Vanlı gençler ekmeğini 'Kara Elmas'tan çıkarıyor

Vanlı gençler ekmeğini 'Kara Elmas'tan çıkarıyor

Van'ın Erciş ilçesinde yaşayan Bozdağ ailesinden iki kardeş, yanmış kömür atıklarından topladıkları az yanmış kömürleri satarak geçimlerini sağlıyor. Çalışabilecekleri başka bir iş bulamadıkları için böyle zor bir işi yaptıklarını söyleyen 16 yaşındaki Adem Bozdağ, kazandıkları parayla ailesinin geçimine katkıda bulunduklarını belirtti.

Van'da, 2011 yılında meydana gelen depremin merkez üssü Erciş'te depremin açtığı yaralar halen tam olarak sarılamadı. Şehir merkezinde yıkılmayı bekleyen binaların bir kısmı halen dururken, ilçede yaşayan insanlar işsizlikle boğuşuyor. İş imkanlarının kısıtlı olduğu ilçede yaşayan Bozdağ ailesi de geçim mücadelesi veriyor. Ailenin 15 yaşındaki oğlu Vedat Bozdağ ve 16 yaşındaki Adem Bozdağ, aileye katkıda bulunmak için zor bir işte çalışıyor. Maddi durumları iyi olmadığı için okuyamayan Bozdağ kardeşler, yanmış ve çöpe dökülen kömür atıklarından topladıkları az yanmış kömür parçalarını elekten geçiriyor. Elekten geçmeyen kısımları toplayan kardeşler, akşama kadar topladıkları az yanmış kömürleri ilçe merkezinde satıyor.

İlçede iş imkanları kısıtlı olduğu için iş bulamadıklarını söyleyen Adem Bozdağ, evlerine ekmek götürmek için bu işi yapmak zorunda olduklarını söyledi. Yaptıkları işin zor olduğuna dikkat çeken Bozdağ, "İlçede iş imkanları kısıtlı, bu yüzden iş bulamıyoruz. Zor da olsa mecburen bu işi yapıyoruz. Sabahın erken saatlerinde kullanılmış kömürlerin olduğu yere geliyoruz. Elekle yakılmış kömürleri eliyoruz. Kullanılabilecek olan parçaları toplayıp çuvallara dolduruyoruz. Doldurduğumuz çuvalları üç tekerlekli arabayla merkeze götürüp satıyoruz." dedi.

Yaptıkları işin sağlıklarına zarar verdiğini, bunlara rağmen çalışmak zorunda olduklarını aktaran Bozdağ, "Sürekli tozun içinde olduğumuz için çok rahatsız oluyoruz ve sağlığımız zarar görüyor. Ama çalışmak zorundayız. Günde 10 torbaya yakın topluyoruz. Torbasını da 7 liradan satıyoruz. Çok şükür yine de alıcı bulabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Vanlı gençler ekmeğini 'Kara Elmas'tan çıkarıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER