Vecdi Gönül: Araba yapamayan Türkiye 'tank' yapabiliyor


Millî Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül, savunma sanayiinde milli şuur yoksa yalnız kar düşünülürse bir yere varmanın mümkün olamayacağını söyledi. Hükümet, askeriye, sivil sektör herkes ortaya dökülünce yerli üretim yüzde 20'lerden yüzde 60'lara çıktığını kaydeden Gönül, "Hazır alım yüzde 65'lerden yüzde 10'lara, savunma sanayinin cirosu 4 misli arttı, ihracat ise 5 misli arttı. Ne uyguladık burada. Her halükarda her ne olursa olsun ürünün yerli olması. Normal üretim dışında eğer teknolojiniz varsa o teknolojiyi bulup üretimde kullanalım. Yapamadık ortak üretelim. Yok hiçbirini yapamadık hazır alacağız o zaman ofset, ofset şart." diye konuştu.
Savunma sanayinin genel sanayinin bir parçası olduğunu belirten Bakan Gönül, "Türkiye sanayi seviyesi ne ise savunma sanayi de onun bir parçası olmak durumunda. Türkiye bunun fazlasını yapıyor. Araba yapamayan Türkiye tank yapabiliyor. Bu çok özel önem verilmesi sayesindedir. Buna çok dikkat etmek lazım." dedi.

Türk Asya Stratejik Araştırmaları Merkezi (TASAM) Türk Savunma Sanayii'nin Geleceği konulu çalıştay düzenledi. Ankara Anemon Hotel'de çalışma yemeği ile başlayan çalıştaya Millî Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül, Dışişleri Eski Bakanı Yaşar Yakış, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Yardımcısı Tümgeneral Şenol Alparslan, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar (ESAM) Başkanı Recai Kutan, TSK Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü (E) Korgeneral Orhan Akbaş, Savunma Sanayii Eski Müsteşarları Vahit Erdem, Murad Bayar, Emniyet Genel Müdürlüğü Üst Yönetim Temsilcileri, Valiler, İl Emniyet Müdürleri, Kalkınma Ajansları Yöneticileri'nin yanı sıra Güvenlik ve Savunma Sanayii ile ilgili kuruluş temsilcileri, yabancı diplomatik misyon temsilcileri ve medya katıldı.

Çalıştay'da öncelikle ekonomik tabanlı problem sahalarına yönelik stratejileri müteakiben diğer problem sahalarına yönelik olarak kısa, orta ve uzun erimde yapılması önerilenlerin sıralandığı 'Türk Savunma Sanayiinin Geleceği' raporu katılımcılar ve medya ile paylaşıldı. Çalıştay sırasında Millî Güvenlik ve Savunma Enstitüsü'nün kurumsallaşma planı ve İstanbul Güvenlik Konferansı'nın tanıtımı ile birlikte Enstitü Akil Kişiler Kurulu'nun arzı da gerçekleştirildi.

SAVUNMA SANAYİİNDE MİLLİ ŞUUR YOKSA YALNIZ KAR DÜŞÜNÜLÜRSE BİR YERE VARMAK MÜMKÜN OLAMAZ

Savunma sanayinin genel sanayinin bir parçası olduğunu belirten Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Türkiye sanayi seviyesi ne ise savunma sanayi de onun bir parçası olmak durumunda. Türkiye bunun fazlasını yapıyor. Araba yapamayan Türkiye tank yapabiliyor. Bu çok özel önem verilmesi sayesindedir. Buna çok dikkat etmek lazım." dedi. Bütün dünyada en ileri teknolojinin savunma sanayinde kullanıldığını kaydeden Gönül "Radar önce savunma sanayinde kullanılmıştır. Tamamen askeri amaçlı yapılmıştır internet. Bir askeri haberleşme aracı. Sivile açıldı oldu internet. Üçüncüsü yabancı kaynaklara sonuna kadar güvenemezsiniz. Her ne kadar işbirliği bütün dünyanın globalleşmesiyle kaçınılmaz ise de elimizden geldiği kadar yerli kaynaklara dayanmak zorundasınız. Dördüncüsü de fosil kaynaklarla beraber sektörle beraber en riskli sektör savunma sanayiidir. En çok dikkat edilen en çok titizlenilen bütün devletler için savunma sanayidir." diye konuştu.

Savunma sanayiinde milli şuur yoksa yalnız kar düşünülürse bir yere varmanın mümkün olamayacağını ifade eden Gönül, "Bahsettiğim dönemlerden sonra hükümet, askeriye, sivil sektör varımız yoğumuz hepimiz ortaya dökülünce yerli üretim yüzde 20'lerden yüzde 60'lara, hazır alım yüzde 65'lerden yüzde 10'lara, savunma sanayinin cirosu 4 misli arttı, ihracat ise 5 misli arttı. Ne uyguladık burada. Her halükarda her ne olursa olsun ürünün yerli olması. Normal üretim dışında eğer teknolojiniz varsa o teknolojiyi bulup üretimde kullanalım. Yapamadık ortak üretelim. Yok hiçbirini yapamadık hazır alacağız o zaman ofset, ofset şart. Nasıl bir teknoloji istihdam edeceğiz. Mevcut teknolojimizi sonuna kadar kullanarak. Yapamıyoruz. O zaman lisansla teknoloji alacağız. Lisansla vermiyor belli alanlarda vermezler zaten ters mühendislik Japonya, Çin ve Tayvan'ın yaptığı. Başkası bunu nasıl yapıyor. Onu öğrenip yapmaya çalışacağız. Olmadı ortak üretim olmadı araştırma. Araştırmaya en son diyorum çünkü en son teknolojiyi bilmiyorsanız neyi araştıracağınızı bilemezsiniz. Araştırma en son teknolojiyi bilenlerin yapabileceği bir iştir. Ancak hedefli olacaktır. Araştırma için araştırma yapılıyorsa zaman israfından başka bir şey değildir." şeklinde konuştu.

Önümüzdeki 10 senede Türkiye'nin değişik bakanlıklarının 600 milyar dolarlık ithalat yapacağını vurgulayan Gönül, "Yüzde 500 ofset uygulanırsa 300 milyarlık yeni teknoloji ile ürün üreteceğiz demektir. Kim üretecek özel sektör. Düşünün vakti ile Osmanlı döneminde geliştiremediğimiz özel sektör adeta dışarının da üretmesiyle gelişecek. 300 milyar dolarlık bir mal bugün ki ekonomiye ilaveten üretilirse Türkiye'nin geleceği noktayı hep beraber memnuniyetle karşılayacağız. Savunma sanayinin geleceği yalnız teknoloji bilim ve insanımıza iş bulma değil. Bu aynı zamanda güvenliğimizin teminatı." CİHAN
<< Önceki Haber Vecdi Gönül: Araba yapamayan Türkiye 'tank' yapabiliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER