Vatandaşın kendi yapabileceği emeklilik başvurusu için 2 bin Euro alıyorlar


Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Oğuz Tuncay, Türkiye'den emeklilik borçlanma başvurusunu vatandaşın kendisinin yapabileceği kadar kolay olduğunu, yapamayanlara bu hizmeti ücretsiz sunduklarını bildirdi. Ataşe Tuncay, "İşlemler için aracı kurumlar iki bin Euro'ya varan paralar alıyor, dikkat edin" uyarısında bulundu.

Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Oğuz Tuncay, Türkiye'den emeklilik konusunda vatandaştan fahiş ücretler alan aracı kurumlar oluştuğuna dikkat çekti. Emeklilik borçlanmasının zor olmadığını, vatandaşın kendisinin başvurabileceğini bildiren Tuncay, başvuruyu yapamayanlar için ise devletin kendilerini görevlendirdiğini hatırlatarak, ücretsiz yaptırılabilecek bu işlemler için aracı kurumların vatandaştan iki bin Euro'ya varan paralar almasının üzücü olduğunu vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Tuncay, Köln'de Türk yaşlılara Türkçe danışmanlık hizmetleri için multiplikatörler yetiştiren "Semtimiz Ehrenfeld" projesinin eğitim çalışmaları kapsamında "Türkiye ve Almanya'da emeklilik" konulu bir seminer verdi. Emeklilikte herkes için ayrı ayrı durumların söz konusu olduğunu hatırlatan Tuncay, vatandaşın ise komşusuna bakarak hareket edebildiğini kaydetti. "Ortada çok ilginç bir bilgi kirliliği ve karmaşa var." diyen Ataşe Tuncay, "Amacımız vatandaşın mağdur olmasını önlemek" dedi. Bu arada piyasada emeklilik için aracı kuruluşların oluştuğunu hatırlatan Tuncay, "Tamam bunlar da bir iş yapıyor, yardımcı olmak istiyorlar belki. Bir şekilde para kazanıyorlar. Benim kanaatimce biraz fazla bir miktar talep edilebiliyorlar. Vatandaşlarımız doğrudan yapabilecekleri emeklilik başvurusu konusunda, bu kafa karışıklığı nedeniyle başvuracak bir yer arıyorlar." dedi.

"BİZ BU HİZMETLERİ VATANDAŞA ÜCRETSİZ SUNUYORUZ"

Vatandaşın başvuruyu kendisinin yapabileceğini hatırlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Tuncay, "Aslında hiç onları dinlemeden oturup o formu inceleseniz diyeceksiniz ki; bunda ne var, ben bunu kendim doldururum. Ad, soyadı, TC kimlik numarası, adres gibi bilgiler..." dedi. Vatandaşın zorlanabileceği sadece bir yer olduğunu kaydeden Oğuz Tuncay, "O yerle alakalı bizim de yaptığımız aynı şey; Türkiye'de bu emeklilik yaşını düzenleyen Kademeli Geçiş Tablosu'na bakacaksınız. 18 yaşına geldiğiniz ve işe başladığınız tarihlere göre; hangi tarihte başladığınıza baktığınızda, ne zaman emekli olacağınız karşısında yazıyor zaten. Bütün olay bu. Bunun için bin, bin 500, iki bin Euro para isteyen aracı kuruluşlar oluyor. Bu beni rahatsız ediyor. Çünkü vatandaşlarımız burada artık çok rahat bir şekilde para kazanmıyor. İki bin Euro bazı kişiler için bir maaş demektir. Hatta 400 Euro'luk işlerde çalışanlar var. Bu para için beş ay çalışması lazım. Tabiî ki aracı kurumlar bu işi yapmasın demiyorum. Ancak kendiniz bu işi yapabilecek durumdasınız. Yapamayacaksanız her zaman ataşeliğimize gelebilirsiniz. Biz bunu ücretsiz yapıyoruz. Yani ücretimizi devlet ödüyor. Devlet bizi size yardımcı olmamız için görevlendirdi." dedi.

KESİN DÖNÜŞ ŞARTININ ADI KALDI

Yurtdışından emekliliği düzenleyen kanunun 1978 yılında çıktığını hatırlatan ataşe Oğuz Tuncay, "Bu kanun çerçevesinde, yurt dışında yaşayan insanımızın Türkiye'ye geri döndüğünde sosyal güvenliğinin sağlanması için devlet bir imkan tanıdı. Aynı mantık hala devam ediyor." dedi. Bu arada kanunun ön gördüğü, emeklilik için kesin dönüş şartının mahkeme kararıyla değişikliğe uğradığını bildiren Tuncay, "Kesin dönüşün artık adı var. Şimdi seyahat özgürlüğü hakkını gözetmek suretiyle Türkiye'ye yerleşme şartı değil, kişinin yurt dışında çalışmaması ve ikamete dayalı yardım almaması şartı şeklinde. Bu şartı taşıyan kişi kesin dönüş yapmış kabul ediliyor. Yaşadığı ülkede emekli aylığı almaya devam edebilir, ancak çalışamaz, sosyal yardım alamaz. Türkiye'dekilerin hem emekli aylığı alıp hem de çalışmaya hakkı var, siz de orada bunu yapabilirsiniz." açıklamasında bulundu. Kimin nereye, hangi sigortaya borçlanması gerektiğine de değinen Tuncay, "Kişi Türkiye'de en son nereye tabi çalıştıysa oraya başvurması gerekiyor." dedi.

Gazetecilerin de sorularını cevaplandıran Tuncay, prim miktarları artacağı için yılbaşından önce emeklilik borçlanması için büyük bir başvuru furyası yaşadıklarını aktardı. Emeklilik için kesin dönüş şartının Yargıtay kararıyla "yurtdışında çalışmamak veya ikamete dayalı sosyal yardım almamak" olarak yeniden tanımlandığını bildiren Tuncay, "Vatandaşlar kesin dönüş şartını artık bu şekilde yerine getirmiş oluyor." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Vatandaşın kendi yapabileceği emeklilik başvurusu için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER