Varlık Fonu da SGK’ya borçlu çıktı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ekim 19 2020
Paylaş
X Post
Varlık Fonu’na devredilen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda (TPAO) Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yüzde 6 payı var. SGK üç yıldır Türkiye Varlık Fonu’ndan TPAO'nun kâr payını tahsil edemedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işverenlerden tahsil edilmeyen primleri, zamanaşımına uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan alacaklarının yanında ”İkinci hazine” olan Türkiye Varlık Fonu’ndan alacaklarını da alamıyor.
Türkiye Varlık Fonu, Türkiye’nin en büyük stratejik kuruluşları ile birlikte 2017 yılında devraldığı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndaki (TPAO) yüzde 6 dolayındaki SGK hissesinden kaynaklanan kar payını kuruma ödemiyor.
Sayıştay’ın SGK 2019 Denetim Raporu’nda yer alan tespitlere göre, kurumun uzun yıllardır süren kar payı tahsilatı sorunu TPAO’nun, başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesinden sonra da çözülmedi.
ÖNCE HAZİNE ÖDEMEDİ
Raporda yer alan bilgilere göre, TPAO 1984 yılında iktisadi devlet teşekkülü haline getirilerek hisselerinin tamamı Hazine Müsteşarlığına devredildi. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünün TPAO’daki yüzde 5,4 oranındaki hissedarlığına son verilerek kar payı ödemeleri durduruldu.
Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nün ortaklığın yeniden tesisi için açtığı dava lehine sonuçlandı.
58.5 MİLYON TL ALINABİLDİ
2008 tarihinde SGK ile Hazine Müsteşarlığı arasında bir protokol imzalanarak ortaklığın yeniden kurulması, ödenmeyen kar paylarının dava açma tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte ödenmesi kararlaştırıldı.
2010 tarihinde 1984-2007 dönemine ilişkin kar payı ve faizinden oluşan toplam 62,5 milyon TL kar payı alacağından bedelli sermaye artırımına katılım borcu ve faizi toplamı 3,9 milyon TL düşüldükten sonra kalan 58,5 milyon TL SGK’ya ödendi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Akaryakıt Zammı İptal Edildi: Pompa Fiyatları Değişmeyecek2.ABD'de Meta'ya Gençleri Bağımlı Hale Getirme İddiasıyla 1,4 Trilyon Dolarlık Dava Açıldı3.Ekonomist Mahfi Eğilmez: Big Mac Endeksi Dolar Kurunu 65 TL Olarak Hesapladı4.Macaristan: Eski Yüksek Mahkeme Başkanı András Baka, Yeni Cumhurbaşkanı Olarak Yemin Etti5.Ank-Ar Araştırması: YENİ Parti Yüzde 34,8 İle Birinci, AKP Yüzde 29,4 İle İkinci Sırada
6.Ankara'da Maden İşçileri Tekrar Gözaltına Alındı7.Homeros’un Gölgesinde: Bizim Destanlarımız Neden Beyazperdeye Yansımıyor?8.Osimhen için sürpriz Al Hilal iddiası: Galatasaray'ın transfere onay vereceği rakamı duyurdular9.Türkiye dünyanın en pahalı borçlanan ülkesi: Alınan borca yüzde 41'in üzerinde faiz ödeniyor10.Hırsızlık anı kamerada: Aracını kilitledi, alışverişe gitti; 'jammer' kullanan hırsızlar 200 bin lirayı çaldı

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Akaryakıt Zammı İptal Edildi: Pompa Fiyatları Deği...

ABD'de Meta'ya Gençleri Bağımlı Hale Getirme İddia...

Ekonomist Mahfi Eğilmez: Big Mac Endeksi Dolar Kur...

Macaristan: Eski Yüksek Mahkeme Başkanı András Bak...

Ank-Ar Araştırması: YENİ Parti Yüzde 34,8 İle Biri...







