Yurdun çeşitli bölgelerinden sandık hileleri

Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen hile görüntüleri Türkiye'yi rahatsız etti.

Yurdun  çeşitli bölgelerinden sandık hileleri

7 Haziran seçiminde ülkenin dört bir yanından medyaya düşen usulsüzlükler ve seçim hileleri iddiaları...

ÜSKÜDAR'DA LİSTEDE İSMİ OLMAYANLAR OY KULLANDI

Üsküdar Rasathane Ortaokulu'ndaki 2258 nolu sandıkta usulsüz oy kullandırıldığı iddia edildi. Seçmen listesinde ismi olmadığı halde 2 kişiye oy kullandırılması tartışmalara neden oldu. Sandık başındaki tartışma bir vatandaşın cep telefonu kamerası tarafından da görüntülendi.


BOŞ ZARFLARI SANDIK BAŞKANINA VERİRKEN YAKALANDI

Erzurum'da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) damga ve mühürlü 10 adet boş oy zarfını sandık başkanına vermek isteyen bir kişi yakalandı. Palandöken ilçesi Maksut Efendi Mahallesi'ndeki Maksut Efendi İlköğretim Okulu'nda 1001 numaralı sandık başkanına, sınıf içerisinde 10 adet YSK mühürlü boş zarf vermek isteyen S. Ö. isimli şahıs, sandık müşahitleri tarafından yakalandı. HDP sandık müşahidi Sebeki Sarıdemir'in durumu fark etmesi üzerine olay kolluk kuvvetlerine bildirildi. Olay tutanak altına alındı.


ANKARA'DA OTOMOBİLİNDE OY KULLANDI

Ankara'da sandık kurulu üyelerinin yardımıyla bir vatandaşa otomobilinin içinde oy kullandırılması üzerine tutanak tutuldu. Olay, Ankara Yenimahalle İlçesinde Ankara Sofuoğlu İlkokulu'nda 3047 nolu sandıkta yaşandı. Dr. Özge Yücel tarafından tutulan tutanakta, "Seçmenlerden sandık çevresine girmeden dışarıdaki otomobilinde sandık kurulu üyelerinin yardımıyla oy kullanmıştır. Bu işlem açıkça mevzuata aykırıdır. Aşağıdaki kişiler buna tanıktır, Gözde Tattıpınar (müşahit); Demet Uysallı (müşahit)." denildi.

GAZİANTEP'TE İKİ SANDIKTA OY KULLANDI

Gaziantep'te Celal Doğan Ortaokulu'nda bir sandık görevlisinin iki farklı sandıkta oy kullandığı tespit edildi. Olayla ilgili tutanak tutulduğu öğrenildi. İddialara göre, Z.B. Gaziantep'te sabah saatlerinde hem kendi sandığı olan 3373 nolu sandıkta hem de görevli olduğu 3371 nolu sandıkta oy kullandı. Olayın tespit edilmesi üzerine sandık kurulu tarafından konu hakkında tutanak tutuldu. Tutanakta Z.B.'nin mükerrer oy kullandığı belirtildi.

UŞAK'TA, EVİNDE SURİYELİ OLDUĞUNU SANDIKTA ÖĞRENDİ

Uşak'taki Taşlı ailesi, evlerinde dört Suriyeli oturduğunu oy kullanmaya gittiklerinde öğrendi. Ünalan Mahallesi, 1. Baş Sokak, 2 numarada ikamet eden ve son üç seçimde 23 Nisan İlkokulu'nda oy kullanan Ramazan Taşlı ve Ayten Taşlı, bu defa seçmen listesinde isimleri olmadığı için oy kullanamadı. Listede isimlerini kontrol eden Taşlı ailesi, evlerinde Esra Abdulkerimelcerbaa, Halime Abdulkerimelcerbaa, Hasan Abdulkerimelcerbaa ve Mohammad Abdulkerimcerbaa isimlerinin kayıtlı olduğunu gördü. Okul görevli polis memuruna ve sandık görevlilerine durumu bildiren aile, poli eşliğinde Uşak İl Nüfus Müdürlüğü'ne gitti. Burada Nfus yapılan araştırmada, Taşlı ailesinin evinin, geçen ocak ayındaUşak 4. Noteri tasdikiyle M.K. tarafından Suriyeli bir aileye kiralandığı tespit edildi. Bu Suriyeli ailenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtiği, seçmen listesinde isimlerinin bulunduğu ve istemeleri halinde oy kullanabilecekleri öğrenildi. Taşlı ailesi ise listede isimleri olmadığı için oy kullanamadı.

ZONGULDAK'TA SEÇMENE ÇİFT OY PUSULASI VERİLDİ

1196 numaralı sandıkta ise ilginç bir olay yaşandı. Kabine girip oyunu kullanarak sandık başına gelen bir seçmen, kendisine çift oy pusulası verildiğini ve ikisini de mühürleyip zarfa koyduğunu söyledi. Sandık başkanının uyarısıyla kabine tekrar geri dönen seçmen, oy pusulalarından birini çıkarıp sandık başkanına verdi, tek oy pusulası olan zarfı da sandığa attı. Sandık başkanı, seçmenden aldığı oy pusulasını iptal etti, tutanakla Merkez İlçe Seçim Kurulu'na teslim edeceğini söyledi.


KARS'TA BAŞKASININ YERİNE OY KULLANAN KADIN YAKALANDI

Kars'ta başkasının yerine oy kullanmak isteyen 1 kişi, görevliler tarafından suçüstü yakalanarak gözaltına alındı.  Kars Ticaret Meslek Lisesi'ne oy vermek için gelen S.R., seçmen listesinde K. Ö.'nün yerine oy kullanmak istedi. Sandık görevlileri R.'nın, yakını K.Ö.'nün kimliğini gösterdiğini fark edince güvenlik güçlerine haber verdi. R. gözaltına alınırken, savcılık soruşturma başlattı.

ŞANLIURFA'DA AÇIK OY KULLANMA KAVGASI

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde, açık oy kullanmak istenilmesi üzerine çıkan kavgada 3 kişi yaralandı. Öğle saatlerinde oy kullanmak için Yücelen Mahallesi'ndeki okula giden birbirine akraba Ökten ailesi fertleri arasında, tartışma çıktı. İddiaya göre bir taraf açık oy kullanmak isterken, akrabaları buna tepki gösterdi. Bıçak ve sopaların kullanıldığı kavgada Sinan, Hüseyin ve Dağıstan Ökten yaralandı. Yaralılar, ambulansla hastaneye sevk edilirken, okulda ise jandarmalar önlemlerini artırdı.

ŞANLIURFA'DA SANDIK BAŞKANI DÖVÜLDÜ

Şanlıurfa'da, başkaları adına oy kullanmak isteyen kişilere izin vermeyen sandık başkanı Hasan Cort, dövülerek hastanelik edildi. Olay, öğle saatlerinde merkez Haliliye İlçesi'ne bağlı Bakımlı Mahallesi'nde meydana geldi. Bakımlı İlkokulu'nda oy kullanma işlemi sürerken Sandık Kurulu Başkanı Hasan Cort, önemli bölümü tarım işçisi kadınların bulunduğu kişilere ait kimliklerle oy kullanmak istediği öne sürülen kişileri engellenmek istendi. Bu gerekçeyle Hasan Cort ve kimliği öğrenilemeyen kişiler arasındaki tartışma kavgaya dönüştü. Sandık başkanı Cort, başkaları adına oy kullanmak istediği öne sürülen kişilerce dövüldü.

12.00 Adana Seyhan 3. bölgedeki birçok okulda eksik mühürlü zarflar bulunuyor, HDP’liler duruma müdahale etti.

11.59 İzmir Karşıyaka’da Cemil Akyüz İlköğretim Okulu’nda AKP mührü basılı oy pusulaları taşıyan kişiler yakalandı.

11.57 Çanakkale Gelibolu ve Biga’da mükerrer oy kullanıldı. Tutanak tutuldu.



11.46 Trabzon’da hiçbir müşahit okullara sokulmuyor. İtiraz dilekçeleri kabul edilmedi.

11.45 Samsun Mimar Sinan İlköğretim Okulu’nda bir kişiden onlarca zarf çıktı



11.41 Ankara Öveçler Kemal Atatürk İlköğretim Okulu’nda 3 polis kayıtlı olmadıkları 2060 nolu sandıkta oy kullandı. Sandık başkanına baskı yapan polislerin oy kullanmasına itiraz edilince polisler “Sandıktan rastgele 3 oy çıkarın o zaman” diye önerdi. Müşahitler ve görevliler haklarında tutanak tutulmasını istedi ancak sandık başkanı tutmayı reddetti bunu üzerine müşahitler kendi tutanaklarını tuttu.

11.37 İstanbul Eyüp’te 4 Suriyelinin oy kullanmak isterken itirazlar üzerine kaçtığı iddia edildi.

11.32 Sakarya’da bir saat süren elektrik kesintileri gerçekleşti.

11.31 İstanbul Kağıthane Cengizhan İlköğretim Okulu’nda 3 Suriyeli sahte kimlikle oy kullanrken yakalandı, tutanak tutuldu.

11.30 İstanbul Bayrampaşa Sağmalcılar Anadolu Lisesi’nde müşahitler içeri alınmıyor.

11.18 İstanbul Beykoz Çubuklu Atatürk Ortaokulu 1121 nolu sandık başkanı kabine engelli bir seçmenle girdi. Hakkında tutulan tutunağı imzalamayı reddetti. Tutanağı imzalamayan başkan hakkında tutanak tutuldu.

11.15 Manisa Soma Altıntaş İlkokulu 1054 nolu sandıkta HDP müşahitini sınıfa sokmak istemeyen sandık başkanı “Burada yasaları ben belirliyorum. İçeri giremezsin” dedi

10.54 İstanbul Bahçelievler Emlak Konut Lisesi 1242 nolu sandıkta mühür basılmış oy pusulaları çıktığı öne sürüldü.



10.53 Edirne Mimar Sinan Ortaokulu’nda bir seçmenin yaşlı olduğu gerekçesiyle pusula sınıf dışına çıkararak oy kullandırıldı.

10.41 İzmit Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokolu 2124 nolu sandıkta 380 seçmen var. Torbadan 315 zarf 390 oy pusulası çıktı.

10.31 Manisa Atatürk İlköğretim Okulu’nda üniformalı 7 polis, teçhizatlı bir şekilde oy kullanmak istedi. Bina sorumlusunun itirazı üzerine sandık başına giden avukatlar ve bina sorumlusu görev belgelerini ibraz etmelerini isteyince polisler istedikleri yerde kullanabileceklerini iddia etti. Sandık başına gelen Manisa Baro Başkanı Ali Arslan polislerle ve emniyet müdürlüğüyle konuşarak görev başında olduklarını onaylattı. Polisler oy kullandı ancak her ihtimale karşın tutanak da tutuldu.

10.13 İstanbul Bahçelievler’in pek çok mahallesinde elektrik kesintisi var. BEDAŞ arızadan kaynaklandığını açıkladı.

09.56 İzmir Çiğli 80. Yıl İlköğretim Okulu önüne sabah kuşlama yapılmış, HDP aleyhine imzasız bildiriler dağıtılmış.




09.52 Eskişehir Atatürk Lisesi’nde AKP’li müşahitlerin seçmeni yönlendirmesi üzerine MHP-AKP arasında gerginlik çıktı. AKP il başkan yardımcısı olduğunu iddia eden kişi MHP’li avukata hakaret ettiği gerekçesiyle tutanak tutuluyor.

09.50 Samsun Belediye İlköğretim Okulu’nda bir kişi AKP mührü basılı oy pusulası ile yakalandı.

09.48 İstanbul Bahçelievler Cumhuriyet Mahallesi’nde elektrik kesildi.


09.41 Giresun Kale Ticaret Meslek Lisesi’nde 1021 nolu sandıkta yaşlı bir adam oy kullanamayınca “İşimiz var ” diyen görevliler zarfı elinden alarak sandığa attı. Duruma itiraz edenleri ise azarladılar.

<< Önceki Haber Yurdun çeşitli bölgelerinden sandık hileleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER