Vatandaş isterse belediye baz istasyonunu kaldıracak


Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Danıştay'ın verdiği son kararla mahallelerinde baz istasyonu bulunan vatandaşlara bunları kaldırtma hakkının doğduğunu söyledi.

Baz istasyonlarının durumu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, "Çevre sağlığı açısından tüketicinin en temel sorunlarından biri de hiç şüphesiz baz istasyonları konusudur. Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımız devletin sorumluluğundadır. Devlet yeni tüketici kanununun başlangıç maddesindeki düzenlemesiyle bu konuda tüketiciden yana taraf olmuştur. Danıştay 13.Dairesi'nin kararıyla yeni bir hukuksal durum ortaya çıkmıştır. Danıştay kararıyla, baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerine ait Türkiye'de uygulanan elektromanyetik alan şiddeti limit değerlerini iptal etmiştir. Yine bu kararla; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından söz konusu baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerini kuran firmalara verilen güvenlik sertifikaları geçersiz hale gelmiştir." diye konuştu.

Danıştay'ın kararının herkesi bağladığını ifade eden Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Danıştay'ın iptal kararına göre, çevre hukukunun temel ilkelerinden olan ihtiyat ilkesi dikkate alındığında; yerleşim yerlerine, okul öncesi eğitim ve temel eğitim kuruluşları ile çocuk parklarının yakınına montajı yapılan baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin geleceği hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ilgili Bakanlık veya hükümetin bu konuda kamuoyunu bilgilendirme zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Belediyeler yasasına göre baz istasyonları için 'ücret karşılığı yer seçim belgesi' veren belediyelerimizin de bu konuda Bursa kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğu bulunmaktadır. Şunu açıkça belirtmeliyiz ki;Tüketicinin Danıştay kararı kapsamında geçersiz duruma düşen baz istasyonlarının, televizyon ve radyo vericilerinin kaldırılması için belediyelerden talep hakkı doğmuştur. Tüm yetkililerden konu ile ilgili Bilgi Edinme Hakkı doğmuştur. Bu konuda tüketici gerekli yerlere başvuruda bulunduğu gibi derneğimize de başvurmuştur. "

DANIŞTAY'IN İPTAL ETTİĞİ MADDELER

Madde:4-l. Fıkra n) Meskun mahal: İnsanların sürekli veya geçici olarak ikamet ettiği yaşam alanlarını,

Madde:6-(2) Okul öncesi eğitim ile temel eğitim kuruluşlarının bulunduğu mahallerde güvenlik mesafesi hesabı yapılırken, bahçe sınırları dikkate alınır.

Madde:8(6) Bu maddede belirtilen montaj esaslarına uyulmadığının tespiti halinde gerekli düzeltmelerin yapılması için tebliğ tarihinden başlamak üzere 10 iş günü süre verilir. Bu sürenin bitiminde yapılacak denetimde uygunsuzluğun devam ettiğinin tespit edilmesi halinde montaj esaslarına uygun hale getirilinceye kadar 23 üncü maddenin birinci fıkrasıhükümleri uygulanır. Aynı cihaz ve yer için ikinci kez ihlal edilmesi halinde 23 üncü maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.

Madde:9-(2) Güvenlik Sertifikasının düzenlenme tarihinden itibaren en geç 120 gün içinde; sistem işletmeye alınır ve gerekli ölçümler yapılarak EK-3'de yer alan Ölçüm Değerleri Formunun aslı Kuruma teslim edilir. Sistemin işletmeye alınmaması nedeni ile EK-3 Ölçüm Değerleri Formunun süresi içinde gönderilmemesi halinde Güvenlik Sertifikası iptal edilir. Ancak, aynı yer için yeniden Güvenlik Sertifikası müracaatı yapılabilir.

Madde 16–(1) Tablo-1'de yer alan elektrik alan şiddeti, manyetik alan şiddeti, manyetik akı yoğunluğu ve eşdeğer düzlem dalga yoğunluğu;
a) Ortam için, Uluslar arası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Kurulunun belirlediği toplam limit değerlerini,
b)Çevre ve insan sağlığı dikkate alınarak; ihtiyati tedbir açısından, tek bir cihaz için Uluslar arası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonunun (ICNIRP) belirlediği limit değerin dörtte birini (¼) aşamaz.

Geçici Madde 1–(1) Bu Yönetmeliğin yayımından önce verilmiş olan Güvenlik Sertifikaları geçerlidir.

06.12.2012 tarih 28.489 sayılı resmi gazetede yayımlanan 6360 Sayılı B.Şehir yasasının 18. maddesinde Elektronik Haberleşme cihazları (Baz İstasyonları) ile ilgili olarak 5393 Sayılı belediye yasasının 15.maddesine "ücret karşılığı yer seçim belgesi" verilir. CİHAN
<< Önceki Haber Vatandaş isterse belediye baz istasyonunu kaldıracak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER