Vaziyet kötü, bankalar duvara toslayabilir

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Cuma, Mayıs 3 2019
Yatırımcıların akıl hocası olarak bilinen Standard&Poor's (S&P), Türkiye ekonomisinin krizde olduğunu belirterek, bankaların vaziyetinin giderek kötüleşteğini ve sermaye ihtiyaçlarının arttığını vurguladı.

SAMANYOLUHABER- Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türk Lirası’nın 2019 yılı başından bu yana yüzde 10’dan fazla değer kaybettiğini belirterek, piyasadaki oynaklığın  yatırımcıların bankalara dair endişelerini artırdığını kaydetti. 

S&P, bankaların uluslararası piyasadan borç bulmakta zorlandığını ve kısa vadede borçlarını ödeyemez hale gelebileceğine dikkati çekti

S&P, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmeye devam ettiğini vurguladı.

TL YÜZDE 35’TEN FAZLA DEĞER KAYBETTİ

S&P raporunda, RatingsDirect'e de atıf yapıldı: “Raporda belirtildiği üzere yatırımcılar TL'nin yılbaşından bu yana yüzde 10'dan fazla düşmesi ve 2018 başından beri yüzde 35'ten fazla değer kaybetmesiyle (29 Nisan itibarıyla) kısmen kurda devam eden değer kaybından ürktü.”

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi’nin akabinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin İstanbul’da kaybettiği seçimi iptal ettirmek teşebbüsleri S&P’nin dikkatinden kaçmadı. 

SEÇİM İPTALİ İHTİMALİ YATIRIMCIYI ÜRKÜTTÜ

“Siyasi belirsizlik, özellikle yerel seçim sonuçlarının akabinde (yatırımcıların ürkmesinde) rol oynadı.” ifadesi kullanılan S&P raporunda, Türkiye ekonomisinin krizde (resesyonda) olduğu vurgulandı. 

Raporda bankaların vaziyetinin giderek kötüleştiğine işaret edilerek şu tespitlere yer verildi: 

*Türkiye’de bankaların varlık kalitesi hızla kötüleşiyor. Bu da bankaların kârlılıklarını ve eninde sonunda sermaye pozisyonlarında gerginlik oluşturabilir.

*Bankalar piyasa türbülansına

Bu haberler de ilginizi çekebilir