seyyar röntgen cihazı, dopler cihazı, 2 adet eko cihazı, 3 adet efor cihazı ile 20 adet hemodiyaliz cihazının yanı sıra branş hastanelerinde bulunması gereken tüm cihazların yer aldığı hastanenin yerine, Sağlık Bakanlığı tarafından eğitim ve sosyal tesisi yapılacağı öğrenildi.

Aslında Van'da yeni devlet ve ihtisas hastanelerine ihtiyaç olduğunu belirten Vanlılar, "Koca bir şehrin hasta yoğunluğunu bir iki hastanede toplamak çok yanlıştır. Bu ileride hem hasta sağlığı hem ulaşım hem de hizmet kalitesi ve hastane açısından birçok soruna neden olacaktır. Kalp ve damar hastalarının yoğun olduğu Van gibi bölge kentinde Kalp-Damar Cerrahisi Kliniği, Kardiyoloji Kliniği, Anestezi Kliniği ile hizmet verecek Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bulunmaması eksikliktir. Telafisi zor yanlış kararlar alınıyor." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Van'ın kalp hastanesi yıkılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER